Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni”nde paydaş kuruluş olarak yer alırken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, onur konuğu ve oturum başkanı olarak bulundu.
Türk Devletlerinin Bağımsızlığının 30. yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 100. yılı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin 25. yılı dolayısıyla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin öncülüğünde üniversite ve araştırma merkezlerinin yer aldığı paydaş kuruluşlar ile 21-22 Aralık 2021 tarihinde Bişkek’te yüz yüze ve online olarak “Türk Devletlerinde Toplumsal Dönüşümleri” konulu Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni gerçekleştirildi.
Altısı ülke adlarına göre biri de özel oturum olmak üzere toplam yedi oturumdan oluşan şölen oturumlarında geçmişten günümüze her bir ülkede ekonomi ve ticaret, nüfus, işsizlik, yoksulluk, göç, şehir, uluslararası ilişkiler, su, enerji, gıda, çevre, eğitim, inanç ve kültür gibi alanlarda yaşanan kırılmalar ve gelişmeler ele alındı. Şölende gerçekleştirilen ülke oturumlarında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan ile ilgili hususlarda istişarede bulunulurken, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kuruluşu ve İstiklal Marşı” ve “Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin Kuruluşu ve Toplumsal Etkileri” isimli iki özel oturum da düzenlendi.
“Dilde, fikirde, işte birlik”
Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleninde konuşma yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye’nin, Türk Devletlerinin ve Türk topluluklarının geleceği birlikte inşa etmesi; geleceği ile ilgili fikirlerin ve düşüncelerin ortaya koyulması ve bu fikirlerin hayata geçirilmesinin herkes için en önemli şiar ve beklenti olduğunu belirtti. Karakaş, “İsmail Gaspıralı’nın söylem olarak geliştirdiği ‘dilde, fikirde, işte birlik’ söylemi gerçekten yol gösterici bir söylem. Bu söylemin, altının doldurulması gerekiyor. Üniversiteler, bu söylemin altının doldurmasında en önemli kurumlardır. Fikri üretecek olan, dil birliğinin nasıl sağlanacağını ortaya koyacak olan düşüncelerin merkezi üniversitelerdir. Bu anlamda üniversitelerin hem bu konulara kafa yorması, düşünce üretmesi, öneriler getirmesi hem de iş birliği çerçevesinde birikimlerini ve imkânlarını birlikte paylaşmasının çok önemli olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.
“AKÜ’nün ikili işbirlikleri artarak devam ediyor”
AKÜ olarak Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile yapılan iş birliği anlaşmalarına değinen Karakaş, “Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak Kazakistan’da; bazı program ve konular üzerinde işbirliklerini ilerletmektedir. Aynı şekilde Özbekistan’da; Ali Şir Nevai Üniversitesi ile protokoller yapıldı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde de Erasmus kapsamında imzaladığımız iş birliğini ilk adım olarak değerlendiriyoruz. Manas Üniversitemiz ile birlikte ve daha ileriki dönemlerde daha somut sonuç alıcı iş birliklerini hedefliyoruz” dedi.
“Fikir ve eylemden somut çıktı almak önemli”
Üniversitelerin, fikir üretme ve söylem geliştirmenin yanında iş birliklerini somut olarak hayata geçirme ve sonuç alıcı iş birliklerini geliştirme noktasında irade ortaya koymasının da önemli olduğunu ifade eden Karakaş, şunları söyledi:
“Fikir ve söylem önemlidir ve en önemlisi de bu fikir ve söylemlerden somut çıktı almaktır. Sonuca ulaşmaktır. Biz birliğimizi duygusal olarak destekleyebilir, duygusal olarak yükseltebiliriz ama rasyonel olarak da bunu yoluna koymamız gerekir. İşlerimizi, iş birliklerimizi rasyonalize ederek akılcı davranmamız gerekir. Çünkü dünyada sadece Türkler yaşamıyor. Etrafımızda başka topluluklar var. Başka güçler ve güç dengeleri var. Dolayısıyla rasyonel bir şekilde bu birlik ve ilişki yürütülebilirse duygu birliği de motivasyon kaynağı olarak işlev görür. Ama rasyonaliteden kopmamak kaydıyla. Bu vesile ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitemizin kuruluşunun 25.’inci yıldönümü ve Türk Devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmasının 30. yıldönümü ile İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı anısına gerçekleştirilen Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleninin verimli geçmesini diliyor, Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında yüksek öğretim alanına katkı sunmasını temenni ediyorum.”
Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Orçan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Bekbosun Börübaşev, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Dr. Janar Temirbekova, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un protokol konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Said Okumuş’un yaptığı I. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İstiklal Marşı Oturumuna geçildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve İstiklal Marşı oturumunda D. Mehmet Doğan, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy; Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İstiklal Marşında Medeniyet ve Hürriyet Bilinci; Prof. Dr. Cevat Özyurt Millet Şairi Mehmet Âkif Ersoy’da İrfan Erdem ve Eylem; Prof. Dr. Burul Sagınbayeva Türk Devletleri Milli Marşlarının Karşılaştırmalı Analizi ve Doç. Dr. Muhammed Enes Kala Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın Retorik Değeri konularında bilgiler verildi.
