Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Senatosunun önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun tavsiyesiyle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) 11 Kasım 2019 tarihli 30945 sayılı Resmi Gazetenin 1773 karar sayısı ile Spor Bilimleri Fakültesine dönüştürüldü. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan karara göre Afyon Kocatepe Üniversitesinin 6 yüksekokulundan biri olan BESYO, Spor Bilimleri Fakültesi olarak AKÜ’nün açılan 12. fakültesi oldu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kuruluş amacı olarak Spor Bilimleri Fakültesinin yüksekokul tanımını bir üst noktaya taşıdığını, sporun daha derinlemesine ve bilimsel anlamda incelenmesine imkân verdiğini belirtti. Karakaş, “Bilim dalı olarak spor, ülkemiz ve özellikle genç neslimizin sağlıklı ve spor kültürünü alarak yetişmesi anlamında öneme haizdir. Ülkemiz gençliğinin spor alanında önemli noktaya gelebilmesinin yolu spor bilimleri fakültelerinden yetişecek kaliteli spor adamlarından geçmektedir. Kurulduğu 2001 yılından bugüne kadar Beden Eğitimi Spor Yüksekokulumuz, pek çok spor dalında yetiştirdiği nitelikli sporcularla, gerek ulusal ve gerekse uluslararası müsabakalarda üniversitemizi ve ülkemizi temsil etmiş ve pek çok derece almıştır. Spor Bilimleri Fakültesi olarak da nitelikli ve donanımlı insan yetiştirmenin yanında ülkemiz sporuna da müspet katkı yapacağından şüphemiz yoktur. Afyonkarahisar son yıllarda spor turizminde çok sayıda yeni tesise kavuşmuştur. Bu tesisler de ulusal ve uluslararası çapta pek çok spor dalında organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır. Spor Bilimleri Fakültesinin kurulması da gelecekte   bu tip organizasyonların yapılmasına ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Hakkında

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 16 Ocak 2001 tarihli, 24289 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde açılmış, 11 Kasım 2019 tarihli 30945 sayılı Resmi Gazetenin 1773 karar sayısı ile Spor Bilimleri Fakültesi adını almıştır. 2009 yılında Öğretmenlik Bölümünün yanı sıra Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon Bölümlerinin de açılmasıyla birlikte üç bölümde eğitim verilmektedir.

Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri, 4 yıllık eğitim dönemlerinde teorik ve pratik alanlarda yetiştirilmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, öğretmenlik hakkını elde etmektedirler. Antrenörlük Eğitimi Bölümünü tamamlayan öğrenciler çeşitli branşlarda antrenörlük yapabilmektedirler. Rekreasyon Bölümünü tamamlayan öğrenciler ise yerel yönetimler, sanayi kuruluşları ve turizm alanında rekreasyon yöneticisi olarak hizmet verebilmektedirler. Ayrıca Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, pedagojik formasyon eğitimi aldıkları taktirde öğretmenlik hakkı da elde edebilmektedirler.

280 bin metrekarelik toplam alana sahip olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde 25 bin 332 metrekaresi kapalı ve 19 bin 444 metrekaresi açık olmak üzere toplamda ise 44 bin776 metrekare alanda eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Ayrıca fakülte bünyesinde 2 kapalı spor salonu, 1 artistik jimnastik salonu, 1 fitness salonu, 2 aynalı salon, 1 masa tenisi salonu, 1 çok amaçlı salon, 1 tatami minderli salon, 1 standart ölçülerde çim futbol sahası, 1 standart ölçülerde suni çim futbol sahası, 1 kum futbol sahası, 1 kum voleybol sahası, 1 kapalı halı saha, 1 kapalı tenis kortu, 2 açık tenis kortu,  1 açık basketbol sahası ve 1 sentetik zeminli atletizm pisti bulunmaktadır. Fakülte bünyesinde ayrıca 1 yarı olimpik yüzme havuzu da yer almaktadır.

Spor Bilimleri Fakültesi, 8’i öğretim üyesi olmak üzere 12 akademik ve 8 idari personel ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

11 Kasım 2019, Pazartesi 1764 kez görüntülendi