Sisam Adasının kuzeyinde30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremden sonra bölgede inceleme çalışmalarına başlayan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencileri İzmir bölgesindeki diri fayların deprem davranışları üzerine çalışmalarına devam ediyor.

İzmir ve çevresinde yer alan diri fayların güncel tektonik hareketlerini ölçmek üzere bölgede yapılan çalışmalara AKÜ ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi öğretim elemanları katıldı. AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Tiryakioğlu’nun danışmanlıklarını yaptığı Uzaktan Eğitim MYO Öğretim Görevlisi Halil İbrahim Solak’ın doktora, Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Öğrencileri Eda Esma Eyübagil ve Umre Selin Kavak’ın yüksek lisans tezleri kapsamında; Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Bahadır Aktuğ ve AKÜ DUAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak’ın da katkı verdiği çalışma, SCI kapsamındaki Turkish Journal of Earth Science dergisinde yayınlanmak üzere kabul edildi.

AKÜ öğretim elemanlarının öncülük ettiği jeodezik yöntemler ile gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara göre, İzmir yerleşim alanı ve Karaburun yarımadasında 7 büyüklüğündeki bir depremin 800, 6-7 büyüklüğündeki bir depremin 70-100 ve 5,5-6 büyüklüğündeki bir depremin ise 25-30 yılda bir meydana gelebileceği ilk defa belirlendi. Elde edilen bu veriler, İzmir Deprem Master Planları ve İzmir il afet risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar için önemli bir altlık oluşturmaktadır.

16 Aralık 2020, Çarşamba 659 kez görüntülendi