Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ ve Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen “Okul Öncesinden Ortaöğretime E-STEM Uygulamaları” başlıklı projenin kapanış toplantısına katıldı.

Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, AKÜ öğretim elemanları ve öğretmenler katıldı.

“Okul Öncesinden Ortaöğretime E-STEM Uygulamaları” projesinin açış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, üreten, çözüm geliştiren ve nitelikli birey yetiştirmek amacıyla eğitim felsefesinde son yıllarda önemli değişimler yaşandığını söyledi. Yalçın, “Bu değişimlerin merkezinde her zaman olduğu gibi insan yer almaktadır. Yaşadığımız çağda değişen dünya koşullarına uygun olarak bireyin gereklilikleri ve öncelikleri göz önünde bulundurmak ve değişimi sağlamak mecburiyeti biz eğitimcilerin önceliğidir. Temel akademik disiplinlerin gösterdiği şekilde düşünmeyi öğretmek eğitimin temel amacıdır. Öğrencilerimizi matematik, bilim, tarih, sosyal bilimler ve güzel sanatlar gibi birçok akademik disiplinle kuşatırken onların farklı alanlardaki beceriler kazanmalarını da önemsemekteyiz. Hedeflerimizin topluma, bireye ve konu alanına uygunluk derecesinde tutarlılığını sağlamak için geçmiş ile gelecek arasında anlamlı bir bağ kurmak zorundayız” diye konuştu.

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile pek çok çalışma yürütüyoruz”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün paydaşlarından biri olan Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği anlayışıyla pek çok çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Karakaş, “Örneğin; Eğitim Fakültemizin danışma kurulunda yer alan İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli üyeler, toplantılara katılım sağlayarak görüşlerini bildirmektedir. Üniversitemiz öğretim elemanları ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği projelere, konferans ve seminerlere danışman, eğitmen, uzman ve komisyon üyesi olarak destek vermektedir. Ayrıca, farklı öğretim kademelerindeki öğrencilerin üniversitemizi ziyaret ederek tanımaları, üniversite kültürünü hissetmeleri sağlanmaktadır. İşbirliği çerçevesinde yapılan bir başka çalışma da bugün burada kapanış programını gerçekleştirmek üzere bir araya geldiğimiz ‘Okul Öncesinden Ortaöğretime E-STEM Uygulamaları’ başlıklı projedir” dedi.

E-STEM öğretmen eğitimi bağlamında AKÜ ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğinin 2016 yılına dayandığını dile getiren Karakaş, “2016 yılında Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliği protokolü kapsamında Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin E-STEM üzerine kurdukları proje ekibi, farklı eğitim kademelerindeki pek çok öğretmene temel ve ileri düzeyde eğitimler vermeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“E-STEM üzerine sınırlı sayıda çalışma var”

E-STEM eğitiminin Türkiye’de son 10 yıldır popüler olan çalışma alanlarından birisi olduğunu söyleyen Karakaş, şunları kaydetti:

“E-STEM eğitimi, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının bir arada ele alınmasına dayanan disiplinler arası bir yaklaşımdır. Verilen E-STEM eğitimlerinde, öğretmenler temel düzeyde teorik olarak bilgilendirilirken ileri düzeydeki eğitimlerde ise öğretmenlerden, bilgi temelli hayat problemini çözmeleri istenmiş, mühendislik tasarım süreçlerini deneyimlemeleri, ürünlerin prototiplerini oluşturmaları, kodlama ve robotik uygulamalardan yararlanmaları ve ürün oluşturmaları sağlanmıştır. Son yıllarda, girişimcilik becerisi de E-STEM eğitimine entegre edilmiş ve E-STEM (Girişimcilik-STEM) şeklinde literatürdeki yerini almıştır. E-STEM üzerine ülkemizde sınırlı sayıda çalışmanın bulunması, E-STEM ile ilgili derinlemesine çalışmaları önemli hale getirmektedir. Yapılan bu çalışmaların sonuçları ışığında öğretmenlerin E-STEM eğitimine duydukları ihtiyaç göz önünde bulundurularak, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında 22 Ocak 2021 tarihinde “E-STEM Eğitiminde İşbirliği” ile “Okul Öncesinden Ortaöğretime E-STEM Uygulamaları” başlıklı proje için protokol imzalanmıştır.”

“Okul Öncesinden Ortaöğretime E-STEM Uygulamaları” başlıklı projenin kapanış toplantısı; plaket takdimi, projenin tanıtımı, proje video sunumu, örnek uygulamalar, E-STEM Uygulamaları projesinin rapor sunumu ile sona erdi.

 

 

18 Mart 2022, Cuma 298 kez görüntülendi