Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) iş birliğinde “Gelecek Zirvesi 2021” programı “Gelecek Sensin… İleri!” teması ile düzenlendi.
Zoom üzerinden çevrim içi olarak düzenlenen programa AKÜ Gelecek Araştırmaları-Stratejileri Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yurdalan, MÖDAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuran Cömert, Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut ile birlikte ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Gelecek Zirvesi, 4. kez yapılıyor
Programın açış konuşmasını yapan TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yurdalan, pandemi koşulları nedeniyle etkinliği çevrim içi olarak yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yurdalan,“Türkiye İç Denetim Enstitüsü olarak ilkini 2015 yılında Çanakkale’de, ikincisini 2017 yılında Sakarya’da üçüncüsünü ise 2019 yılında Samsun’da düzenlediğimiz TİDE Gelecek Okulu-Gelecek Zirvesinin dördüncüsünü, Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruzu başlattığı Kocatepe’nin sınırları içinde olduğu Afyonkarahisar‘da “Gelecek Sensin… İleri!” teması ile yapıyoruz” diye konuştu.
MÖDAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuran Cömert ise iç denetim mesleğinin uluslararası kalite ölçütlerinde gelişimi sağlamak amacıyla 19 Eylül 1995 tarihinde kurulmuş olan Türkiye İç Denetim Enstitüsünün, hem iç denetçilerinin mesleki yetkinliklerinin sürekli artırılması hem de ekonominin yapıtaşı olan kuruluşlarla kurumsal sürdürülebilir yönetim kalitesinin yükseltilmesi için faaliyetlerde bulunduğunu ifade etti. Cömert, “İç denetçiliğin akademik temellerinin sağlam olması gerektiğinin bilincinde olan TİDE, bu mesleği maksimum toplumsal fayda odaklı bir geleceğe taşımak için her biri ayrı önemli olan paydaşlarını birlikte işleyen çok değerli bir bütün olarak görmekte ve kurumsal yapısını bu temel üzerine inşa etmektedir. Bu anlayışa binaen TİDE bünyesinde oluşturulan ve MÖDAV üyelerinin de içinde görev aldığı akademik ilişkiler komitesi akademik dünya ile iş birliği içinde, bir yandan üniversitelerle iç denetim mesleği ile ilgili bilgi ve becerileri artıracak eğitim programları geliştirmekte, diğer yönden iç denetimi kariyer mesleği ve araştırma alanı olarak tercih edilmesini teşvik için çok çeşitli projeler üretmektedir” dedi.
“Fütürizm bir bilim haline geldi”
AKÜ Gelecek Araştırmaları-Stratejileri Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş ise “Gelecekten Sorumluyuz” başlıklı sunumunda fütürizmin gelecekçilik ve gelecek çalışmaları ismini aldığını belirtti. Fütürizmin bir bilim haline geldiğini, bazı üniversitelerin anabilim dalı olarak eğitim öğretim verdiğini aktaran Büyüksağiş, “Bizim gibi bazı araştırma merkezlerinde de bunun gibi çalışmalar yürütülmektedir. Fütürizm; geçmişteki ve bugünkü ekonomik, teknolojik, sosyolojik eğilimlerin gelecekte ne gibi akımlara yol açacağını, ortadan uzun vadeye kadar gelecekte ne olacağını araştırmaya çalışan bir bilim dalıdır. Bizler bilimsel temel üzerinde gelecekte neler olabileceğini, geçmişteki bilgi birikimi ve bugünkü teknolojik bilgilerle bir projeksiyon yaparak gelecek üzerine bazı tahminler dahilinde orta ve uzun vadede gelecek senaryoları oluşturmaya olumlu bir gelecek kurmaya çalışan kişileriz” ifadelerini kullandı.
