Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından TÜBİTAK Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği (COST) Ortak Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen toplantıda konuşan AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, uluslararası projelerde yer almanın önemine değindi. Uygunoğlu, “Bildiğiniz üzere ülkemizde projeler ile ilgili kaynaklar açısından sorun yaşayabiliyor. Bu açıdan bizlerin uluslararası platformlara açılmamız önem arz ediyor. Uluslararası paydaşlar ile çalışmamız ve bu uluslararası platformlarda yer almamız gerekiyor. COST da bu açıdan çok uygun imkânları olan bir program. Bize bu program ile ilgili bilgiler verecek olan TÜBİTAK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığından Murat Tıltak’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TÜBİTAK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü Bilimsel Programlar Uzmanı Murat Tıltak ise COST ile ilgili bilgiler verdi. Yaptığı sunumda COST ile ilgili genel bilgiler veren Tıltak, “COST 1971 yılında kurulmuş olup, ülkemiz de kurucu üyeler arasında yer almaktadır. Merkezi Brüksel’de yer almaktadır. Avrupa merkezli bir kuruluş olmasına rağmen Avrupa kıtası dışından da ülkeler ile iş birliği içerisindedir ve üyeleri vardır. COST’un ülkemizdeki bilimsel koordinatörlüğü TÜBİTAK tarafından yürütülmektedir. Yani bir COST aksiyonuna katılım sağlayacağınız zaman TÜBİTAK’a başvurmanız gerekiyor. COST, araştırmacılar arasında etkileşim ve iş birliğini desteklemeyi amaçlamıştır ve bunu misyon edinmiştir” dedi.

COST aksiyonları ile ilgili de istatistiki bilgiler veren Tıltak, şöyle konuştu:

“2019 istatistiklerine bir göz atarsak eğer, her konuda toplamda 294 tane COST aksiyonu yürürlükteydi. Bu COST aksiyonları kapsamında konferanslar, bilimsel ziyaretler, eğitim okulları gibi etkinlikler gerçekleştirildi. 500 kadar konferansa destek verilmenin yanında 10 bin kadar da toplantı gerçekleştirildi. 2 bin 55 araştırmacının bilimsel ziyareti desteklendi ve toplamda 4 bin 714 kişi bu eğitim okullarında eğitimlere katıldı. Yaklaşık 45 bin araştırmacı 2019 yılı boyunca COST aksiyonları boyunca desteklenmiştir. 2019 yılında 26,7 milyon Avro gibi bir bütçe COST aksiyonlarına ayrılmıştır. 2014 yılından bu yana COST aksiyonları kapsamında sunulan 350’ye yakın çerçeve programlara proje önerisinde bulunulmuş ve bunların yüzde 37’si kabul edilmiştir. Bu oran, programın ne kadar faydalı ve başarı olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Her şeyden önce bir COST aksiyonuna katıldığımız zaman kendi çalışma alanımızla ilgili çalışan, küresel anlamda deneyimli uzman bilim insanları ile bir araya gelmeniz sağlanıyor. İhtiyaç duyulan uluslararası konsorsiyuma ulaşmanız sağlanıyor. Uluslararası araştırmalar yürüten ama tek ihtiyacı uluslararası konsorsiyumlara ulaşmak olan kişiler için en kestirme yol COST’a başvurmaktır.”

Tıltak, konuşmasının devamında COST aksiyonlarına nasıl katılım sağlanacağı, COST aksiyonlarının içeriği ve COST Türkiye’nin performansından bahsetti.

16 Ekim 2020, Cuma 396 kez görüntülendi