Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Erasmus+ Hareketlilikleri Koordinatörler Bilgilendirme Toplantısı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın katılımıyla gerçekleşti.

AKÜ Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı Kütüphanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen Erasmus+ Hareketlilikleri Koordinatörler Bilgilendirme Toplantısına; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, UİM Personeli ve birim koordinatörleri katıldı.

 AKÜ, staj hibe başvurularında 1. sırada

Erasmus+ Hareketlilikleri Koordinatörler Bilgilendirme Toplantısının açış konuşmasını yapan UİM Müdürü Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, yeni dönemde önemli değişikliklerin olduğunu söyledi. UİM olarak temel gayelerinin; AKÜ’nün uluslararası platformlarda tanıtımını yapmak, bilimsel ve sosyal konularda uluslararası ilişkilerini geliştirmek, öğrenci ve akademik personelin kültürel ve kişisel deneyimlerini artırmak olduğunu ifade eden Demir, “Bu anlamda Ulusal Ajans tarafından üniversitemize tahsis edilen yıllık bütçeleri en etkili şekilde kullanarak mümkün olan en fazla sayıda hareketliliği gerçekleştirmek için gerekli tüm politikaları özveri ile yürütüyoruz. Ulusal Ajans 2021 yılı öğretim hareketliliği hibe başvurularında Türkiye bazında 29.’uncu, staj hibe başvurularında ise 1. sırada yer aldık” diye konuştu.

 “AKÜ, akreditasyon başvurularında başvurusu kabul edilen 2 üniversiteden biri”

AKÜ’nün 2021 yılında Ulusal Ajansa yapılan akreditasyon başvurularında başvurusu en çok kabul edilen 2 üniversiteden birisi olduğunu belirten Demir, “Tüm akreditasyon başvurularımız kabul edildi. Bu kapsamda Gastronomi, Veterinerlik, Yeraltı Kaynakları ve Enerji ile Avrupa Staj Konsorsiyumlarının yürütücülüğünü yapmaktayız. 2 konsorsiyumda da kuruluş ortağı olarak görev yapıyoruz. Ayrıca 2022 yılı içinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi alanında da yeni bir konsorsiyum başvurusu için hazırlıklarımız devam ediyor” dedi.

 “Yıl sonu personel hareketliliğinde birinci sırada olacağız”

AKÜ’nün uluslararası platformlarda özellikle tanınırlığının artması adına gerekli adımları atarak, ikili iş birliği sayısını günden güne artırdıklarını dile getiren Demir, yapılan iş birlikleri konusunda şu bilgileri verdi:

“Bu kapsamda şu an Avrupa Birliği Üyesi 25 farklı ülke ile toplam 147 Erasmus+ anlaşmamız var. Avrupa dışı ülkelerde ise 31 farklı ülke ile toplam 72 Erasmus+ anlaşmamız mevcut. Erasmus+ programı kapsamında 2021 yılı itibariyle toplam 126 öğrencimiz öğrenim hareketliliği, 39 öğrencimiz ise staj hareketliliği gerçekleştirdi. Personel değişim hareketliliği kapsamında 2020 yılında Türkiye’deki üniversiteler arasında 67 personel hareketliliği ilk 5’te yer alıyoruz. 2021 yılı henüz bitmemesine rağmen 103 personel hareketliliği ile de ilk 2 sırada yer alıyoruz. Şu anda 2. Sırada görünüyoruz ama muhtemelen yılsonu itibariyle birinci sıraya geleceğiz. Bu performansın gösterilmesinde ofis çalışanlarımıza ve değerli koordinatörlerimize teşekkür ediyorum.”

Üniversiteler uluslararasılaşma noktasında ciddi rekabet içinde

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün öncelikli alanlarından birinin uluslararasılaşma olduğunu belirtti. Bütün üniversitelerin uluslararasılaşma noktasında bir rekabet içerisinde olduğunu ve bu konuda gayret edip çalışanın yol aldığını söyleyen Karakaş, “Üniversiteler gayret gösterdiğinde birkaç adım öne geçiyor. Bu anlamda Uluslararası İlişkiler Birimimiz gerçekten gayretli bir şekilde çalışıyor. Verilen rakamlardan da onu görüyoruz. Pandemiye rağmen ciddi anlamda olumlu bir sonuç ortaya çıktı. Bu da hem akademisyenlerimiz hem de öğrencilerimiz için önemli bir imkân haline geldi. Bu performansı daha da artırarak devam ettirmeyi arzuluyoruz. Bu dönem sizlerin desteği ve gayreti ile yapılan, önemli bazı anlaşmalarımız sonlanıyor. Bu anlaşmaları yenileme ve daha farklı ülkelerle anlaşma yapma imkânlarını zorlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Ülkeler ile olan ilişkilerinizde bir elçisiniz”

UİM’in sağlamış olduğu imkânları hem öğrencilere hem de akademisyenlere aktarırken de objektif kriterleri dikkate aldıklarını ve objektif kriterlere göre değerlendirmede bulunduklarını vurgulayan Karakaş, “Tabi burada sizlerin hem farklı ülkelerle anlaşma yapma hem de bulunduğunuz birimlerdeki akademisyenleri ve öğrencileri bilgilendirme noktasında farkındalık yaratma gibi görevleriniz var. Bu anlamda daha etkin bir performans bekliyoruz; şu ana kadar zaten ortaya çıkan sonuç bu anlamda ciddi manada çalışıldığını gösteriyor. Bazı birimlerimizde bu rakamların yüksek olduğunu görüyoruz. Bu birimlerimizde Erasmus+ koordinatörlerinin oldukça etkili olduğu gözlemini de yaptık. Dolayısıyla sizler uluslararası ilişkiler noktasında öğrenci ile akademik camiamız arasında birer elçisiniz. Hem de farklı ülkeler ile olan ilişkilerinizle ülkemiz için de birer elçisiniz. Bu görevin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

 Başarılı koordinatörler ödüllendirildi

Açış konuşmalarının ardından yılın Erasmus+ koordinatörlerine ödülleri verildi. K171 proje yazım süreçlerinde vermiş olduğu katkılarından dolayı Mühendislik Fakültesi Erasmus+ Koordinatörü Doç. Dr. Cahit Gürer’e, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş; Erasmus+ Programı kapsamında ikili iş birliğinin arttırılması adına göstermiş olduğu çaba ve katkılarından dolayı Veteriner Fakültesi Erasmus+ Programı Koordinatörü Araş. Grv. Mahmut Sinan Erez’e, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir; Erasmus+ Programında en fazla öğrenci hareketliliği gerçekleştirilmesi sürecinde gösterdiği çaba ve katkılarından dolayı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü Erasmus+ Koordinatörü Araş. Grv. Yavuz Karazeybek’e UİM Müdürü Prof. Dr. İhsan Cemil Demir tarafından ödülleri takdim edildi.

Ödüllerin verilmesinin ardından UİM personeli: Öğr. Grv. Ezgi Gürel, Öğr. Grv. Turan Ulaş, Öğr. Grv. Nilda Hocaoğlu ve Umut Kemeç tarafından birim koordinatörlerine yönelik “Erasmus+ KA131 Personel Hareketlilikleri ve Erasmus+ KA171 Personel Hareketlilikleri” hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Erasmus+ Hareketlilikleri Koordinatörler Bilgilendirme Toplantısı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

20 Aralık 2021, Pazartesi 357 kez görüntülendi