Prof. Dr. Osmonakun İbraimov’un başkanlığını yaptığı Kırgızistan oturumunda ise Prof. Dr. Meerim Koychuyeva COVID 19 Pandemisi Öncesinde Kırgızistan Ekonomisi; Prof. Dr. Mustafa Orçan Türkiye’nin Kırgızistan’daki Kuruluşları ve Toplumsal Etkileri; Dr. Altynbek Joldoshov Kırgızistan’ın Sınır ve Su Paylaşımı Sorunları; Dr. M. Bürkan Serbest ise Kırgızistan’da Anayasal Dönüşümler Bağlamında Hükümet Sistemi Arayışları konulu sunumlarını yaptı.
Oturum Başkanlığını AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın yaptığı Türkiye Oturumunda ise Prof. Dr. Metin Aksoy tarafından Türk Dış Politikasındaki Dönüşümler; Prof. Dr. Tevfik Erdem tarafından Türk Siyasal Hayatındaki Dönüşümler; Prof. Dr. Ahmet Şahbaz tarafından Türkiye Ekonomisinde Gerçekleşen Değişimler; Prof. Dr. Ertan Özensel tarafından Türkiye’nin Toplumsal Dönüşümünün Belirleyici Aktörü Olarak Modernleşme ve Doç. Dr. Zakir Çotayev tarafından Bağımsızlık Dönemi Kırgızistan’ın Türkiye İlişkilerinde Dönüşümler konulu bildiriler sunuldu.
Prof. Dr. Anvarbek Mokeyev’in oturum başkanı olduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi oturumunda ise Prof. Dr. Jusup Pirimbayev Manas Üniversitesinin Kırgızistan Ekonomisine Etkileri; Prof. Dr. Nazarkul İşekeyev Manas Üniversitesinin Kırgız Diline Katkıları; Prof. Dr. Kürşad Yılmaz ve Dr. Seyil Najimudinova Öğrenci Adaylarının Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni Seçme Nedenleri Üzerine Bir Araştırma; Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü ve Dr. Azamat Maksüdünov Kırgızistan’da Yükseköğretim Hizmetinin İhracat Potansiyeli ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin Yeri konulu sunumlarını yaptı.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın gerçekleştirdiği Kazakistan oturumunda ise Doç. Dr. Vakur Sümer Yeni Çağın Enerji Kaynakları Bağlamında Kazakistan; Doç. Dr. Gulzhanat Tayauova Kazakistan – Türkiye Arasında Eğitim İş Birliği; Dr. Suat Beylur Gelenek ve Modernleşme Bağlamında Kazakistan Gençliği, Omirbek Hanayi Uluslararası Ulaşım Koridorları Açısından Orta Asya’nın Transit Potansiyeli ve Kanat Makhanov “What Should Kazakhstan Do to Enhance Regional Integration?” başlıklarında bilgiler paylaştı.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Juliboy Eltazarov’un yaptığı Özbekistan oturumunda ise Prof. Dr. Marufcan Yuldaşev Özbekistan’da Devlet Dilinin Gelişimi ve Politikaları; Prof. Dr. Eldor Shermonov Özbekistan’ın Gençlere Yönelik Eğitim ve İstihdam Çalışmaları; Doç. Dr. Akbar Nurmatov Özbekistan’ın Modern Çağda Değişen Medya Ortamı; Doç. Dr. Dilfuza Jorakulova Bağımsızlık Yıllarında Özbekistan’da Sosyal Bilimlerin Gelişimi ve Doç. Dr. Obidjon Shofiyev Cengiz Aytmatov ve Özbek Edebiyatı bildirilerini gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu’nun oturum başkanı olduğu Azerbaycan oturumunda ise Prof. Dr. Eldar Aslanov Bağımsızlık Sonrası Azerbaycan’da Kamu Yönetiminin Dönüşümü, Prof. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu Azerbaycan-Türkiye Eğitim İlişkileri, Doç. Dr. Oqtay Quliev Azerbaycan’da Ekonomik Dönüşüm, Dr. Nazım Cafersoy Azerbaycan’ın Uluslararası İlişkilerindeki Dönüşüm konulu sunumlarını yaptılar.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Haluk Alkan’ın yaptığı Türkmenistan oturumunda ise Prof. Dr. Muhsin Kar Türkmenistan Ekonomisi; Prof. Dr. Yunus Emre Gürbüz Türkmenistan’da Tarih Eğitimi ve Ulusal Bilinç ve Doç. Dr. Fikret Birdişli Türkmenistan’ın Uluslararası İlişkileri ve Güvenlik Politikası bildirilerini sundu.
Erasmus+ Programı’na yönelik “İş Birliği Protokolü” İmzalandı
Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi arasında Erasmus+ Programı’na yönelik “İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Alparslan Ceylan ile Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev’ın imzaladığı protokol bilim insanlarının katılımıyla ortak bilimsel ve teknolojik araştırmaların yapılmasını, ortak konferanslar, sempozyumlar, seminerler, kutlama günleri ve diğer eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi dışında öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve idari personel değişimlerini de kapsıyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde imzalanan protokol imza töreni karşılıklı hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.
Protokol Hakkında
Kırgızistan’da bulunan Türk-Manas Üniversitesi ile 2020-2022 yıllarını kapsayan Türk Dili ve Türkçe Öğretmenliği alanında mevcut iş birliği 2021-2027 dönemini kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca bu kapsamda, Sosyoloji, Elektrik, Kimya ve Gıda Mühendislikleri, Turizm ve İşletme alanları da yeni dönem sözleşmesinin içerisine eklenerek değişim hareketlilikleri yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Yapılan yeni anlaşma ile birlikte, 2022 Erasmus+ KA171 projelerine başvuru yapılarak, hibe kazanılması durumunda bu alanlarda hem öğrenci hem personel değişim hareketliliklerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.