Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından düzenlenen programda Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Çelik konuk edildi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Erol, Prof. Dr. İbrahim Hakkı Ciğerci ve Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş katıldı.

İş sahası gittikçe genişliyor

Konferansta AKÜ öğrencilerin imkânlarının geniş olduğunu dile getiren YTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Çelik, “Anadolu’da yer alıp da moleküler biyoloji alanında bu kadar yetişmiş hocanın olduğu nadir üniversitelerden birisi burası. Bu anlamda gerçekten çok şanslısınız. Bölüm itibariyle de iş bulma konusunda iş sahanız devamlı artıyor. Bizim şu ana kadar kendi öğrencilerim arasında iş bulamadığını söyleyen ve benden yardım isteyen öğrencim olmadı. Bu kadar iş olanağının geniş olması insanlara ütopik geliyor ama gerçekten iş sahası çok geniş bir bölüm” diye konuştu.

Yabancı dil ve lisansüstü eğitim mutlaka gerekli

Öğrencilerin kendilerini geliştirmelerinin elzem olduğunun altını çizen Çelik, şöyle konuştu:

“Kendinizi bu anlamda bu mutlaka öncelikle yabancı dil konusunda, diğer taraftan da lisansüstü seviyede yetiştirmek zorundasınız. Türkiye’de artık onlarca bölüm açılıyor alanınız ile ilgili. Sizi diğer rakiplerinizden öne çıkartacak ve farklı kılacak bazı özelliklerinizin olması lazım. Bunların başında dil bilmek gerekiyor. Yurtdışında yayınlanan makaleleri okuyabilecek kadar bir İngilizce bilginizin olması gerekiyor. Diğer taraftan ise lisansüstü seviyede bir konu üzerine uzmanlaşmanız gerekiyor. Çok ciddi eğitimler alıyorsunuz ancak bu eğitimlerinizi de yapacağınız stajlar ile hayata geçirmeniz gerekiyor. Mutlaka dosyanızda staj yaptığınız yerlerle ilgili, katıldığınız kurslarla ilgili belgeleriniz olması gerekiyor. Yani AKÜ öğrencilerini diğer öğrencilerden bir adım öne çıkaracak olan belgelere sahip olmanız gerekiyor. Artık rekabet çok yüksek seviyede, özel üniversiteler ile beraber çok fazla rakibiniz var. Siz de yaz aylarındaki zamanınızı mutlaka değerlendirmelisiniz.”

Tek bir rapor ile kişinin tüm yeteneklerini öğrenebilirsiniz

Moleküler biyoloji ve genetik alanında yürütülen çalışmalar ile birçok yeniliğin gerçekleştiğini ifade eden Sezgin; davranış karakter genetiği raporu, spor genetiği raporu, ilaç duyarlılığı raporu gibi çalışmalar ile insanların genetiklerindeki yatkınlıkların ortaya çıkarıldığını söyledi. Sezgin, “Bu raporlar ile sizin mizah yetkinliğiniz, dil beceriniz, sportif yeteneğiniz, müziğe olan yatkınlığınız, sayısal zekânız gibi onlarca konuyu öğrenebiliyorsunuz. Artık özel okullarda öğrencilerin hangisinin matematiğe, hangisinin resme ya da müziğe yatkın olduğunu öğrenerek, öğrencileri bu alanlara yönlendiriyorlar. Yapılan tek bir genetik test ile kişinin tüm yetenekleri ortaya çıkıyor. Bunun yanında bir kişinin kuruma aidiyetinin olup olmadığını bile ortaya çıkarabiliyorsunuz. Firmalar da bunu kullanarak yönetici seçiminde, ustabaşı seçiminde raporlara göre karar verme yeteneğine sahip olabiliyoruz. Bunlar yurtdışında profesyonelleşmiş ve sık yapılan şeyler ancak ülkemizde yeni yeni bilinmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

Konferans öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

19 Aralık 2018, Çarşamba 1118 kez görüntülendi