Hızı yücelten fütüristlerin, geleneksel ve geçmişi yıkıp yerine teknolojiyi, hareketi ve dinamizmi getirmeyi savunduğunu ifade eden Büyüksağiş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Fütürist, kendisi ve tüm insanlık için olumlu, ilerici, yenilikçi vizyon geliştiren, kişi, kurum ve toplumların yararlı, etkin yol haritası oluşturmalarına yardımcı olan, insanlıktan sorumlu olduğunu bilen, geleceğin seyircisi değil tasarımcısı olması gerektiğinin farkında olan, çağdaşlık sözcüğünün bugünü yaşamakla sınırlı olmadığını gösteren ve davranışlarında bunu yansıtan, geleceği uzgören, dünyayı kendine, kendini dünyaya ait hisseden, dünyanın örgütlenmesinde yer almak isteyen, geniş kitleleri fütürizm yaklaşımı ile bu bilinç etrafında toplamanın önderlerinden olan bireydir. Fütüristler, basit anlatımla, “gelecek senaryoları üzerine düşünen ve geleceğe dair uzgörülerde bulunan kişiler, gelecekçiler” olarak tanımlanıyor. Dünyadaki gelişime göre öngörüde bulunan fütüristler, sadece teknolojik gelişmeleri değil, toplum, güvenlik ve terör, yargı, ekonomi, devlet, çevre, dünyanın geleceği, global ekonomi, iletişim, sağlık, iş dünyası, ülkeler-milletler ve şehirler hakkında tahminler yaparlar.”
“Gelecekçilik felsefesinin yaygınlaşmasını hedefledik”
AKÜ Gelecek Araştırmaları-Stratejileri Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezinin faaliyetlerinden bahseden Büyüksağiş, yapılan çalışmalar konusunda bilgi vererek şunlara değindi:
“2011 yılında gelecek üzerine düşünen bir grup arkadaş bir araya gelerek Gelecek Araştırmaları-Stratejileri Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezini üniversitemizde kurduk. 2012 yılında Resmi Gazete’de yönetmeliği yayınlayarak faaliyetlerimize başladık. Misyonumuz gereği gelecekçilik felsefesinin bilimsel, sosyolojik ve ekonomik boyutlarının hem üniversitemizde hem ilimizde hem de ülkemizde anlaşılmasını ve giderek yaygınlaşmasını görev edinip düzenlediğimiz seminer, konferans, kongre, sempozyumlar ve görsellerle topluma bunu yaymayı hedefledik. Vizyonumuz kapsamında da bu felsefe ile birlikte fırsatların ve tekniklerin öngörülmesini, bunlara ilişkin politikaların oluşturulmasını sağlamak üzere dünyadaki benzer amaçlı kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaptık.”
“Afyonkarahisar Milli Mücadelenin yol haritasını başarmıştır”
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, “Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar” sunumunda Afyonkarahisar’ın Milli Mücadele Döneminde; Türk Milli Mücadelesinin bütün zorluklarını iliklerine kadar hissetmiş bir kent olduğunu söyledi. Mondros Mütarekesinin hemen ardından 30 Ekim 1918 tarihi itibariyle Afyonkarahisar’ın da emperyalizmin kıskacına düştüğünü dile getiren Altıntaş, “Başta İngilizler tarafından stratejik öneminden dolayı işgal edilen Afyonkarahisar, Fransızlar tarafından demir yolu kavşağında olmasından dolayı işgal edildi. İtalyanlar tarafından da Ege ile İç Anadolu’yu birbirine bağlamasından dolayı işgal edildi. Bununla da yetinilmedi. Afyonkarahisar belki de tarihin en acı olaylarını yaşadı. Yunanlılar tarafından da 2 defa işgal edildi. Fakat Afyonkarahisar’ın en önemli niteliklerinden bir tanesi, bütün işgallerde Türk Milli Mücadelesine örnek olabilecek yol haritasını Afyonkarahisar başarmıştır” dedi.
