Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırmaları Merkezi tarafından, 2021 Afyonkarahisar Aile Yılı kapsamında düzenlenen Akademide Aile Seminerlerinin ikincisi yapıldı.

Çevrim içi olarak AKÜ Youtube hesabından “Ailede Eşler Arası İletişim” başlığı ile yayımlanan seminerin moderatörlüğünü İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mebrure Doğan yaparken, seminerde Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Büşra Kılıç Ahmedi konuşmacı olarak yer aldı.

Seminerde konuşma yapan Dr. Öğr. Üyesi Büşra Kılıç Ahmedi, evliliğin sürekliliği ve istikrarı ile ailenin korunması konusunda doğru kurulan iletişimin hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ahmedi, “İletişim derken aslında biz insanlar arasındaki mesaj alışverişini kastediyoruz. Mesaj dediğimiz şey de insanlar için anlam taşıyabilecek olan herhangi bir şey. Bu bir yazı olabilir, söz olabilir, bir davranış olabilir, duruş olabilir, giyim kuşam tarzı olabilir. Bunların hepsi mesaj hükmü taşıyabilir. İki insan birbirini fark ettiği anda iletişim başlamış olur. Dolayısıyla gündelik yaşam sözlü-sözsüz çok farklı iletişim biçimleriyle doludur” dedi. Aile içi iletişimde sözsüz iletişimin önemine değinen Ahmedi, “İletişimde her zaman dil kullanmak gerekli değil. Ses tonumuz, vurgularımız, ses ve mimiklerimiz, kelimeleri seçişimiz, duraksamalarımız bile karşımızdaki kişiye bir mesaj verir. İletişimin sağlıklı yürüyebilmesi için bazı yeterliliklere sahip olmamız gerekir. Bu yeterlilikleri biz sosyalleşme süreci içinde ediniyoruz” diye konuştu.

Doğru iletişim önemli

Doğru iletişim kurmak için iletişim olgunluğu kazanılması gerektiğinin altını çizen Ahmedi, iletişim olgunluğu için üç önemli beceriye sahip olunması gerektiğini söyledi. Ahmedi, konuşmasında zihinsel olgunluk, duygusal olgunluk ve sosyal olgunluğun iletişim kurmadaki önemi hakkında bilgi verdi. İletişim kurarken, iletişime başlarken ki niyetimizin ve amacımızın farkında olmamız ve bunu karşı tarafa nasıl ifade edeceğimizi bilmemiz gerektiğini anlatan Ahmedi, aksi halde iletişim sağlıklı kurulamayabileceğini sözlerine ekledi.

 Ahmedi, sözlerine şöyle devam etti:

“Mesela eşimizle bir problem yaşadık ve eşimize kırıldık. Kadınlar herhalde bunu sık yaşıyorlar. Burada amacımız kırgınlığımızı eşimize ifade etmek. İletişimi eşimizin karşısına geçip sen çok kaba bir insansın diye başlattığımız zaman bu bizim iletişim olgunluğundan yoksun olduğumuzu gösterebilir. Çünkü amacımızı doğru bir şekilde karşı tarafa iletemiyoruz. Burada amacımızdan sapmış oluyoruz. Amacımız kırgınlığımızı ifade etmek ama bunu yaparken biz aslında karşı tarafı kırma girişiminde bulunuyoruz. Bunun yerine biraz daha ben dili kullanmalıyız. Ben incinmiş hissediyorum, kırılmış hissediyorum. Bunu seninle paylaşmak istiyorum demeliyiz”.

Mutlu evlilik için iletişim becerilerine sahip olmak şart

Mutlu bir evlilik ve aile kurabilmek için duygusal olgunluğa sahip olunması gerektiğini anlatan Ahmedi “Acaba benim söyleyeceğim söz karşımda ne gibi bir etki oluşturacak? Benim söylediklerim karşı taraftan nasıl anlaşılacak ve ona nasıl hissettirecek? Bunu bilmeliyiz. Gündelik dilde ağzından çıkanı kulağın duysun derler. Tam da buna karşılık gelir. Ayrıca bir sosyal olgunluğa sahip olmalıyız. Neyi, kime, ne zaman söyleyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Bunlar iletişim için önemli” dedi.

Mutlu bir evliliğin sürdürülebilmesi ve evlilik ilişkisinin yıpranmaması için, sorunların her iki tarafı da tatmin edecek şekilde çözülebilmesi adına eşlerin iletişim becerilerine sahip olmaları gerektiğini belirten Ahmedi, çiftlerin birbirleriyle nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilmeleri gerektiğinin de altını çizdi.

İletişimsizlik boşanmalara neden oluyor

Boşanma oranlarının artığına dikkat çekilen seminerde boşanan çiftler üzerine yapılan çalışmalardan da bahsedildi. Araştırma sonuçlarına göre mahkemeye boşanmak için başvuran çiftlerin yüzde 66’sının günde ortalama 4 dakika birbirleriyle iletişim kurduklarını söyleyen Ahmedi, “Dolayısıyla bu bizim için boşanmaya giden evliliklerin iletişimle ilgili problemleri olduğu yönünde bir ipucu veriyor” dedi.

Yaptığı konuşmada ilk 5 yılda boşanan çiftlerin oranının dikkat çekici olduğunu anlatan Ahmedi, evliliklerde ilk yılların zor olabileceğini söyledi. İnsanların olduğu gibi ailelerin de belirli gelişim evrelerinden geçtiğini ifade eden Ahmedi, iki bağımsız bireyin bir araya gelmesiyle yeni bir sistem kurma teşebbüsüne girmesiyle sıkıntılı dönemler yaşanabileceğini ama bu sürecin doğru iletişim kurarak aşılabileceğini kaydetti.

İyi bir evlilik için ne yapılmalı?

İki farklı bireyin bir araya gelerek, biz değerini oluşturmasının kolay bir şey olmadığından bahseden  Ahmedi, doğru iletişim ve mutlu evlilikler için tarafların birbirlerini tanımasının çok önemli olduğunu belirterek aksi halde muhatabımızın davranışlarını yanlış yorumlayabileceğimize dikkat çekti. Ahmedi, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kendimizi iyi tanımalıyız. Karşımızdaki kişiyi iyi tanımalıyız. İçinde bulunduğumuz sistemi iyi tanımalıyız. Kim olduğumu bilmeliyim. Hayattan ne bekliyorum, evlilikten ne bekliyorum, neye ihtiyacım var? Önceliklerim neler? Neye değer veriyorum? Bu soruları karşımdaki kişi için de sormalıyım. Karşımızdaki kişiyi iyi tanımaya önem göstermeliyiz”.

26 Şubat 2021, Cuma 101 kez görüntülendi