Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Otizmli Buğra Çankır, yüksek lisans tezini başarıyla sunarak mezun oldu. Çankır, Türkiye’de yüksek lisans eğitimini tamamlayan ilk otizmli öğrenci olmayı başardı.

Tez savunmasını tamamlayan Çankır, babası Kemal Çankır ve tez danışmanı aynı zamanda AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen ile birlikte AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı ziyaret etti.

Kemal Çankır, yüksek lisans sürecinde AKÜ ailesinden büyük destek gördüklerini belirterek “İskenderun’dan gelip gittik ancak buraya geldiğimizde her zaman bir aile sıcaklığı ile karşılandık. Bunun sonucunda da Buğra, bu alanda yüksek lisans yapmayı başaran Türkiye’nin ilk otizmli öğrencisi oldu. Katkı sunan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise üniversite olarak bu alanda ilk olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Emek verildi ve güzel bir sonuç ortaya çıktı. Bu konuda Buğra’ya destek olan hocalarına ve tabii ki ailesine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Buğra Çankır Hakkında

1994 Yılında doğan Buğra Çankır; dünyada 645 üstün yetenekli otistik yetenekten biri olarak biliniyor. 3,5 yaşında okumaya başlayan, 2004 yılında Californiya Üniversitesi tarafından yapılan mutlak kulak (perfecpitch) testinden o güne dek yapılan sınavlardan en yüksek puanı (tam puan) alan ve dünyanın en iyi müzik kulağı seçilen Çankır;  2007 yılında Wisconsin Medical Society tarafından Musical Savant (Müzikal Deha) olarak literatürlerde yerini aldı. Çankır; İngiliz Kraliyet Akademisi lisans öncesi programını 2011 yılında tamamladı ve piyano dalında “Associated Board of the Royal School of Music, Piano Grade 8” sertifikasını aldı. Çankır; kaynaştırmalı öğrenci olarak Hatay Bedii Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesini bitirdi, ardından İskenderun Teknik Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarında 2016 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede saat ücretli öğretim görevlisi olarak görev aldı. 2019 yılı İTÜ Uluslararası Müzik ve Bilimler Sempozyumunda “Otizmli Çocukları Olan Ailelerin Profesyonel Müzik Eğitiminden Beklentileri” konulu bildirisini sundu. 2019-2020 eğitim yılında, Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Biriminin de desteğiyle Erasmus Staj Programı kapsamında İtalya’da Floransa L. Cherubini Konservatuvarında 9 ay eğitim aldı. Ulusal ve uluslararası pek çok etkinlik, festival ve sempozyumda piyano resitalleri verdi.  Çankır; “Müziğe Yetenekli Otizmli Çocukları Olan Ailelerin Sorunlarının Betimlenmesi” konulu yüksek lisans tezini Prof. Dr. Uğur Türkmen danışmanlığında tamamladı.

16 Haziran 2020, Salı 943 kez görüntülendi