Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Zafer Teknopark tarafından Üniversite – Sanayi İş Birliği ve Teknoparklar konulu konferans düzenlendi.

Zoom platformu üstünden çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve moderatörlüğü AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu’nun yaptığı etkinlikte Zafer Teknopark Genel Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir konuşmacı olarak yer aldı.

“Sanayi ile iç içe fakülteleriz”

Etkinliği mühendislik ve teknoloji fakültelerinin alanlarına yönelik olarak yapıldığını ifade eden AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, bu fakültelerin de yapısı gereği sanayi ile iç içe fakülteler olduğunun altını çizdi. Uygunoğlu, “TTO’nun üniversitemiz hocalarına yönelik gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında üniversite sanayi iş birliği ve teknoparklardaki güncellemeler hakkında bazı bilgilendirmeler yapacağız. Bizler, bulunduğumuz fakülteler gereği sanayi ile iç içe olan fakülteleriz. Bu anlamda da zaman zaman hocalarımızın soruları olabiliyor. Bu sorulara cevap verme niteliğinde böyle bir organizasyon gerçekleştirdik. Bu organizasyon için Teknopark’ımızın Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir hocamızı davet etmiştik, kendisi de bizi kırmadı. Bu toplantıları diğer fakülteler içerisinde de yapacağız. Fakülte bazlı olarak yapmak nedenimiz kendi alanımız ile alakalı sorulara cevap bulma isteğimiz. Teknoloji ve Mühendislik Fakültelerimizde ortak çalışmalar yapıyoruz zaten” dedi.

Zafer Teknopark Genel Müdürü ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ise konuşmasında Zafer Teknopark ile ilgili bilgiler verdi. Kandemir, “2016 yılının Temmuz ayında faaliyete başladık. O günden bugüne kadar da faaliyetlerimize devam ediyoruz. Şu anda kampüsümüzde bir teknopark binamız da var. Türkiye’de iki farklı ilde iki farklı üniversitenin ortaklığında kurulan ilk teknopark olma özelliğine sahibiz. Zafer bölgesinde yer aldığımız için de Zafer Teknopark ismini uygun bulduk. Kiralanabilir toplam 20 ofisimiz var ve şu an itibariyle bu ofislerin tamamı da dolu durumda. Her iki üniversitenin ve ilin hem akademik hem de teknik alt yapısını birleştirerek bölgemizin ve ülkemizin ekonomik gelişmesine katkı sunmayı da misyon olarak belirledik” diye konuştu.

Yazılım başta olmak üzere birçok sektöre ev sahipliği yapılıyor

Zafer Teknoparkın çalışmalarına da değinen Kandemir, “Şu anda 8 tane akademisyen ortaklı firmamız, 11 tane de girişimci firmamız var. Teknoparkta farklı sektörler bir arada bulunuyor. Büyükşehirlerde son dönemlerde biraz uzmanlaşma alanları yer alıyor ama bizim gibi sanayisinin çok kapsamlı olmadığı illerde her sektörden projelerin yer aldığını görüyoruz. Türkiye’nin genelinde yazılım firmaları ağırlıkta, bizde de yazılım firmaları aynı şekilde bulunuyor. Zaten kanunda da bu belirtiliyor. Böyle olunca da yazılım firmalarının teknoparklarda ağırlıklı olarak yer aldığını görüyoruz. Bunun dışında hayvancılık, gıda, seramik, havacılık, imalat sanayi, enerji gibi farklı sektörler de yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında akademisyenlere sağlanan desteklerle ilgili de bilgiler veren Kandemir, “4691 sayılı yasa işletmelere olduğu kadar akademik personele de avantajlar sağlıyor. Üniversite personelinin bölgede yer alan faaliyetlerinde, çalıştıkları kurumdan izin aldıkları takdirde bu bölgelerde çalışabiliyorlar, şirket kurabiliyorlar, hakemlik yapabiliyorlar, danışmanlık yapabiliyor. Dolayısıyla bu bölgede yapmış oldukları faaliyetlerden akademisyenler de aynı şekilde vergi avantajından faydalanabiliyorlar. Kurulu bir şirkete ortak olabiliyorlar, kendileri sıfırdan bir şirket kurabiliyorlar ya da bir kurulu şirketin yönetim kurulunda görev alabiliyorlar. Akademisyenler normal şartlarda piyasada bir şirketin ortağı olabilirler ama yöneticisi olamazlar. Ama teknopark bünyesinde şirketin ortağı olabilmek ile birlikte yöneticisi olma avantajı da var. Bunun dışında öğretim elemanları bu şirketlerde tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak da görevlendirilebiliyor” dedi.

Teknoparklardaki yenilikler, öğretim elemanlarının teknoparklardaki imkanlardan faydalanması ve teknoparkların avantajlarının konuşulduğu toplantı, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

24 Şubat 2021, Çarşamba 175 kez görüntülendi