Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Rektörlük toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar ve Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

“Dünyada vahşi bir rekabet var”

Toplantıda bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversite hayatının sadece bilgi öğrenmekten ibaret olmadığını söyledi. Üniversite eğitiminin 3 temel ayağı olduğunu belirten Karakaş, “Bunlardan bir tanesi bilgi ki bunu sınıflarda derslerinizde elde ediyorsunuz ve yaşıyorsunuz. Bunun yanında bir de kültür yaşantısı var. Üçüncü ayak ise sosyal yaşantı. Bu üçü birlikte gerçekleştiği zaman gerçekten üniversite eğitimi almış oluyorsunuz. Bu süreçlerde bulunursanız üniversiteli kimliğine sahip oluyorsunuz. Onun için üniversite yıllarını verimli geçirmeniz önemli. Çünkü içinde yaşadığımız dünya rekabeti oldukça güçlü olan bir dünya. Vahşi bir rekabetin içindesiniz. Ne kadar donanıma sahipseniz, ne kadar artı özelliğiniz varsa rekabet dünyasında bir adım öndesiniz. Girişimcilik ve Kariyer doğrudan faaliyetleri ve karakteri itibariyle sizi bir adım daha öteye taşıyacak bir topluluk. O yüzden şanslısınız” dedi.

Üniversite yıllarının çok hızlı geçtiğini ve öğrencilerin bu süreci iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Karakaş, “Üniversite yılları çok çabuk geçer. Bu zamanı çok iyi değerlendirmeniz gerekir. Yetişkin yaşamı başlayıp, iş dönemine geçtiğinizde aile ve iş kuracaksınız, çocuklarınız olacak; zamansal olarak parçalanacaksınız ve zamanın yetmediğinden bahsedeceksiniz. Üniversite yılları boş zamanın fazla olduğu bir dönem ve bu dönemi iyi değerlendirmek gerekiyor. Nitelikli yaşamak gerekiyor. 4 yıl sonunda aldığınız diplomanın dışında başka alanlarda da yeterlilikleriniz varsa alanınızda daha güçlü rekabet kapasitesine sahip oluyorsunuz. O açıdan bu tür etkinlikleri hep özendiriyoruz ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Öğrenci merkezli ve kalite odaklı eğitim ve araştırma alanı istiyoruz”

AKÜ yönetimi olarak öğrenci merkezli ve kalite odaklı eğitim ve araştırma alanı inşa etmek istediklerini dile getiren Karakaş, şunları söyledi:

“Biz yönetim olarak öğrenci merkezli bir anlayış sergilemeye çalışıyoruz. Rektör Yardımcısı olduğum dönemde daha çok eğitim-öğretim süreçlerinin altyapısını güçlendirmeye çalıştık. Belli dönemlerde boşluklar oluşmuştu; onları gidermeye çalıştık. Rektör olduktan sonra Murat Hocamız eğitim ile kulüp ve topluluklardan sorumlu Rektör Yardımcımız olarak bayrağı devraldı. O, eğitim-öğretimin altyapı, müfredat, revizyon, kalite süreçleri gibi konularıyla ilgileniyor. Öğrenci merkezli eğitim-öğretim faaliyet anlayışını Rektör olduktan sonra politika haline getirdik. Zaten sloganlarımızdan birisi öğrenci merkezli ve kalite odaklı eğitim ve araştırma alanı inşa etmek. Toplulukları ve kulüpleri öğrenci merkezli anlayışın önemli bir ayağı olarak görüyoruz. Öğrenci merkezlilik demek hocanın ya da yöneticinin öğrenciyle birebir ilişkisi anlamına gelmiyor. Bu var işin içerisinde, ancak esas itibariyle öğrencinin işe ve süreçlere dahil edilmesi anlamına geliyor. Bunu oluşturmaya çalışıyoruz. O yüzden öğrenci fikirleri ve kanaatleri bizim için önemli. Birçok karar alırken anketler vasıtasıyla öğrencilerin de görüşlerini alıyoruz.”

Salgın döneminin yarattığı hasarları gidermeye çalıştıklarını söyleyen Karakaş, “Geçirdiğimiz pandemi döneminin yarattığı hasarı gidermeye çalışıyoruz. Bu dönemde yeni alışkanlıklar edinildi. Eski normallerimizin dışında davranma alışkanlıklarımız oluştu. Bu yeni normale uyum sağlama süreci yaşıyoruz. Bunun getirdiği bazı sorunlar, ve krizler  var. Bunları yönetmekle meşgulüz. Bu sürecin en önemli aktörü öğrenci. Öğrenci faaliyetleri, aktiviteleri ve niteliklerinin arttırılması, onların hayata daha güçlü bir şekilde hazırlanması bizim en temel önceliğimiz. Sizlerin bu faaliyetleri oldukça değerli. Üniversitemizin bu sene kuruluşunun 30. yıl dönümü. 30. yıl kutlamalarımız olacak.” diye konuştu.

“Üniversite şehrin tüm paydaşları ile birlikte hareket etmeli”

Üniversite-şehir ilişkisini AKÜ yönetimi olarak öncelikli politikaları arasına koyduklarını ifade eden Karakaş, “Hem kamu kurumları hem özel sektörle hem de sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası ile ayrı ayrı ilişkiler geliştirmeye çalışıyoruz. Çünkü bir şehirde üniversite varsa o şehrin bütün paydaşları ile iş birliği yapması gerekir. Eğer üniversite dönüştürücü bir güce sahipse sadece kendisi ile ilgili değil diğer paydaşları ile ilgili alanları da dönüştürmesi gerekir. Bu anlamda üniversiteyi  şehrin dinamolarından birisi olarak görüyoruz. En güçlü kapasiteye sahip kurumlarından birisi üniversite. Üniversite-şehir ilişkisi iyi olursa alt ilişkiler de rahat kurulur” dedi.

Toplantı Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Yönetim Kurulu üyelerinin kendilerini tanıtması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

09 Mart 2022, Çarşamba 258 kez görüntülendi