Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi esnasında ve akabindeki tarihlerde çektiği fotoğraflardan oluşan sergi açıldı.

Atatürk Kongre Merkezi fuaye alanında gerçekleştirilen sergi açılışına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Şube Müdürü Şerife Münire Burcu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tanır, Anadolu Ajansı Afyonkarahisar Temsilcisi Canan Tükelay ile birlikte fakülte dekanları, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ve Afyonkarahisar halkı katıldı.

Fotoğraflar hatıraları canlı tutar

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş sergi açılışı öncesi yaptığı konuşmasında fotoğrafın hatıraları canlandıran bir araç olduğunu ifade etti.  15 Temmuz’un hatırlanması gereken hatıralarla dolu bir gece ve süreç olduğunu söyleyen Karakaş, “Hepimizin zihninde canlı olan bu gece ve sonrası fotoğraflarda kendi karşılığını bulmuştur. Bu karşılığı biz bugün tekrardan hatırlayarak ve hatıralarımızı canlandırarak; zihnimizi, inancımızı ve tavrımızı dinç tutacağız. Bu anlamda da bu tür faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“O şanlı direniş sayesinde birlik içinde yaşamaya devam ediyoruz”

Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Türkiye’de kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülecek faaliyetlerin olduğunu belirten Karakaş, şunları kaydetti:

“Gerçekten Türkiye o gece bağımsızlığının ne anlama geldiğini anladı. Hain bir darbe ile karşı karşıya kaldığını düşünmedi sadece, aynı zamanda ülkenin sömürgeleştirilebileceğini, bağımsızlığını kaybedeceğini gördü ve buna karşı anlık tepki verdi. Herkes ne yapması gerektiğini daha önceden biliyormuşçasına, daha önceden provasını yapmışçasına tepkisini ve tavrını koydu. Bugün biz bağımsız, sömürgeleştirilmemiş bir şekilde ülkemizde birlik içinde yaşamaya devam ediyorsak, o geceki bu şanlı direnişin sayesindedir. Dolayısıyla 15 Temmuz gecesini tekrardan hatıramızda canlandırma adına bugünkü sergiyi hep birlikte açacağız.”

Fotoğraflarda yaşanan kahramanlıklar görülüyor

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise 15 Temmuz destanını ve değerli şehit ve gazileri anma adına bu haftanın önemli olduğunu vurguladı. Tutulmaz, “Bu aslında ülkemizin üzerinde oynanan oyunun önemli bir halkasıydı. Bu halkalar devam ediyor. Çünkü daha bitmedi. Bu halkayı halkımız çok güzel gördü ve tepkisini anında koydu. İşte o gün ve sonraki süreçte de yaşanan kahramanlıklar, birlikte davranabilme, ülkeye sahip çıkabilme adına yapılanlar burada fotoğraflarla bizlere sunuluyor. Fotoğraf gerçekte bir kare ama sayfalarla anlatılacak, kitaplarla anlatılacak olayı küçük bir şekilde yakalıyor. Buradaki her karede de onun güzelliklerini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılarak sergide yer alan fotoğraflar başta Vali Tutulmaz olmak üzere tüm protokol üyelerince incelendi. FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında AA foto muhabirleri tarafından çekilen 45 fotoğrafın yer aldığı sergi, 10 Temmuz’a kadar gezilebilecek.

08 Temmuz 2019, Pazartesi 542 kez görüntülendi