Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Sanat Dalları Eğitim Konseyi Genel Kurul Toplantısı ve Büyük Taarruz’un 100. Yıl Dönümüne Yönelik Proje Önerileri Çalıştayı, Afyonkarahisar Valiliği’nin katkılarıyla ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde başladı.

İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programına Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Antalya AKEV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamile Perçin Akgül, ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Turan Sağer, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan V. Prof. Dr. Selçuk Akçay, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen ile birlikte 53 farklı ilden gelen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanları ile Devlet Konservatuvarı Müdürleri katıldı.

AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları Doç. Natık Rızazade, Doç. Berna Özkut, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Tutuş ile öğretim görevlileri Suat Toydemir, Tuğba Barutçu, Osman Fethi Ark ve Özgün Coşkuner’in hazırladığı müzik dinletisi ile başlayan programda, AKÜ tanıtım filmi ile Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü Arş. Gör. Hakan Yılmaz’ın hazırladığı “An ve An Kocatepe” isimli belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.

Büyük Taarruz’un 100. yılını sanatla kutlamak büyük bir şeref

Etkinliğin açış konuşmasını yapan ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Turan Sağer, Kurtuluş Savaşı’nın ve Büyük Taarruz’un başladığı ve mücadelenin sonlandırıldığı bir şehirde bulunmanın ve Büyük Taarruz’un 100. yılını sanatla kutlamanın kendisi için büyük şeref olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sağer şöyle konuştu:

“Bugün burada hem kendi sanat alanımızın sorunlarını tartışmak hem de 100. yılda hangi projelerle şehre katkı verebileceğimizi öğrenmek için toplanmış bulunuyoruz. İki günlük çalışma umarım verimli geçer. Mustafa Kemal Atatürk, 25 Ağustos 1922’de İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile beraber toplanıp ‘savaşı nasıl kazanabiliriz?’ diye toplantı yaptıysa ve savaş kazanıldıysa, umarım bundan birkaç yıl sonra da şu konuşulur; ÜAK Sanat Konseyi Afyonkarahisar’da toplandı ve ülkenin sanat eğitimi için yenilikler yaparak, sorunlarını çözen bir toplantı yaptı. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. ”

GSF ve Devlet Konservatuvarına her anlamda destek oluyoruz

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise konuşmasının öncesinde Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili mesajlar verdi. Karakaş, “Bütün emperyalist baskılara rağmen, ülkemizde ve bölgemizde barışı, huzuru ve istikrarı sağlama adına Barış Pınarı Harekâtı adıyla başlatılan bu harekâtta ordumuza muvaffakiyetler diliyorum, Rabbim yar ve yardımcıları olsun” dedi. AKÜ’de sanat alanında öğrenci merkezli, kalite odaklı ve nitelikli bir eğitim verme gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“GSF’de İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Resim ile Sinema ve Televizyon Bölümleri; Devlet Konservatuvarı çatısı altında da Müzik, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Sahne Sanatları Bölümlerimiz hali hazırda 1.126 öğrencisi ve 98 öğretim elemanı ile eğitim faaliyetlerini sürdürmekteler. Lisansüstü eğitim bakımından ise Sanat ve Tasarım ile Müzik Ana Sanat Dallarında iki ayrı yüksek lisans, müzik alanında ise bir adet sanatta yeterlilik programına sahibiz. Gerek GSF gerekse de Devlet Konservatuvarı, öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettikleri başarılarla ve gerçekleştirdikleri faaliyetler ile her daim öne çıkan ve gurur kaynağımız olan akademik birimlerimiz olarak dikkat çekmektedirler. Bu açıdan bizler de dışa yansıyan yüzümüz olarak gördüğümüz bu birimlerimize her anlamda destek olmaya çalışıyoruz.”

Toplantının bir diğer önemli hususunun da çalıştay olduğunu belirten Karakaş, “Toplantı kapsamında Üniversitemizin adını aldığı Kocatepe’nin, Milli Mücadele’nin kazanıldığı bu toprakların çok sayıda etkinlik ile yâd edileceği Büyük Taarruz’un yıl dönümü olan 2022 yılına yönelik sanatsal proje önerilerinin tartışmaya açılacak olması da ilimiz açısından oldukça önemli. Bu anlamda Sayın Valimizin büyük desteğini aldık. Bu anlamda, toplantıya katılacak olan ve çalıştaya görüşleri ile destek verecek olan, önemli çıktıları olacağını düşündüğümüz etkinliğin verimli geçmesini diliyorum” diye konuştu.

