Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen program ile 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı.

Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel,  Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Bülent Aydoğdu ile Dr. Öğr. Üyesi Bilal Uysal, Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Ocak ve Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Demir ile birlikte Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen programın açış konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel, öğretmenler gününün tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Gazel, “Öğretmenler arasındaki sevgi ve saygı bağlarını kuvvetlendirmek, mesleki dayanışmayı canlı tutmak, öğretmenlik mesleğine saygınlığı arttırmak amacıyla Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Başöğretmen’ unvanını aldığı 24 Kasım tarihi, ülkemizde 1981 yılından itibaren öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. Öğretmenler gününü 38. yıl dönümünü kutladığımız bugünde, tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum” dedi.

Öğretmene saygı bir milletin mazisine ve istikbaline saygıdır

Öğretmenliğin insanlık tarihindeki en eski ve saygın mesleklerden birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Gazel, konuşmasına şöyle devam etti:

“Öğretmenlik gibi insanlık tarihi kadar eski ve saygın meslekler çok azdır. Bu saygınlık tarih boyunca devam etmiştir. Zaman içerisinde coğrafyadan coğrafyaya değişiklik gösterse de bugüne kadar önemini devam ettirmiştir. Günümüzde, teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlemesine rağmen eğitimin halen en önemli unsuru olarak öğretmenlerimiz önceliğini korumaktadır; insanlık yaşadıkça da koruyacak gibi görünmektedir. ‘İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir’ hadisini temel aldığımızda bütün meslekler kutsal olmak ile birlikte en önde öğretmenlik mesleği gelir. Zira bütün meslekler onunla vardır ve ona muhtaçtır. Büyük İskender’in ‘babam beni gökten yere indirdi, hocam ise yerden göğe yükseltti’ ifadesi ile Hz. Ali’nin ‘bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ yaklaşımı ve son olarak Peygamberimizin ‘ben ancak muallim olarak gönderildim’ hadisi, mesleğin kutsiyetini açıkça göstermektedir. Bu kutsal mesleği hakkıyla yapan öğretmenler, saygıyı en çok hak edenlerdir. Çünkü öğretmene saygı, bir milletin mazisine ve istikbaline saygıdır. İlme, irfana, âlime ve öğretmene hürmeti esas alan bir medeniyete sahip olan ülkemizde öğretmene büyük saygı gösterilmiştir. Keza Yavuz Sultan Selim’in hocasının atının ayağından, kaftanına sıçrayan çamuru şeref sayması ve sandukasının üstüne örtünmesini vasiyet etmesi gibi, tarihimizde öğretmene hürmeti gösterecek oldukça fazla örnekler vardır.”

“Nitelikli öğretmen yetiştirmek için fedakarca çalışıyoruz”

Eğitim sisteminin en temel unsurunun öğretmen olduğunu belirten Gazel, AKÜ Eğitim Fakültesinin bu doğrultuda çalışma yaparak nitelik öğretmenler yetiştirdiğini ifade etti. Gazel, “Eğitim sisteminin en temel unsuru öğretmendir. Çünkü eğitimin niteliği büyük ölçüde öğretmenin niteliğine bağlıdır. İyi yetişmiş bir öğretmen, sadece iyi yetişmiş birisi değil, aynı zamanda iyi yetişmiş nesiller demektir. Bu durum, geleceğin mimarları olan öğretmenlerini yetiştiren eğitim fakültelerine de büyük bir sorumluluk yüklemektedir. AKÜ Eğitim Fakültesi olarak bu ağır mesuliyetimizin farkındayız. Bu doğrultuda misyonumuz; alan bilgisine sahip, genel kültür ve pedagojik açıdan donanımlı, motivasyonu yüksek, toplumun temel değerlerini özümsemiş, üstün niteliklere sahip öğretmen adayları yetiştirmektir. Fakültemiz bu rolü üstlenecek güce, nitelikli, özverili bir kadroya sahiptir” ifadelerini kullandı.

Açış konuşmasının ardından Arş. Gör. Dr. Erhan Akdağ şefliğindeki Eğitim Fakültesi Klasik Türk Müziği Korosu konseri ve yine Arş. Gör. Dr. Erhan Akdağ ile Öğr. Gör. Burak Çalışkan’ın düeti ile müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hazırladıkları kompozisyonlarının da okunduğu etkinlik, AKÜ Eğitim Fakültesinden mezun olduktan sonra atanan öğretmenler ile yapılan söyleşinin ardından sona erdi.

25 Kasım 2019, Pazartesi 642 kez görüntülendi