Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi ile Afyonkarahisar Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Göç ve Göçmenler konulu etkinlik düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen ve Afyonkarahisar Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Uzman Hasan Hüseyin Üzmez ve Fatih Öztürk’ün konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe,  AKÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Bülent Aydoğdu ve Dr. Öğr. Üyesi Bilal Uysal ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bayram Çetinkaya, sınıflarda Suriye’den gelen misafir öğrencilerin olduğunu belirterek, Suriye’den gelen öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılar olduğunu söyledi. Çetinkaya, “Bazı hocalar öğrencilerin sadece başarısızlığını görmekte, dersi dinlemediğini görmekte. Halbuki evde ne gibi sıkıntılar yaşadığını bilmiyor. Muhakkak bazı kurumlardan yardım ediliyor ama yurtlarını bırakıp gelmişler. Belli sıkıntılar yaşıyorlar. Adaptasyon sorunu var. Sınıfta 2-3 öğrenci var ama diğerleri kendilerine göre hep yabancı. Biz onları yabancı olarak görüyoruz ama bizler de onlar için yabancıyız. Türkçeyi bilmiyorlarsa, derste yabancı dille ders anlatılıyormuş gibi bir duruma geliyorlar” diye konuştu.

“Öğrencilere rehberlik etmeliyiz”

Misafir öğrencileri tanıyarak derslerin daha verimli ve başarılı olunacağının altını çizen Çetinkaya, “Biz de eğitimci olacağız, öğretmen olacağız. Onların öğretmeni olacağız. Bu öğrencileri bizler daha iyi tanırsak daha verimli dersler işleyeceğiz. Sadece 40 dakika ders yapıp çıkmayacağız. Bu öğrencilere geçici öğrenciler olarak bakmamamız lazım, bizim öğrencilerimiz olarak kabul etmeliyiz. Onları elimizden geldiği kadar eğitim-öğretim hayatı içerisinde verimli bir şekilde yardım etmeliyiz. Bu konuda bizler de onlara rehberlik etmemiz gerekiyor. Bu bir süreç, biz sadece okulda ya da dışarıda yabancı dille konuşanların farkına varıyoruz. Fakat görülmeyen tarafları da var. Burada öğrencilerimiz de var, kendileri ile konuşuyoruz yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Afyonkarahisar Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Uzman Hasan Hüseyin Üzmez, İl Göç İdaresi Müdürlüğünün çalışma işleyişi hakkında bilgiler verdi. İl Göç İdaresi Müdürlüğünün, Uluslararası Koruma Birimi, Geçici Koruma Birimi ve Yabancılar Birimi olmak üzere 3 temel birimin olduğunu ifade eden Üzmez, “Bizim göçle ilgili temel işleyişimiz 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu; biz bu kanuna bağlı olarak işlemlerimizi yürütüyoruz. Genel Müdürlüğümüzde 103. maddeye istinaden kuruldu. Bu 103. maddeye göre görev ve yetkilerimiz; göç alanına ilişkin politika veri stratejileri uygulamak, kurum ve kuruluşlar arasından koordinasyon sağlamak, yabancıların Türkiye’ye giriş, Türkiye’de kalışları, Türkiye’den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurları ile iş ve işlemleri yürütmek üzere kurulmuştur” şeklinde konuştu.

“Öğrenci ikameti öğrenim süreleri boyunca veriliyor”

Afyonkarahisar Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Uzman Fatih Öztürk ise öğrenci ikamet izinleri hakkında bilgiler aktardı. Öğrenci ikamet izinlerinin Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimi gören, bakımı ve masrafları gerçek ya da tüzel kişiler tarafından üstlenilen, ilk ve orta derece öğrenim görecek yabancılara velilerin veya yasal temsilcilerin muvafakati ile verildiğini belirtti.  Öztürk, “Öğrenci ikamet süreleri Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ve ya doktora öğrenimi görenlere bölüm süreleri boyunca ve ayrıca pasaport süreleri yetmesi gerekiyor. İlk ve orta derecelerde öğrenim görecek yabancılara öğrenim süreleri boyunca birer yıllık ikamet verilmekte. Öğrenim süresi 1 yıldan kısa ise öğrenci ikamet süresi öğrenim sürelerini aşamıyor. Şartlar ise, öğrenci olduğunu belgelemesi gerekiyor, Türkiye’ye girişine izin verilmeyecek yabancılardan olmaması gerekiyor, Türkiye’de kalacağı adres beyanı vermesi gerekiyor, geçerli bir sağlık sigortasının da bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Etkinlik soru cevabın ardından sona erdi.

20 Aralık 2019, Cuma 942 kez görüntülendi