Dünya genelinde Üniversitelerde Sürdürülebilirlik çalışmalarını değerlendiren “GreenMetric 2019” sıralamasında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) büyük bir başarıya imza attı. Bu yıl ilk kez GreenMetric anket çalışmasına katılan AKÜ, ilk başvurusunu yapan 16 Türk Üniversitesi arasında 4., 43 Türk Üniversitesi arasında 13., Dünya çapındaki 780 Üniversite arasında ise 305. sırada yer almayı başardı.

GreenMetric Nedir?

Yeşil Üniversiteler Sıralaması (GreenMetric), üniversitelerin sürdürülebilirlik programlarının ve politikalarının profilini çıkarmak amacıyla Endonezya Üniversitesi tarafından 2010 yılında başlatılan bir anket çalışması olup; “Yapı ve Altyapı, Enerji ve İklim Değişikliği, Atıklar, Su, Ulaşım ile Eğitim ve Araştırma”dan oluşan 6 ana başlık altında toplanmış; Üniversitelerin yıllık karbon ayak izi hesaplamasından, enerji verimliliği uygulamalarına, çevre ve sürdürülebilirlik konulu eğitim ve araştırma faaliyetlerinden bu konulardaki öğrenci etkinliklerine kadar geniş bir yelpazede sorular sormaktadır. GreenMetric, üniversitelerin bu konudaki başarılarını değerlendirmekte, aldıkları puanlara göre sıralamakta ve sürdürülebilirlik yöntemlerinin geliştirilmesi noktasında üniversiteleri teşvik etmektedir.

AKÜ GreenMetric Birimi

AKÜ’nün elde ettiği başarıyı değerlendiren Çevre Yönetim Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, 2019 yılında GreenMetric başvurusu yapmak üzere “AKÜ Çevre Yönetim Komisyonu” altında Üniversitenin alanında uzman akademik ve idari personelinden oluşan GreenMetric Biriminin kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Çalışmamız, uzun süreli emek isteyen, Üniversitemizin birçok alanda yaptığı sürdürülebilirlik faaliyetlerini kanıtlarıyla ortaya koymamız gereken zorlu bir süreci kapsadı. Bu sene Ekim ayında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde gerçekleştirilen ‘GreenMetric Çalıştayı’na katılımımız sonrasında, Üniversitemizin zaten sürdürülebilirlik noktasında birçok faaliyeti olduğunu ve sıralamaya girmeye hazır olduğumuzu gördük ve ilk kez katıldık. Uzun hazırlık süreci gerektiren bu çalışmayı, gece-gündüz, hafta sonu demeden 3 haftalık bir süreçte hızlıca tamamladık ve güzel bir sonuç elde ettik. Önümüzdeki yıl sürdürülebilirlik alanında eğitim faaliyetlerimizi ve su yönetimimizi geliştirerek daha üst sıralarda yer almayı hedeflemekteyiz. Bu başarıya imza atmamızda desteklerinden dolayı Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakaş olmak üzere, Değerli Rektör yardımcılarımıza, Kalite Koordinatörlüğüne ve GreenMetric Birimi ekibine teşekkürü bir borç bilirim.”

Elde edilen başarıdan dolayı memnuniyetini ifade eden ve bu başarının sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çeken AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Green Metric Birim Sorumlusu Doç. Dr. Emine Hesna Kandır ve beraberindeki çalışma ekibini makamında kabul ederek, kendilerine teşekkürlerini iletti.

Üniversitemiz GreenMetric uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız…   

GreenMetric 2019 Dünya Geneli Sonuçları için tıklayınız…

GreenMetric 2019 Türkiye Geneli Sonuçları için lütfen tıklayınız…

04 Aralık 2019, Çarşamba 6220 kez görüntülendi