Amerikan Kaya Mekaniği Derneği (ARMA) tarafından Uygulamalı Kaya Mekaniği alanında verilen 2018 yılı En İyi Araştırma Ödülünü, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş ve çalışma arkadaşları kazandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) doktora sonrası yurtdışı araştırma bursunu kazanarak, 2014-2016 yılları arasında USA-PennState Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünde Prof. Dr. J. Rostami, Dr. A. Naemipour ve Dr. O. Frough ile birlikte “İleri Kaya ve Kazı Mekaniği Laboratuvarında” bilimsel çalışmalar yürüten Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, 1969’dan beri verilen “En İyi Araştırma Ödülünü” alan ilk Türk bilim insanı olma başarısını gösterdi.

Büyüksağiş ve çalışma arkadaşları tarafından International Journal of Rock Mechanics and Mining Sciences  dergisinin 2018 yılı 107. Sayısında “Karot Delikleri İçerisinde ve Karot Numuneleri Üzerinde Minyatür Disk Kesici Kullanarak Kaya Dayanımlarının Tahmini” başlığı ile yaptıkları yayın, Amerikan Kaya Mekaniği Derneği Özel Jürisi tarafından 2018 yılı En İyi Araştırma Ödülünü (Applied Rock Mechanics Award) kazanan çalışma olarak ilan edildi. Ödül, bu çalışmada önerilen yeni yöntemin; mühendislik açısından tasarımda yenilikçi, daha güvenli, daha ekonomik ve çevreye duyarlı çözümlere yönelik derinlemesine kaya mekaniği ile kaya mühendisliği prensiplerini uygulamada pratik katkıları nedeniyle verildi.

Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş ödülün kendisi için büyük bir manevi anlamı olduğunu ve yorucu bir çalışmanın ve emeğin karşılığı olarak aldıkları için de haklı bir gurur yaşadıklarını kaydetti. Büyüksağiş şöyle konuştu:

“Bu ödül aynı zamanda benimle birlikte bölümüme, üniversiteme ve ülkeme de verilen bir ödüldür. Türk bilim insanları olarak bizler Kaya Mekaniği ve Kazı Mekaniği alanlarında uzun yıllardır dünyaca bilinen ve saygınlık gören birçok yayınlar yaparak ülkemizin ismini zaten duyurmaktaydık. Ancak, bir Türk bilim insanı olarak Maden Mühendisliği alanında bu ödülü almak, ilk kez şahsıma nasip oldu. Bu ödülün çalışma arkadaşlarıma, diğer meslektaşlarıma, genç araştırmacılar ile öğrencilerime motive edici ve hedef büyültücü bir vizyon oluşturmasını temenni ediyorum. Ayrıca, bu çalışmalarım sırasında bana destek olan başta ailem olmak üzere, bölümümüz, fakültemiz ve üniversitemiz yöneticilerine ve ayrıca TÜBİTAK’a en içten teşekkürlerimi sunarım. Bu değerli ödülü, her zaman bana destek olan eşim Doç. Dr. Aysel Büyüksağiş’e ithaf ediyorum.”

07 Mayıs 2019, Salı 742 kez görüntülendi