Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş başkanlığında, fakülte yöneticileri ve Uygulama ve Araştırma (UYGAR) Merkez Müdürlerinin katılımı ile istişare toplantısı yapıldı.
Gerçekleştirilen toplantıya AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ve AKÜ Genel Sekreteri İhsan Ceran ile birlikte AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Özcan, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Aksoy, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Musa Korkmaz, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Şevik, Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Kubilay Aslantaş, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Metin Özgül ve İnşaat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Veli Başaran katıldı.
“Yönetim olarak birimleri güçlendirmeye çalışıyoruz”
Teşhis, analiz ve kontrol laboratuvarları ile bazı araştırma merkezlerinin müdürleri ile istişare yapmak istediğini ifade eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş; yapılacak istişareler kapsamında ilgili birimlerin gelecek vizyonları, insan kaynakları, teçhizat gereksinimleri ve akreditasyon süreçleri ile ilgili görüşmeler yapılacağını kaydetti. AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız’ın başkanlığında yürütülen UYGAR Merkezlerinin bir araya getirilmesi projesinde de revizyona gidildiğini dile getiren Karakaş, “Projemizi daha farklı bir konseptte hazırlıyoruz. Bu konuda da sizlerle görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Birimlerinizi sadece bir laboratuvar değil, bilimsel araştırmaların sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülmesine hizmet eden, aynı zamanda ise üniversite-sanayi iş birliği diye tanımladığımız ilişkinin de atan kalbi, düğüm noktalarından birisi olması hasebiyle önemsiyoruz. Bu birimlere baktığımız zaman üniversitemizin bölünmesinden sonra belirlediğimiz öncelikli alanlara da tekabül ediyor. Dolayısıyla yönetim olarak bu birimlerimizi imkânlar dâhilinde güçlendirmeye gayret ediyoruz. Yani bilimsel araştırmaya da sanayiye ve sektörlere de hizmet etme amacını güçlü bir şekilde karşılasın istiyoruz” diye konuştu.
İş yapan bir birim olsun istedik
UYGAR Merkezlerinin bir araya getirilmesi projesinde değişikliğe gitme sebepleri ile ilgili de bilgiler veren Rektör Karakaş, “İlk yaptığımız proje de aslında aynı amaçlaydı, tüm merkezleri bir araya getirmeye çalışacaktık fakat daha sonra birkaç açıdan bakınca çok verimli olmayacağını gördük. Hantal bir yapı oluşacaktı. Bununla beraber projelerin sanayicilere yaptırılması konusu, pandemi ile birlikte biraz zorlaştı. Ayrıca gerçekten aktif olan, iş yapan bir birim olsun istedik. Araştırma yaptık bu konuda, projelendirsek nasıl olur diye düşündük. Fakat biz çok iyi gerekçelendirirsek, özel sektör ve sektör görüşü, birimlerin faaliyetleri, üniversitemizin öncelikli alan tanımlamaları, stratejik planlar ile birleştirerek güçlü bir lobi çalışması da yapmamız gerekiyor. Bunu üniversitemize kazandırmamız lazım. Bunu kazandırma ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum. Hem bizim öncelikli alanlarımızın ülkemizin de öncelikli alanlarıyla eşleşmesi bağlamında hem de üniversitenin bölündükten sonra odak noktası oluşturma anlamında konuyu gittiğimiz yerlere iyi anlatırız. Bu projeyi inşallah 2021’de somutlaştırıp 2022 için sunarak başarılı oluruz” şeklinde konuştu.
