Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) koordinatörlüğünde Erasmus+ kapsamında düzenlenen Gastronomi, Yer Altı Kaynakları ve Enerji, Veteriner ve Avrupa Staj Fırsatları Konsorsiyumları imza töreni gerçekleştirildi.

Akrones Otelde düzenlenen imza törenine; Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Kamil Çolak, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Gaziantep Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği Başkan V. Doç. Dr. Alper Kurnaz, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Müdürü Prof. Dr. İhsan Cemil Demir’in yanı sıra üniversitelerin temsilcileri katıldı.

 “AKÜ, Konsorsiyum Staj Hibe Başvurularında Türkiye’de 1. Sırada”

İmza töreninin açış konuşmasını yapan AKÜ UİM Müdürü Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, UİM olarak öncelikli amaçlarının AKÜ’nün uluslararası platformlarda tanıtımını yapmak, bilimsel ve sosyal konularda uluslararası ilişkilerini arttırmak, öğrencilerin, akademik ve idari personelin kültürel ve kişisel becerilerini geliştirmek olduğunu belirtti. Türkiye Ulusal Ajans tarafından AKÜ’ye tahsis edilen bütçeleri, en verimli şekilde kullanarak mümkün olan en fazla sayıda hareketliliği gerçekleştirmek için gerekli tüm çabayı gösterdiklerini ifade eden Demir, şunları söyledi:

“AKÜ, Ulusal Ajans 2021 yılı öğrenim hareketlilikleri hibe başvurularında Türkiye genelinde tüm üniversiteler arasında 29. sırada, Konsorsiyum Staj hibe başvurularında ise 1. sırada yer aldı. Bu kapsamda AKÜ; Gastronomi Staj, Yer Altı Kaynakları ve Enerji Staj, Veteriner Staj ve Avrupa Staj Fırsatları Konsorsiyumlarının koordinatörlüklerini yürütürken, iki konsorsiyumda da ortak kuruluş olarak görev alacaktır. Diğer bir deyişle, koordinatörlüğünü üstlendiğimiz toplamda 4 tane ve ortak olduğumuz da 2 tane Staj Konsorsiyumu projesi bulunmaktadır. Konsorsiyum ortaklıklarını oluştururken bu tematik alanlarda yetkin olan üniversitelerimizi bir araya getirmeye özen gösterdik.”

AKÜ’nün koordinatör, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Afyonkarahisar Belediyesi ve Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği’nin (AŞOMDER) ortak olarak yer aldığı “Gastronomi Staj Konsorsiyumu” hakkında bilgi veren Demir, “Gastronomi alanında öğrencilere staj hareketliliği, akademik ve idari personel için ise eğitim alma ve ders verme hareketliliği fırsatı sunulacaktır. Projenin hedef bölgesi, gastronomi alanında gelişime açık, Türkiye’de gastronomi alanında UNESCO tarafından akredite olan ve gastronomi alanında ün yapan şehirlerin bir araya geldiği geniş bir bölge olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

Veteriner Staj Konsorsiyumu’nda Afyonkarahisar’ın hayvancılık alanında ön planda olması sebebiyle AKÜ’nün koordinatör olduğunu dile getiren Demir, “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortak olarak yer almaktadır. Bu projenin amacı, ülkemizde veteriner alanında sahip olunan deneyim, özellikler, imkânlar ve akademik personel bakımından ön plana çıkan üniversitelerin bir araya getirilmesi ile öğrencilere staj hareketliliği, akademik ve idari personel için ise eğitim alma ve ders verme hareketliliği olanakları sağlamaktır” dedi.

Yeraltı Kaynakları ve Enerji Staj Konsorsiyumu ve Avrupa Staj Fırsatları Konsorsiyumu ile ilgili de konuşan Demir, konsorsiyumlarla ilgili şu bilgileri aktardı:

“AKÜ’nün koordinatör, Pamukkale Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı Yeraltı Kaynakları ve Enerji Staj Konsorsiyumu; maden, elektrik mühendisliği ve jeotermal enerji ile ilgili alanlarda öğrencilere staj hareketliliği, akademik ve idari personel için ise eğitim alma ve ders verme hareketliliği fırsatları yaratacaktır. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin koordinatör, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ortak olarak yer aldığı Avrupa Staj Fırsatları Konsorsiyumu ise 2018 yılında ilk kez hibelendirilmiş ve o tarihten itibaren Afyonkarahisar, Manisa, Uşak, İzmir ve Kütahya illerindeki öğrencilere staj hareketliliği, akademik ve idari personel için ise eğitim alma ve ders verme hareketliliği fırsatları sunmaktadır. 2021 yılında itibaren ise koordinatör kurum olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi görevi devralmıştır.”

