Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası Öğrenci Topluluğu ile Karahisar Uluslararası Öğrenci Derneği işbirliği ile 12. Uluslararası Öğrenci Buluşması düzenlendi.
“Doğudan Batıya Adil Bir Dünya” sloganı ile AKÜ Camii Kamil Miras Külliyesinde gerçekleştirilen etkinliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Zekai İnan, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, İslami İlimler Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Güler, Afyonkarahisar İnsani Yardım Derneği (İHH) Başkanı Ahmet Ertürk, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ebubekir Armağan, Karahisar Öğrenci Derneği Başkanı Osman Ziya Bilim ve ile birlikte çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.
Misafir öğrenciler birer medeniyet elçisi
Etkinlikte selamlama konuşmasını gerçekleştiren UDEF Genel Başkan Yardımcısı Ebubekir Armağan, 12 yıldır düzenledikleri öğrenci buluşmaları ile kamuoyunun dikkatini uluslararası öğrencilere çekmeye çalıştıklarını ifade etti. Armağan, “Bugün Türkiye’de 200’ü aşkın ülkeden 150 bin civarında uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin kamuoyu tarafından tanınması, organizasyon kabiliyeti kazanmaları, kendi ülkeleri ile Türkiye arasında gönüllü bir medeniyet elçisi olmasını hedefleyerek 12. Uluslararası Öğrenci Buluşmasını 1 Şubat – 4 Mayıs 2019 tarihleri arasında 51 ülke, 91 şehirde UDEF olarak gerçekleştiriyoruz. Bizim inancımız, medeniyet değerlerimiz, geleneklerimiz ilim için yola çıkan insanları desteklemeyi öğütlemektedir. UDEF olarak 15 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarda 15 yıldır 64 dernek ve 28 temsilcilik ile ülkemiz adına tarihi bir sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Afyonkarahisar’da 600’e yakın misafir öğrenci var”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise rektör yardımcılığı görevini yürütürken eğitim ve öğretimden sorumlu olduğunu ve bu açıdan misafir öğrencilerin her türlü sorunlarını bildiğini ve bu konuda birçok çözüm önerisi getirdiğini kaydetti. AKÜ’de var olan misafir öğrenci sayısını arttırmak istediklerinin altını çizen Karakaş, “Şu an itibariyle üniversitemizde 53 farklı ülkeden 490 misafir öğrencimiz bulunmakta. Aynı zamanda Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinde de 90 civarında misafir öğrencimiz var. Yani Afyonkarahisar’da yaklaşık 600 misafir öğrenci var. Bu öğrencilerimizin Afyonkarahisar’a entegrasyonu hususunda sadece üniversitemizin çabası yetmez. Bu anlamda Karahisar Uluslararası Öğrenci Derneğine teşekkür ediyorum, üstün katkıları ve gayretleri olduğunu biliyorum. Öğrencilerimizi hem Afyonkarahisar’a entegre etme anlamında, hem de onların kültürel olarak gelişmesi anlamında güzel programlar gerçekleştirdiklerini biliyorum” diye konuştu.
İslamofobi gibi ayrıştırıcı anlayışlar yükselişte
İçinde bulunulan dönemin küreselleşme çağı olduğunu ve dünyanın küçük bir köy halini aldığını dile getiren Prof. Dr. Karakaş, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi ayrıştırıcı etmenlerin de giderek yükseldiğini belirtti. Karakaş şöyle konuştu:
“Günümüz, küreselleşme çağı olarak ifade ediliyor. Yani zaman ve mekân sıkışması olarak değerlendirilen çağımızda etkileşim, yakınlaşma, sınırların anlamsızlığı gibi durumları yaşıyoruz. Yani dünya küçülüyor, küçük bir köy haline geliyor. Ancak dünya bu kadar yakınlaşırken; diğer taraftan da çatışmaların, yabancı düşmanlığının, İslamofobi gibi ayrışmayı körükleyen anlayışların da yükseldiğini görüyoruz. Dolayısıyla da küreselleşen dünyada ayrışmanın, yabancı düşmanlığının ve İslamofobi gibi insanlığın değerlerini altüst eden anlayışların ortaya çıkışı ve yükselişine karşı ‘Doğudan Batıya Adil Bir Dünya’ sloganının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz coğrafya tarihiyle, stratejisiyle, toplumuyla, sahip olduğu kültür ve medeniyetiyle dünyanın atan kalbi durumunda olması nedeniyle tam da bunu karşılayabilecek niteliğe haizdir. Ruhsuz ve değersizleşmiş dünyanın atan kalbi durumundaki ülkemizin bu vizyon ve bu projeksiyonuna hepimizin güçlü bir şekilde destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü coğrafyamız; kültürü, tarihi ve medeniyeti itibariyle sınırlarının çok ötesinde ve onun için atan kalplere sahip bir coğrafya. Bunu da dikkate aldığımızda misafir öğrencilerimizin bizler için çok önemli olduğunu, ayrışmanın ve çatışmanın gittikçe yükseldiği bir dünyada da bu etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Karakaş ve beraberindeki heyet külliye içerisinde yer alan ve farklı ülkelerin kültürlerinin sergilendiği stantları gezerek bilgi aldı.