Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yeniler Topluluğu ortaklığında “Eğitimde Yeni Paradigmalar” konulu konferans verildi.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ve Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı AR-GE, Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk, Afyonkarahisar TÜGVA İl Başkanı Yunus Emre Korkmaz ile birlikte okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını gerçekleştirilen İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında etkinlik düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti. Yalçın, “Eğitim Vizyonu, eğitime yeni bir ivme kazandırma, yeni bir heyecan getirme adına bir yılını geride bıraktık. Zaman zaman gerçekten hareketli çalışmalarımız oldu, olmaya da devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“Müzik değişince dans da değişir”

“Eğitimde Yeni Paradigmalar” konulu konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı AR-GE, Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk, nutuk atmanın kolay, nutuk dinlemenin ise zor şeyler olduğunu söyledi. Öztürk, “Nutuk dinlemekten daha zor olan kısım ise şu; insan, zaman, mekân ve ortam dörtlüsünü bir araya getirip, onu görünür hale getirmek emek isteyen bir şey ve bir o kadar da nitelik isteyen bir şey. Bu açıdan bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Bu bağlamda Japon felsefesi Takeşi Kitano’nın bir sözü var, ‘müzik değişince dans da değişir’ deniyor. Müzik değişti arkadaşlar, bu yüzden bizim de dansı değiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Aklıselim, kalbi selim ve zevki selim nesiller

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında hazırlanan 2023 Eğitim Vizyonu kitapçığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sayfalık sunuş yazısı olduğunu ve bu yazıda yeni eğitim vizyonunun üç kelime ile özetlendiğini belirten Öztürk, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu değişimi ifade etmek için, ‘artık amacımız aklıselim, kalbi selim, zevki selim nesiller yetiştirmektir’ diyor. Bu kapsamda 2023 Eğitim Vizyonunda yer alan aklıselim; yansız, yönsüz, tatsız, kokusuz olan aklın, pozitif değerler ve pozitif anlamlar yüklenmiş hali anlamındadır. Kalbi selim; insanın sadece IQ’dan ibaret olmadığını, onun duygusal zekâsının, ruhsal zekâsının olduğunu ve bunları da işin içine katarak bireyi ve insanı yeniden düşünüp, ona uygun bir şeyler sunmak gerektiğini anlatır. Bir de zevki selim vardır. Sanat, estetik, güzellik, beceri yönlerinden duyarlılığı gelişmiş, yaptığı işe sanat ve zevk katabilen, onu bir motif gibi işlemeyi, bir beceri gibi içselleştirebilen insan tipi olarak ifade ediyor” dedi.

İnsanın hayvan olarak ele alan yaklaşımlar ahlak mefhumunu ortadan kaldırmaya yöneliktir

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 Eğitim Vizyonunda yer alan yazısına bilimsel, akademik ve felsefik yönden bakan dört sayfalık bir yazı yazıldığını kaydeden Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

“O yazıda bu aklıselim, kalbi selim ve zevki selimi zihinsel yol haritası olarak nasıl gerçekleştirebileceğimiz ile ilgili ipuçları var, bir takım ifadeler var. Niteliği çok yüksek betimlemeler var. Orada da Sayın Bakanımız şunu söylüyor; ‘insanlığın son 150-200 yıldır sadece IQ üzerinden tanımlanması, o tekilliğin sığlığından, insanın duygu ve ruh zenginliğini hesaba katan o geniş deryaya yelken açma zamanıdır’ diyor. Biliyorsunuz dünyada insana dair eğitim tanımlamaların tamamı ‘hayvan’ temellidir. Pedagojik formasyon derslerinden hatırlayacağız üzere, temel çıkış noktası insanın bir hayvan olduğu üzerinden yola çıkılarak insan tanımlaması yapılmıştır. Birçok düşünür insanı hayvana farklı şekillerde, farklı yönlerine vurgu yaparak benzetmiştir. Sayın Bakanımızın 2023 Eğitim Vizyonundaki o dört sayfalık giriş yazısında çok ciddi ipuçları vardır bu konuda. Yani insanın sadece IQ üzerinden tanımlanması yerine, onun zengin arka planına vurgu yapan yeni bir paradigmayı işaret ediyor yeni eğitim vizyonu.”

Etkinlik sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı AR-GE, Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk tarafından katılımcıların soruları cevaplandı.

01 Kasım 2019, Cuma 514 kez görüntülendi