Demir, AKÜ’nün 2022 yılında, koordinatör üniversite olarak İşletme, İktisat, Maliye, Siyaset Bilimi ile Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümleri için bir adet akreditasyon, Teknoloji alanında sürdürülen başka bir konsorsiyum projesinde ise ortak üniversite olarak yeni başvurularda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 “AKÜ, pandeminin en yoğun olduğu 2021’de 92 personelini yurt dışına gönderdi”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Afyon Kocatepe Üniversitesinin, yatay ve dikey düzlemde uluslararasılaşmayı tüm birimleri için önemli gören bir yükseköğretim kurumu olduğunu belirtti. Karakaş, “Ülkemizdeki yükseköğretim kurumları içerisinde Erasmus+ Değişim Programı’nı başarıyla uygulayan ve öğrenci ile personeline yüksek düzeyde hibe paylaşımı gerçekleştiren bir üniversiteyiz. AKÜ, küresel ölçekte yaşanan salgının en yoğun olduğu zaman aralığı olarak tanımlayabileceğimiz 2021 yılında 92 personelini anlaşmalı olduğu kurumlarda değişim hareketliliğine katabilmiş ve bölge içerisindeki üniversitelerde en yüksek personel hareketliliği gerçekleştiren kurumlardan biri olmuştur” diye konuştu.

Staj Konsorsiyumlarının oluşturulmasının, ulusal ve uluslararası boyutta üniversite-sanayi iş birliği kültürünü Avrupa boyutunda desteklemek ve aynı zamanda eğitimleri ve yeterlikleri sektörel beklentilere göre düzenlenmiş mezunları iş piyasasına kazandırmak açısından önem arz ettiğini vurgulayan Karakaş, “Afyonkarahisar’ın gıda, hayvancılık, madencilik, gastronomi gibi alanlarda sahip olduğu avantajlar göz önüne alındığında yürürlüğe girecek olan Staj Konsorsiyumları, değerli ortaklarımızla bu alanlardaki yetkinliğimizi daha da ileriye taşıyacaktır. Bu konsorsiyumların, yükseköğretim kurumları arasında dinamik bir ilişki ve işbirliği kurmasına katkı sağlayacağı da şüphesizdir. Ayrıca, konsorsiyumlar gerek üniversitemizin gerekse ortaklarımızın ulusal ve uluslararası platformlarda tanınırlığına da önemli ölçüde katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

 “AKÜ’nün işbirliklerinde niteliksel ve niceliksel artışlar var”

AKÜ’nün uluslararasılaşmaya verdiği önemin bir sonucu olarak, iş birliklerinin hem niceliksel hem de niteliksel olarak artış yaşandığını ifade eden Karakaş, “Niceliksel olarak anlaşma sayımızda; 2021 yılında Erasmus+ kapsamında Avrupa Birliği üyesi 25 farklı ülke ile toplam 147, Avrupa dışı ülkelerde ise 32 farklı ülke ile toplam 73 Erasmus+ anlaşma yapılarak artış ivmesi sürdürülmüştür. Niteliksel anlamda ise iç paydaşlarımıza katkı sunacak Avrupa’da özellikle Almanya, Litvanya, İspanya, Danimarka, Yunanistan gibi ülkelerle yeni işbirlikleri geliştirilmiş; Avrupa dışında ise üniversitemizin ortaklık ağına Japonya, Çin, Malezya, Rusya, Ürdün gibi ülkelerle yine 2021 yılında kapsamlı işbirlikleri kazandırılmıştır” dedi. AKÜ’nün uluslararası platformda görünürlüğünün artırılması çalışmalarına devam edileceğini söyleyen Karakaş, “Bu kapsamda Üniversitemizin uluslararası yeni tematik ağlara katılımının sağlanmasına, kültürlerarası perspektiflerin kurum içerisinde geliştirilmesine ve uluslararasılaşma kültürünü destekleyici kurumsal desteğin devam ettirilmesine yönelik çalışmalar, Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülmektedir” diye konuştu.

 “Türkiye Ulusal Ajansının 2022 bütçesi 2,2 milyar TL”