Projeler için bir tema belirlemek önemli
UYGAR Merkezleri ve proje süreçleri ile ilgili bilgiler veren AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise UYGAR Merkezlerinin bir araya getirilmesi projesi ile alakalı olarak son aşamaya kadar geldiklerini ancak Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından desteklenen farklı bir projenin daha gerek üniversiteye gerekse de Afyonkarahisar’a daha olumlu katkılar sağlayacağını düşündükleri için değişiklik yapma kararı aldıklarını ifade etti. Prof. Dr. Yıldız, konuşmasında şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının özellikle merkezi araştırma laboratuvarları için proje aldığını ve buradan proje kapsamında bina, tesisat gibi konularda destek verdiğini öğrendik. Ben de son 1 ay içerisinde bu konuda görüşmeler yaptım, Rektör Hocamı da bu konularda bilgilendirdim. Daha sonra ise başlangıçta yaptığımız UYGAR Merkezleri komisyon bina tasarımını biraz beklemeye aldık ve bu bahsettiğim proje üzerine yoğunlaştık. 30’un üzerinde UYGAR Merkezi var bizde. Bunların yarısından fazlası sosyal bilimler ile ilgili, kalan kısımlar ise mühendislik ve veterinerlik gibi alanlara dağılıyor. Bunların hepsini tek bir kazana atıp yemek pişirmek biraz zor. Bu yüzden bizim bu projeler için bir tema belirlememiz gerekiyordu. Bakanlık ile konuştuktan sonra aklıma üniversitemizin stratejik planındaki öncelikli alanlar geldi. Çünkü bizim belli bir alana odaklanmamız gerekiyor. Bu da kaynakların verimli kullanılması açısından önemli zaten. Biz en iyi yaptığımız alanlar neyse ona odaklanıp bu alanlarda kendimizi geliştirmemiz gerekli diye düşündük.”
UYGAR Merkezlerinin dağınıklığını giderecek bir proje
Yürütülmek istenen projenin genel formatında da bahseden Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bizim araştırma merkezi dediğimizde aklımıza hepimizin araştırma ve analiz yaptırdığı Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (TUAM) geliyor . TUAM bizim, diğer üniversitelerde de olan, merkezi laboratuvar formatında çalışan bir araştırma birimimiz aslında. Çok eski hocalarımız bilir, bu 2000’li yıllarda kurulan bir araştırma merkezi. Eskidi artık bu. Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor. 2000 yılındaki bir cihazın hassasiyeti ile şimdininkilerin durumu değişti. Bu projenin merkezinde TUAM yer alarak, ileri teknoloji sektörüne hizmet verecek bir araştırma merkezinin olması gerektiğini düşünüyorum. TUAM’ın altyapısını oluşturacağı yüksek teknoloji sektörü, etrafında ise üniversitemizin öncelikli alanlarına araştırma üreten araştırma birimleri olsun istedik. Bu anlamda Gıda Teknolojileri Araştırma Birimi, Jeotermal Teknolojileri Araştırma Birimi, Mermer ve Doğaltaş Teknolojileri Araştırma Birimi ve Veteriner alanı ile ilgili araştırma birimlerini belirledik. Yarın da saat 14’te ilgili birimlerin temsilcileri ile bir toplantı yapacağız. Proje kapsamında, öneri aşamasında nelerin yapılması gerektiğini söyleyeceğiz. 15 gün kadar bir süre vereceğiz, bu süre içerisinde de hocalar kendi birimleri ile ilgili nasıl bir yapılanmanın uygun olacağına dair konuşacaklar. Bunu yaparken de projenin üniversite, bölge ya da ülke için öncelikli alanlar ya da stratejik planlarla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Durup dururken böyle bir şeye karar vermiş olamayız. Bunların destekleyici şekilde stratejik planlarda yer alması ve araştırma birimlerinden gerekçeler almamız gerekiyor. Daha sonra proje başvurusunda birleştireceğiz. UYGAR Merkezleri konusundaki dağınıklığı giderecek bir proje yapmış olacağız. Aynı zamanda bizi araştırma anlamında vites yükseltmemizi sağlayacak. Günümüzün teknolojik koşullarında ihtiyacımız olan araştırmaları yapmamıza olanak sağlayan bir altyapı sağlayacak diye düşünüyorum. Biraz hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü büyük bir proje, bunu toparlamamız lazım.”
Toplantının sonunda Rektör Karakaş tarafından tüm katılımcılara söz verilerek, süreç içerisinde neler yapılabileceği ile ilgili görüşler alındı.