Milli Ağaçlandırma Günü “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” kampanyası kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesinde (AKÜ)  6 bin fidan toprakla buluştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün düzenlediği “Geleceğe Nefes Ol” kampanyası kapsamında gerçekleştirilen fidan dikimine AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile AKÜ öğretim elemanları, idari personeli ve öğrenciler katıldı.

3 saat içinde 11 milyon fidan

Fidan dikimi öncesi konuşma yapan Afyonkarahisar Orman İşletme Şefi Sadettin İldoğan, Türkiye genelinde 3 saat içinde 11 milyon fidanın toprakla buluşacağını söyledi.  Afyon Kocatepe Üniversitesinin muhtelif yerlerinde ise 6 bin fidanın dikileceğini ifade eden İldoğan, “Bugün ülkemiz genelinde 11 milyon fidan, 3 saat içerisinde toprakla buluşturulacak. 11 milyon fidanla, ülke olarak, Dünya Guinness Rekorunu kırmak suretiyle Guinness Rekorlar Kitabındaki yerimizi almayı; dikimlerinizi fotoğraflamak suretiyle ile de ülke olarak başka bir Guinness Rekoru daha kırmayı hedefliyoruz. Bunun için, çekeceğiniz fotoğrafların dikim esnasında çekilmesi, dikilen fidan ile diken kişinin fotoğrafta yer alması, bu fotoğrafları gelecegenefesalbum.com adresine yüklemeniz önem arz etmektedir. Ayrıca 07.11.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 11 Kasım gününün her yıl Milli Ağaçlandırma Günü olarak kutlanması uygun görülmüştür” diye konuştu.

6 bin fidan toprakla buluştu

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise 11.11.2019 tarihinde saat 11.11’de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığının organizasyonunda “Bugün Fidan Yarın Nefes, Geleceğe Nefes Ol” sloganıyla Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 6 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını belirtti. Karakaş, “Ağaç dikmek bizim medeniyetimizde ve inanç dünyamızda çok önemli bir yere sahip. Ama günümüz şartları açısından baktığımızda ağaç dikmenin çok daha önemli olduğunu görüyoruz. İnsanoğlunun coğrafyayı betonlaştırdığı, ürettiği teknoloji ve enerjisiyle havayı, suyu, toprağı kirlettiği bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir dönemde ağaç dikmenin ve çevreyi yeşillendirmenin ne kadar önemli olduğunun altını her platformda çizmemiz, vurgulamamız gerekiyor. Nefes almak istiyorsak ağaç dikmemiz gerekiyor, çevreyi yeşillendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İnsan çevresiyle yaşar”

İnsanoğlunun yaşamını sürdürebilmek için 2 duyarlılığı dikkatle ve hassasiyetle gözetmesi gerektiğini ifade eden Karakaş, şunları kaydetti:

“Bunlardan bir tanesi, kendine yani insana olan duyarlılığıdır. Çünkü insan, insanda ve insanla yaşar.  Ünlü Batılı Filozof Thomas Hobbes’in ‘insan, insanın kurdudur’ diye kurduğu o ünlü cümlesinin ifade ettiği anlam, bizim medeniyetimizin çizgileri içerisinde olan bir anlam değil. Çünkü bizim medeniyetimizin ve inanç dünyamızın çizgileri içerisindeki insana yüklenen anlama baktığımız zaman, ‘insan insanın yurdudur’ diyoruz. Dolayısıyla insan insanda yaşar, insan insanla yaşar. Ama sadece insan insanla yaşayamaz. Aynı zamanda insan çevrede yaşar. İnsan çevresiyle yaşar. Dolayısıyla çevreye karşı duyarlılığımızın, çevreyi yeşillendirmemizin önemi hem insan olmamız, insanileşmemiz hem de yaşamımızı sürdürebilmemiz açısından oldukça önemli. Bunu aslında çocukluğumuzdan itibaren kulaklarımızda sürekli çınlayan bir söz olarak duyuyoruz. Bunu kültüre dönüştürüyoruz ve bugün de bu anlayışı, bu kültürü kampüsümüzün muhtelif alanlarına dikeceğimiz 6 bin fidanla gerçekleştirip somutlaştırmış olacağız. Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında kampüsümüzün muhtelif alanlarına 3 bin iğde, bin kayısı, bin akçaağaç, 500 sedir, 500 salkım söğüt olmak üzere toplamda 6 bin fidanı toprakla buluşturacağız. Eğer tutunmak istediğiniz bir dalınız olmasını istiyorsanız, geleceğe nefes olmak istiyorsanız, buyurun ağaç dikmeye.”

Açış konuşmalarının ardından saat 11.11’de tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi arkasında bulunan alana 440, Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi karşısında bulunan alana bin 100, Güzel Sanatlar Fakültesi yanına 480, Tınaztepe yurt yolu yanlarındaki alana 2 bin 200, Afyon Meslek Yüksekokuluna 340, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna 200 ve Hukuk Fakültesi yanında yer alan (çit grubu) alana ise bin 240 olmak üzere toplam 6 bin fidan toprakla buluştu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi merkez kampüsünde 6 bin fidan toprakla buluşurken, ilçelerde bulunan AKÜ akademik/idari personeli ve öğrencileri de ilçe kaymakamlıklarınca düzenlenen fidan dikim etkinlerine katıldılar.

11 Kasım 2019, Pazartesi 994 kez görüntülendi