Afyonkarahisar’ın Müdafaa-i Hukuk Cemiyetini ve Kuva-yi Milliye hareketlerini kendi topraklarında kuran şehirlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Altıntaş, “Mondros Mütarekesinin hemen arkasından ordularımız dağıtılmıştı. Afyonkarahisar aynı zamanda düzenli ordular kurulmadan önce bizim Milli Alaylar olarak ifade ettiğimiz Bayatlı Arif Beyin önderliğinde Karakeçili Alayını kurmuştur. Karakeçili Milli Alayı, sadece Afyonkarahisar ve civarındaki örgütlenmeyi sağlamamış; aynı zamanda başta Kütahya ve Uşak olmak üzere Alaşehir ve Denizli’deki Milli Mücadele hareketlerini de destekleme görevini üstlenmiştir. Karakeçili Milli Alayı, Yunanlıların Ege içlerine ilerlemesini imkânları dâhilinde engellemeye çalışmıştır. Karakeçili Milli Alayı, Anadolu’da ortaya çıkan isyanların bastırılmasında da rol oynamıştır” şeklinde konuştu.
Etkinlikte ayrıca TİDE Kurucusu ve Onursal Başkanı Ali Kamil Uzun ise “Geleceğin İçin Bir Öykün Olsun” temalı sunumunu paylaştı. Uzun, konuşmasında Gelecek Zirvelerinde, bilimin ve aklın ışığında geleceğe bakışı şekillendirecek hususları değerlendirdi.
Zirve’nin ilk bölümü Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut’un “Gelecekte Yaşam, Gelecekte İş…” sunumu ile tamamlandı. Aykut, sunumunda fütürizmin gelecek profesyonellerinin odaklandığı bir disiplin haline nasıl geldiği konusunda bilgiler verdi.
Öğle arasında Şef Rengim Gökmen yönetiminde Cemal Reşit Rey Orkestra ve Korosu Kuvayı Millîye Destanı’nı icra etti.
Gelecek zirvesinin ikinci yarısında iki dikkat çekici tema ayrı panellerde işlendi.
İlk panel, “Geleceği Tasarlamak” başlığı ile TİDE Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melih Erdoğan moderatörlüğünde, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu ve Yazar, İşletme Danışmanı, Eğitmen Gürcan Banger’in katılımı ile yapıldı.
Erdoğan, gelir adaletsizliğinin ve göç sorununun geleceğe yönelik etkileri ile iklim değişikliğinin yarattığı etkiye değindi. Erdoğan, yaşamakta olduğumuz sıkıntıların geleceğe yönelik endişelere yol açtığını belirtti.
Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu ise, fütürist ve fütürizm tanımları ile 1909’dan bu yana her alanda geleceğe yönelik yansımaları dile getirdi. Yanlış yapılan uzgörülere de örnekler verdiği konuşmasında, çevremizdeki her şeyin akıllı olduğu bir geleceğe gittiğimizi belirtti. Nakilcioğlu, 2030-2040-2050’li yıllara kadar çeşitli alanlarda beklenen gelişmeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Banger ise; “Gelecek… Ne kadar yakın, ne kadar uzak?” başlıklı sunumunda yeni teknolojilerin getirdiklerini, kombinleri ve geleceği oluşturacak dayanaklardan bahsetti.
Katılımcı üniversitelerin Denetim Topluluğu/Kulüplerinin birlikte hazırladıkları “Kocatepe’den Akdeniz’e…” şiir dinletisi etkinliğe renk kattı.
“Gelecek Sensin… İleri” konulu ikinci panel; Egon Zehnder International Danışmanlık firmasında Danışman olan Murat Yeşildere’nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi Denetim Kulübü öğrenci temsilcileri katıldı.
Gelenek haline gelen Gelecek Zirvesi bayrağının devir teslim töreni TİDE Şeref Üyesi Prof. Dr. Ömer Lalik’in sunumu ile başladı. Lalik, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin yeşerttiği toplumsal inanç ve güven duygusunun eşliğinde 19 Mayıs 1919’dan 29 Ekim 1923’e uzanan kurtuluş sürecinin Gelecek Zirvelerinin esin kaynağı olduğunu belirtti. Daha sonra, Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Büyüksağiş, Gelecek Zirvesi Bayrağını, 2023 yılında yapılacak Gelecek Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik’e teslim etti.
Program, Gelecek Zirvesi Bayrağının devir teslimi ve kapanış bildirisinin ardından sona erdi.