Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesince 2019-2020 akademik yılının başlaması nedeniyle, 1. sınıf öğrencilerine yönelik oryantasyon eğitim programı düzenledi.

İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Aksoy ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Şahin ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol; Teknoloji Fakültesini, Afyon Kocatepe Üniversitesi’ni ve Afyonkarahisar’ı yeni öğrencilere tanıtmak için bir araya geldiklerini söyledi.  Teknoloji Fakültesi’nin en gözde fakültelerden biri olduğunu ifade eden Erol, “Teknoloji  Fakültesi, üniversitemizin en gözde fakültelerinden birisi halindedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Mühendislik, Teknoloji ve Veteriner Fakültesi öne çıkan fakülteler olarak gözükmekte. Mühendislik, Teknoloji ve Veteriner Fakültesi uygulamaya daha çok ağırlık veren fakültelerdir. Afyonkarahisar ili ve endüstri ile bire bir ilişki içerisinde olan fakültelerdir. Bu anlamda da fakültemizin kıymeti daha öne çıkmaktadır” diye konuştu.

“Bölümlerin sayısını arttırmayı düşünüyoruz”

Teknoloji Fakültesi hakkında bilgiler veren Erol, “Teknoloji Fakültesinde aktif olarak eğitim veren 5 bölümümüz vardır. Önümüzdeki yıllarda bu bölümlerin sayısını artırmayı düşünmekteyiz. Elektrik Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak eğitim öğretimine devam etmekteyiz. Bölümlerimizde uygulamalı eğitimleri rahatlıkla alabileceksiniz” dedi.

Öğrencinin yükseköğrenimde farklı ilde olması ona çok şey katacak

Afyonkarahisar’ın iller arasında kesişme noktasında olduğunu ifade eden Erol, Afyonkarahisar ve öğrencilik ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“Yüzölçümü olarak büyük ama merkez nüfus olarak normal bir şehirdir. Afyonkarahisar’da hayatın kolay olduğunu göreceksiniz. Öğrenciler, üniversite okumak için tercihini genelde il dışı yaparlar. Çünkü artık yükseköğrenime geçecekler ve bir anlamda da ailelerinden ayrı, kendilerini ispat etme şansı bulacaklar. Eğitimci olarak bunun arkasındayım, bunu destekliyorum ancak üniversitede çocuğu olan bir veli olarak bakınca da biraz karşısındayım. Günümüz şartlarında, ekonominin hayli ağır olduğu dönemde, bir öğrencinin başka bir ilde okuması aileye büyük bir külfet getirmekte. Bir öğrencinin yükseköğrenimde farklı bir ilde okumasının ona çok şey katacağını düşünüyorum. Çünkü artık kendisi burada alacağı donanımla, eğitimle ileriye dönük hayatını kuracaktır. Ailesini kuracaktır. Ülkesine, bulunduğu topluma hizmet edecektir. Problemlerle baş başa kalacaktır. Bu problemleri çözmek için kendisi etkin rol oynayacaktır. Günümüzde, ailesine bağlı çocukların yetiştiği bir dönemden geçmekteyiz. Bu anlamda aileler hayli sıkıntı çekmekte.”

Teknoloji Fakültesi doğru tercih

Teknoloji Fakültesini tercih eden öğrencilerin doğru tercih yaptığını dile getiren Erol, şunları kaydetti:

“Günümüzde, özellikle sanayi ve üniversite işbirliği ve sanayinin aradığı mühendise bakıldığında, artık üretime yönelik doğrudan uygulamanın içerisine giren mühendislere ihtiyaç vardır. O anlamda da fakültemiz devreye girip böyle bir eğitim vermektedir. Tek eksiğimiz, yabancı dil problemimiz. 4 yıllık eğitim süreciniz içinde, bu probleminizi giderin. Emin olun bu problemi de aştığınızda, çok daha önde olacaksınız ve daha iyi yerlerde, daha iyi hizmetler vereceksiniz. Fakültemizin özelliği, tabi ki uygulamalı eğitimin ağırlıklı olması. Özellikle dördüncü sınıfın birinci döneminde almış olduğunuz iş yeri eğitimi çok önemli. Yaklaşık bir dönem iş yeri eğitimi dersi adı altında, kendinizin bulacağı ya da bizim tavsiye edeceğimiz iş yerlerine gideceksiniz ve orada uygulamanın içerisine gireceksiniz. Bunun yanı sıra, zorunlu olduğunuz sanayi stajınız var. Burada da yine uygulamanın içerisinde olacaksınız. Dolayısıyla çalıştığınız ortamda, ilgi alanınıza göre bir firmada bunu yapıyorsanız, o firmada kendinizi tanıtma şansı bulacaksınız. Bir anlamda da intern mühendislik dediğimiz, stajyer mühendislik dediğimiz kısmı bitirmiş olacaksınız. Teknoloji Fakültesi ülkemizde 21 tane var. Bunun 18’inin öğrencisi olup, aktif görev yapmaktadır.”

Çalışkan öğrencilerin önü açık

Günümüzde öğrencilerin şanslı ve önlerinin açık olduğunu vurgulayan Erol, öğrenci değişim programları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Günümüzde öğrenciler o kadar şanslı ve önü açık ki, eskiden biz bu şartlara sahip değildik. Ama çalışkan öğrencilere açık. Birinci sınıfta derslerinizde iyi olup, ortalamanızı yüksek tuttuğunuzda Erasmus ile anlaşmalı olduğumuz birçok ülke ve üniversite var. Orada eğitiminize 1 yıl devam edebilirsiniz. Lisans döneminde, 12 ay kadar bu haktan yararlanabilirsiniz. Diyelim ki 2. sınıfı yurtdışında okudunuz, döndünüz. Ben başka üniversite okumak istiyorum dediniz, Farabi ile gidebilirsiniz. Üniversiteler arası öğrenci değişimi yapabiliyorsunuz. Her üniversite kontenjan belirliyor, siz başvuruda bulunuyorsunuz ve bir yıl da orada eğitim alıyorsunuz. Stajınızı isterseniz yurt dışında 4 ay süre ile yapıyorsunuz. Sonra gelip bir dönem iş yeri eğitimine gidiyorsunuz. Geriye kaldı son dönem, orada da buraya gelip bitirme tezini verip, vedalaşıp gidiyorsunuz. Bunlar değerlendirilebilir. Biz isteriz ki 4 yıl kalın. Her şeyini görün tanıyın, bütün özelliklerini tanıyın. Ama hedefleri yüksek olan arkadaşların da önü açık.”

Oryantasyon eğitiminde daha sonra ise; Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Oğuz, Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammet Yürüsoy, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Torun ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yelda Akçin Ergün bölümler hakkında yeni öğrencileri bilgilendirdi. Bölüm hakkında yapılan bilgilendirmelerin ardından ise oryantasyon programı Teknokent, Sürekli Eğitim Merkezi, Sağlık Spor ve Kültür Daire Başkanlığının yürüttüğü hizmetler ve Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürü hakkında yapılan tanıtım ile sona erdi.

23 Eylül 2019, Pazartesi 515 kez görüntülendi