Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortak çalışması olan “Tarihte ve Sanatta Afyon Bitkisi” isimli sosyal sorumluluk projesi tamamlandı.
“Tarihte ve Sanatta Afyon Bitkisi” kültür ve sanat projesi ile ilgili yapılacak sergi ve sonrasında yürütülecek iş birliği ile ilgili konuları görüşmek üzere Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, AKÜ Öğretim Elemanları Doç. Dr. Selim Kaya ve Öğr. Gör. Dr. Talat Koçak, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Seramik Cam Çinicilik Programı Öğr. Gör. Kifayet Özkul ve İstanbul Sivas Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sivas Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Musa Kaynar; Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından kabul edildi.
Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ziyarette projenin yapılışı ile ilgili bilgiler veren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Seramik Cam Çinicilik Programı Öğr. Gör. Kifayet Özkul, “Araştırma ve sanat eserlerinin icrasında görev alan ve destekleyen kuruluşlar bir arada çalıştı. Bu sayede iş bölümü ve paylaşmayı, değerler eğitimini eşgüdüm içerisinde gerçekleştirme deneyimi kazanmaya imkân ve fırsat verildi. Projede yer alan 30’a yakın üniversite öğrencisi ‘ben de yapabilirim’, ‘ben de üretebilirim’ diyerek kendilerine karşı güven duygusunu geliştirdi” diye konuştu.
Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise oluşturulan serginin açılışının pandemi dolayısıyla yapılamadığını ifade ederek 20’yi aşkın çini panonun Ahmet Şemsettin Karahisari Kültür Merkezi’nde kalıcı sergi olarak sergileneceğini söyledi.
İstanbul Sivas Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sivas Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Musa Kaynar ise projede eserlerin sağlıklı bir şekilde İstanbul’dan Afyonkarahisar’a ulaştırılması noktasında ulaşım desteği verdiklerini ve bu tip toplumsal projelere her zaman destek vermek için hazır olduklarının altını çizdi.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise yürütülen projenin, gençlerin kendini özgürce ifade edebilen, yorumlayabilen, sanatı seven, gelişime ve değişime açık bireyler olmalarına katkıda bulunduğunu ifade etti. Projenin birçok faydasının olduğunu dile getiren Karakaş, “Toplum fertlerinin sosyal sorumluluk duyarlılığının ve kültürel sürdürülebilirlik konusundaki farkındalık düzeyinin artmasına katkı sağlayan bu tarz projelerin daha da fazlalaşması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra da bu tip projelere destek vermeye hazırız” diyerek projede yer alan öğretim elemanları, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.
“Tarihte ve Sanatta Afyon Bitkisi” Projesi Hakkında
Projenin amacı; eskiçağlardan beri sağlık ve gıda maddesi olarak kullanılan Afyon (haşhaş) bitkisinin tarihini ve sanata yansımasının tespit edilmesi, Afyon (haşhaş) motifinin Frigya ve çevresinde günlük yaşamda ve taş işçiliğindeki yerinin ve konumunun ortaya konulması, öğrencilerin Afyonkarahisar’da yetişen ve Osmanlılar döneminde Mimar Sinan’ın eserlerinde, çini panolarda uygulanmış olan ismi “Afyon Çiçeği veya Afyon Narı” olarak bilinen ve hayat ağaçları ile birlikte kullanılmış olan bu bitkiden yola çıkarak özgün tasarımlar yapmasını sağlamaktır. Aynı zamanda gençlere ellerinde bulunan yeteneklerle sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde ülkesine ve insanına katkıda bulunmaları için imkân ve fırsat sunmanın amaçlandığı proje ile elde edilen bilgileri ve sanat eserlerini “Tarihten Sanata Haşhaş” başlıklı kitap olarak yayınlamak ve bu tasarımları Afyonkarahisar’a kazandırarak farkındalık yaratmak hedefler arasında yer almaktadır.