Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Zafer Teknopark ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 Projesi Hazırlama Eğitimi” başladı.

Çakmak Otelde gerçekleştirilen eğitimde AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu tarafından içerik ile ilgili sunum gerçekleştirildi.  Doktorasını tamamlamış ya da doktora yeterliliğini geçen 30 araştırmacı katılımcının yer aldığı eğitimde TÜBİTAK 1001 projeleri ile ilgili bilgiler veren Uygunoğlu, “Teknoloji Transfer Ofisleri, patentler ve diğer TÜBİTAK projeleri bu projenin en önemli ayakları. Patentler önemli, çünkü 1001 projesi ile daha önce yapılmamış olan bir projeyi yapmanız gerekmekte. TÜBİTAK artık ürün geliştirme ile ilgileniyor” diye konuştu.

Katılımcılara hazırlayacakları projelerde dikkat etmeleri gereken noktaları da anlatan Uygunoğlu, proje öncesi makale ve tez taramaları ile patent başvurularının incelenmesinin en önemli hususlardan olduğunu belirtti. Uygunoğlu, “Projeleriniz için size en büyük tavsiyem ‘bu proje dünyada hiç yapılmamıştır’ demeyin. Eğer bu cümleyi kullanırsanız tüm okları projenizin üzerine toplarsanız. Ben betonda elektrik iletkenliği üzerine çalışma yaparken patentleri de inceledim ve 1990’larda birisinin tüm iletkenleri kullanarak konuyla ilgili patent aldığını buldum. 1950’lerden dahi spesifik konularda patentlerin alınmış olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden cümlelerinizi yumuşatın. ‘Ben böyle bir konu buldum. Literatürü taradığımda çalışmaların olduğunu gördüm ama şu ve şu konularda eksiklik var’ deyin ve bahsettiğiniz eksiklikleri doldurmak için çalışmalar yapacağınızı anlatın” ifadelerini kullandı.

Uygunoğlu’nun konuşmasının ardından ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Bekir Topçu, Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, AKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kubilay Aslantaş ve Doç. Dr. Atilla Evcin tarafından katılımcılara projeler konusunda sunumlar yapıldı.

Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 AR-GE Projesi Hazırlama Eğitimi 6 Eylül 2019 Cuma gününe kadar devam edecek.

04 Eylül 2019, Çarşamba 632 kez görüntülendi