Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş başkanlığında üniversite-sanayi iş birliği kapsamında AKÜ bünyesinde kurulacak “Üniversite-Sanayi İş Birliği Kurulu” istişare toplantısı yapıldı.

AKÜ Rektörlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, AKÜ Üniversite-Sanayi İş Birliği ile ilgili Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Karaca, Zafer Teknopark Genel Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Çay MYO Müdürü ve Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Yalçın, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Gürler, Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Aslantaş, Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Kavas, Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytekin Hitit yer aldı.

Toplantıya başkanlık yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ’de üniversite-sanayi iş birliği kapsamında, politikalar üretecek ve söz konusu iş birliğini daha etkin bir mekanizmayla yürütecek bir kurul oluşturmayı arzuladıklarını ifade etti. Bu çerçevede bir kurulun oluşturulacağı hususunu daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını ifade eden Karakaş, Yürütme ve Danışma Kurulu olmak üzere iki yapıya sahip bir işleyiş mekanizmasının oluşmasını istediklerini dile getirdi.  Karakaş, “Araştırma Politikaları Kurulu, Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kurulu gibi aktif olarak çalışan kurullarımız var. Bu kurullar alt komisyon mantığı ile değil, etkin ve sonuç alıcı bir tarzda faaliyet gösteriyorlar. Kuracağımız iş birliği kurulu en az 7 kişiden oluşacak. Bu kapsamda Yürütme Kurulu’nun yayında ilgili sektör temsilcilerinin de yer aldığı daha geniş kapsamlı bir Danışma Kurulu’nun olmasını da arzuluyorum. Yürütme Kurulunun, proje kültürü olan, sanayi ile iş birliğine yatkın ve alanında yetkin akademisyenlerden olmasını, Danışma Kurulunun ise hem üniversiteden hem de sektör temsilcilerinden olmasını istiyorum. Oluşturacağımız bu kurulun etkin ve kurumsal düzeyde çalışarak sonuç alıcı işlere imza atması için, Rektör olarak her türlü desteği vereceğim” dedi.

Üniversite Sanayi İş Birliği Kurulu’nun Amaçları

Üniversite sanayi iş birliği kapsamında oluşturulacak kurul ile neyi amaçladıklarını anlatan Karakaş, şunları söyledi:

“Oluşturacağımız bu kurul, Üniversite sanayi iş birliğinin yöntemini belirleyen ve işleyişi kurumsal çerçevede yürütmek için bir yönerge hazırlayacak. Hangi alanlarda ve sektörlerde üniversite sanayi iş birliği gerçekleştirilebilir hususunun oluşturacağımız bu kurul tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini istiyoruz. Üniversitemizin almış olduğu ulusal ve uluslararası patentler var. Bunların özellikle ticarileşmesi noktasında üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde yönlendirilmeler yapmasını istiyoruz. Farklı alanlarda bilgi ve birikim sahibi akademisyenlerle ilgili sektörün temsilcilerini bir araya getirme işlevini görmesini, üniversite sanayi iş birliği hususunda öncelikli alanların belirlenmesi gibi işlevleri yerine getirmesini arzuluyoruz.”

Üniversite sanayi iş birliği kapsamında çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını kaydeden Karakaş, “Üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde faaliyetlerimiz var, girişimlerimiz var. Pandemi bu girişimlerimizi düşük yoğunluklu hale getirdi ancak ilgili sektörlerle etkileşim ve buluşmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Afyonkarahisar Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ve MÜSİAD ile toplantılar yaptık. Kanatlı sektörü temsilcilerine ve Demireller grubuna ziyaretler gerçekleştirdik. Bunun gibi birtakım iletişim ve etkileşimler içerisindeyiz, önemli firmalarla bireysel ve kurumsal ilişkilerimizi protokollere dönüştürdük.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan öğretim üyelerinin bu konudaki deneyimlerini ve görüşlerini ifade etmelerinden ve söz konusu Kurul’un hızlıca kurularak çalışmaya başlamasına dair planlama yapılmasından sonra toplantı sona erdi.

07 Nisan 2021, Çarşamba 382 kez görüntülendi