Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü tarafından çevrim içi olarak Dünya Rehberler Günü etkinliğinin ikincisi gerçekleştirildi.

Etkinliğe Turist Rehberleri Birliği (TUREB) I. ve II. Dönem Başkanı  & Antalya Rehberler Odası (ARO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Turist Rehberi Ahmet Zeki Apalı konuk olarak katıldı. 21 Şubat Dünya Rehberler Günü etkinliğinin açılış konuşmasını Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit yaparak Rehberler Günü’nün hem dünyada hem de Türkiye’de kutlanmasına ilişkin kısa bilgiler verdi. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş ise öğrencilerin ve rehberlerin Dünya Rehberler Gününü kutladı. Sağbaş, ilk olarak 21 Şubat 2020 tarihinde Turizm Fakültesinde rehberler gününün kutlandığını belirterek Turizm Rehberliği Bölümü ve fakülte olarak yıl içinde yapılan çalışmalara değindi. Sağbaş, Türkiye’de tüm bölümleri akredite edilmiş ilk fakültenin AKÜ Turizm Fakültesi olduğunu ve Turizm Fakültesi olarak halka bilinçlendirme eğitimi verildiğini belirtti.

Daha sonra bir konuşma yapan Ahmet Zeki Apalı ise Türkiye’nin turizmde dünyadaki sıralamasından ve hedefinden; turist rehberlerinin salgın döneminde gerekli desteği kamudan alamadığından ve yardımlar konusunda eksiklikleri olduğundan bahsetti.  Apalı, tanıtımın ve planlamanın önemli olduğunu; TURAK akreditasyonunu önemli gördüğünü ve turizm eğitiminde standartlaşmayı getireceğini düşündüğünü ifade etti. Apalı, dijitalleşmenin rehberlik mesleğini olumsuz etkileyeceğine dair görüşler olduğunu ancak dijitalleşme doğru kullanılırsa olumsuzluktan çok olumlu yönde katkı sağlayacağını dolayısıyla da dijitalleşmenin turizm rehberliği mesleğini ortadan kaldıramayacağını söyledi.  Apalı, ayrıca Türkçe rehberlik konusunun yasalardaki boşluklardan dolayı zaman zaman gündeme geldiğini, Türkçe rehberlik konusunu yanlış bulduğunu anlatarak, Dünya ve Türkiye’deki rehberlik mesleğinin kıyaslaması yapıldığında kanun düzeyinde dünyada ön sıralarda yer alındığını, Türkiye’deki kanuni düzenlemelerin yeterli olduğunu ve zamanın şartlarına göre güncellenebileceğini belirtti.

Söyleşinin sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandıran Ahmet Zeki Apalı’ya dijital ortamda teşekkür belgesi takdim edildi; dilek ve temenniler de iletildikten sonra söyleşi sonlandı.

25 Şubat 2021, Perşembe 148 kez görüntülendi