Zaferin kolay kazanılmadığını sanatla anlatmamız gerekiyor

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın termalin, mermerin, lezzetin ve zaferin merkezi olarak tanımlandığını belirtti. Zaferin kolay kazanılmadığını insanlara anlatmak gerektiğini vurgulayan Tutulmaz, bunun için sanatın en doğru yöntem olduğunun altını çizdi. Tutulmaz şunları kaydetti:

“Biz, ilimizin tanıtımında Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar olduğunu söylüyoruz. Biraz önce izlediğimiz Kocatepe belgeselinde gördüğümüz üzere, çok zor şartlarda bu topraklar kazanıldı ve tekrar kalıcı olarak Türk yurdu haline getirildi. Ancak bu kolay olmadı. Bunun kolay olmadığını şimdiki gençlere ve vatandaşlarımıza anlatmamız gerekiyor. Bunu şimdiye kadar anlatırken, sözlü anlatımın insanlardaki etkisinin çok fazla olmadığını gördük. Bu yüzden bunu sanatla anlatmamız gerekiyor. Önümüzde 3 yıllık bir süreç var. Bu süreçte 100. yılında bu zaferi kutlamamız gerekiyor. Bugüne kadar bizim idari yapımızın da sonucu ya da insanımızın meseleye bakışı açısından, son zamana kadar bir şey yapılmaz ve son anda da hızlı bir şekilde çalışmalara başlanır ve etkinlikler yapılmaya çalışılır. Bizler burada farklı bir bakış açısı koymaya çalıştık. Önümüzde 3 yıl var. Biz bu 3 yıllık süreçte, sanatla beraber bu zaferi nasıl vatandaşımıza anlatabiliriz, bunun değerlendirmesini yapmak istiyoruz. Uğur Türkmen hocamızla, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımızla bu konuyu konuştuk ve onun önerisiyle bu etkinlikte siz değerli hocalarımızın katkıları ile hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımına, kazandığımızın zaferlerin toplumumuza ve gençlerimize daha iyi anlatabilmesine önemli vesile olabilecek çalışmaların yapılmasını arzuluyoruz. Bunda muhakkak sizlerin yıllardan beri edindiğiniz tecrübeleriniz, birikimleriniz, sanatla olan yaşantınız bize büyük bir katkı sağlayacaktır.”

Afyonkarahisar bir turizm merkezidir ve sanatla desteklenmelidir

Afyonkarahisar’ın son yıllarda potansiyeli en yüksek illerden birisi haline geldiğini belirten Tutulmaz, Afyonkarahisar’ın “keşfedilmemiş topraklar” olarak tanımlamasının aksine, artık keşfedilen bir şehir olduğunu ifade etti. Tutulmaz, “Turizmin önemli merkezlerinden birisi haline geldik. Bugün termalde 27 bin yatak kapasitemiz var. Bu kapasite ile şu anda termal yatak kapasitesinde birinci sıradayız. Her yıl da 1.000 yatak kapasitesi artarak devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte 36.000 bir potansiyel, inşaatı devam eden bir yatırım söz konusu. Kalkınma planlarında da ilimizdeki öngörü 75 bin yatak kapasitesine varmış durumda. Afyonkarahisar bir turizm merkezidir. Turizm merkezlerini de sanatla desteklememiz gerekiyor. Geçmişte Afyonkarahisar’ın sanatta da önemli bir konumu var. Mesela ilk müzik yarışması bu topraklarda yapıldı. Yine Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari, tarihte yerini almış ve önde gelen hattatlardan birisidir. Bugün Süleymaniye Camisinin hat yazılarının onun tarafından yazıldığı ifade edilmektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’a toplantıya yapmış olduğu katkılardan dolayı plaket takdim edildi. Daha sonra ise 53 farklı ilden gelen fakülte ve konservatuvar yöneticilerinin de katılımıyla, GSF Seramik Bölümü Sergi Alanında GSF Öğretim Elemanları Karma Sergisinin açılışı ve akabinde AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi gezisi yapıldı.

Açılış programının ardından ise Büyük Taarruz’un 100. Yıl Dönümüne Yönelik Proje Önerileri Çalıştayı oturumlar halinde gerçekleştirildi.

ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Toplantısı Genel Kurul Toplantısı ve Büyük Taarruz’un 100. Yıl Dönümüne Yönelik Proje Önerileri Çalıştayı, 11 Ekim 2019 Cuma günü sona erecek.

10 Ekim 2019, Perşembe 835 kez görüntülendi