14-17 Ekim 2021 Tarihleri arasında devam edecek olan Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali protokol üyeleri ve katılımcıların kortej yürüyüşü ile başladı.

Festivalin açılışına Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve eşi Sevim Zeybek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, misafir Büyükelçiler, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, TV Programcısı Elif Güvendik, Halk Müziğin sevilen ismi Oktay Ertuğrul, Umut Akyürek, Yemek Yazarı Sahrap Soysal, Tiyatro Sanatçısı Erhan Yazıcıoğlu, Türkiye’nin farklı illerinden aşçılar, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri, STK temsileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Kortej ile başlayan festival; Afyonkarahisarlı şeflerin show sunum gösterileri, yurt dışı misafir ve ulusal katılımcıların takdimi ve görsel sanatlar gösterilerinin ardından mehteran gösterisi yer aldı. Festivalin açış konuşmasını gerçekleştiren Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan festival hakkında bilgiler verdi.  Yerel değerlerin korunmasının önemine değinen Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz de aşçıların işini en iyi şekilde yapmasını ve değerlere sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

“Gizli kalmış lezzetlerin kitabını çıkaracağız”

Açılış töreninde bir konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, gastronomi unvanın elde edilmesi noktasında en başından itibaren paydaş kurumlardan oldukları belirtti. Karakaş, “Üniversite olarak en başından itibaren desteğimiz sürüyor. Üniversitemizde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz 2014 yılında kuruldu. Şu anda 600 öğrencimiz var. Öğretim üyelerimiz bu alanda önemli çalışmalar yapıyorlar. Afyonkarahisar’ın gizli kalmış, eski ve yerel lezzetlerinin yer aldığı bir kitabı çok yakında çıkaracağız. TR33 Bölgesinde 2019 yılından itibaren Gastronomi Bölümümüz ilk akredite alan bölüm oldu. Yüksek Lisans programlarımız da açıldı. Afyonkarahisar’ın yemek kültürü konusunda tezler yapılmaya devam edecek” dedi.

30’a yakın ürün tescillendi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise 600’e yakın yöresel üründen 30’a yakın ürünün tescilini aldıklarını belirtti. Zeybek, “35’e yakın ürünümüz tescil bekliyor. İnşallah diğer ürünlerimizi de tescilleyerek Türkiye’de bu alanda tek olmak istiyoruz. Afyonkarahisar’ın gelişmesi için elinden gelen gayreti gösteren Valimize ve Kadın Kültür Evleri projesi ile kadınlarımıza en büyük desteği veren Sayın Hanımefendiye de şükranlarımı sunuyorum. Afyonkarahisar 4 yol kavşağında olan, tarihiyle, mermeriyle ve kültürel değerleriyle adından söz ettiren bir il. Gastronomi unvanı sonrası tüm şehir el ele vererek değerlerimizi ön plana çıkarmak istedik. Afyonkarahisar milattan önce 3 bin yıla dayanan bir tarihi geçmişe sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir” diye konuştu.

“Afyonkarahisar’ın Dünyaya Tanıtılması Noktasında Önemli Bir Festival”

Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise konuşmasında Afyonkarahisar’ın 600’e yakın yöresel ürünüyle bir Gastronomi Şehri olduğunu dile getirdi. Yurdunuseven, “Afyonkarahisar’ın dünyaya tanıtılması noktasında çok önemli bir festival. Biz aynı zamanda bir kültür ve gastronomi şehriyiz. Kültürel anlamda Frig Vadisi, Akdağ’ı, Ampemia ve Amorium ile tam bir kültür şehri. Türkiye’de tek olan Yumurta Sanatları Müzemiz ve Alimoğlu Müzik Müzemiz var. Tüm ziyaretçilerin bu müzeleri de ziyaret etmelerini istiyor, katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Gastronomi Unvanını Hakkıyla Hak Eden Bir Şehir”

Milletvekili Ali Özkaya ise Afyonkarahisar’ın Gastronomi unvanını hakkıyla hak eden bir şehir olduğunu ifade etti. Özkaya, “Türkiye’de temiz ve lezzetli, lezzet konusunda belki de ender şehirlerden birisiyiz. Bizim otellerimiz ve ikramlarımız gerçekten benzersiz. Festivalde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, sefa verdiniz” dedi.

“Elimden Gelen Desteği Vermeye Devam Edeceğim”

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek Afyonkarahisar’ın UNESCO Gastronomi unvanı alabilmek için çok mücadele ettiğini belirtti. Çiçek, “Bu unvanı kazandıran Vali olmak isterdim. Fakat bu hikâyenin kahramanı ben değilim. Bir önceki Valimize, Belediye Başkanımıza ve şu anki Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bu unvanı her zaman en önde tuttular. Biz zaman zaman yalnız bıraktık ama tek başına bu işi başarıyla götürüyor. Gastronomi farklı bir dünya. Bende Afyonkarahisar’da bu unvana ve bu dünyaya alışıyor ve öğrenmeye çalışıyorum. Bundan sonraki süreçte de elimden gelen desteği vermeye devam edeceğim” dedi.

Festival; konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları ziyaret etmesi ve ev hanımlarının da yarışmalarla hünerlerini sergilemesiyle devam etti. Afyonkarahisar Coğrafi İşaretli Ürünler Sergisinin, Afyonkarahisar Yemekleri Fotoğraf Sergisini de ziyaret eden protokol üyeleri, Afyonkarahisar mutfağının eşsiz lezzetlerini katılımcılara ikram etti.

Yapılan duanın ardından dev kazanda aşure dağıtımı yapıldı. Festivalin ilk gününde yer alan “40 Kazan Afyon Yemekleri Show gösterisi, Dana Çevirme Gösterisi ve Profiterol Şelalesi gösterilerinin yer aldığı festivalde, Frig Vadisi Görseli El Sanatları Gösterisi ile 100 Kilogram Lokumdan Türk Bayrağı Gösterisi” ise büyük ilgi gördü.

Festivalin öğleden sonraki programında AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş moderatörlüğünde “Marka Şehir, Unesco Gastronomi Şehri” konulu söyleşi ile Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz moderatörlüğünde “Şehir Markalaşması ve Kalkınmada Gastronomi Etkisi” konulu panel yapıldı. Atölye çalışmalarının da yer aldığı festival fotoğraf yarışması ödül töreni ile sona erdi.

 

14 Ekim 2021, Perşembe 408 kez görüntülendi