Türkiye Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı konuşmasında, bu tür konsorsiyum çalışmalarının öğrenciler için önemli staj fırsatları sunacağını dile getirdi. Öğrencilerin Türkiye Ulusal Ajansını ise yeterince tanımadığını ifade eden Astarcı, Ulusal Ajans kaynaklarının tamamının Avrupa Birliği Komisyonundan gelmediğini, kaynakların yüzde 60’nın milli ve yerli kaynaklar olduğunu vurgulayarak Türkiye Ulusal Ajansı kaynakları hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Kaynakların tamamının Avrupa Birliği Komisyonu tarafından gönderildiği zannediliyor. Hatta ve hatta bazı hocalarımız tarafından da böyle düşünülüyor. Böyle değil arkadaşlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, henüz Avrupa Birliği Üyesi olmadığı için bizim kaynaklarımızın yüzde 60’ı yerli ve milli kaynaklarımızdır. Sadece yüzde 40’a yakın bir kısmı Avrupa Birliği Komisyonundan geliyor. 2022 yılı itibari ile 2,2 milyar Türk Lirası bütçeye sahibiz. Bu 2,2 milyarın, 800 milyon Türk Lirası doğrudan 204 üniversitemize dağıtılıyor. Bu kaynaklarla (pandemiden bağımsız konuşuyorum) yaklaşık 20 bin öğrencimiz yurtdışında bir veya iki dönem eğitim alıyor. Geri kalan 1,4 milyar Türk Lirasını ise her yıl bize gelen 12 bin proje başvurusu arasında sıralamaya giren ilk 2 bin 500 projeye hibe şeklinde dağıtıyoruz. Erasmus programı, 7 yıllık programlar şeklinde icra ediliyor. 2014-2020 yılları arasını bitirdik. Geçen sene 2021-2027 yıllarını kapsayan, yeni bir döneme başladık. Bu yeni dönemde de Avrupa Birliği Komisyonu yeni bir karar aldı. Düşük bir bütçe ile başlayıp 7 yıl içerisinde yükselen bir trendle tüm ülkelerin bütçesini artırmayı planladı. Türkiye dışında da 32 tane program ülkesi var. Erasmus programını yürüten 33 program ülkesi söz konusu. Bizim de 2027 yılına kadar bu yılki bütçemiz neredeyse ikiye katlanacak. Tabi ki bütçemizi biz, Euro olarak muhafaza ediyoruz. Geçen seneki bütçemiz 112 milyon Euro iken bu sene 135 milyon Euro’luk bütçemiz var. 2027 yılına kadar da bütçemiz yaklaşık 200 milyon Euro olacak.”

 “18 yılda 800 bin kişi yurt dışını görme imkânı elde etti”

Öğrenci ve akademisyen değişimi ile ilgili bilgiler veren Astarcı, “Türkiye Ulusal Ajansı 2004 yılında kuruldu. 18 yıllık bir kurumuz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan iken gençlerimizde bu değişim programından istifade etsinler, gençlerimiz de bu eğitim programlarına katılsınlar diye 2003 yılında talimatlar veriyor, 2004 yılında kuruluyoruz. 18 yıldır yaklaşık 900 bin vatandaşımız bu kurumdan istifade ederek, yurtdışında bir eğitim fırsatı yakalamış oluyor. Sadece yükseköğretimi dikkate alırsak, 2004 yılından bu yana 189 bin öğrencimiz yurt dışında eğitim almış. Yaklaşık 37 bin akademisyen hocamız Türkiye Ulusal Ajansının kaynakları ile yurtdışında eğitim vermiş. Yurt dışından Türkiye’ye gelen öğrenci sayımız ise 66 bin yabancı öğrenci gelmiş. 22 bin yabancı akademisyen hocamız Türkiye’ye gelip ders verme imkânı bulmuş” şeklinde konuştu.

 “Afyonkarahisar, Türkiye’nin 3 gastronomi şehrinden biri”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise zaferin, termalin, mermerin, sporun ve lezzetin başkenti Afyonkarahisar’ın 2019 yılında Hatay ve Gaziantep’ten sonra UNESCO tarafından dünyada 36., Türkiye’de ise 3. Gastronomi Şehri olarak ilan edildiğini söyledi. Afyonkarahisar’ın yöresel ürünleri bakımından şu ana kadar Patent Enstitüsü tarafından 17 yöresel ürününün tescillendiğini ifade eden Zeybek, “109 yöresel ürünümüz daha var. Bunların da projelerini hazırlayıp patent enstitüsüne müracaatlarını gerçekleştiriyoruz. Dört yol kavşağında olan Afyonkarahisar’ımız UNESCO’nun bizden istemiş olduğu yaptırımları bir bir yerine getirmeye devam ediyor. Bu kapsamda 2021 yılında pandemideki rahatlama olduktan sonra 15’e yakın ülke büyükelçisinin, Brezilya’dan Kore’ye kadar birçok ülkenin şeflerinin ve yöresel lezzetlerinin katılımıyla Türkiye Aşçılar Federasyonunun da destek verdiği Uluslararası Turizm ve Gastronomi Festivalini gerçekleştirdik” dedi.

 “Erasmus+; bilgi, teknoloji değişimi ve teknoloji transferi açısından önemli”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasında yurt dışı faaliyetlerinin geçmişte çok zor olduğunu dile getirdi. Eroğlu, “Geçmişte bazı hocalarımız kongreye giderken döviz dahi bulamazdı. Şu anda Hükümetimiz eğitime en büyük desteği veriyor. Erasmus ile ilgili çalışmalarımız da gerçekten faydalı. Burada öğrenciler, hocalar 12 aya kadar yurtdışında faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla bilgi, teknoloji değişimi ve teknoloji transferi açısından bunlar çok önemli. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok biz bilgileri mutlaka başka yerden alacağız. Kendi bilgilerimizi de ona ilave ederek bilgi ve teknolojileri geliştirmek mecburiyetindeyiz. Çünkü artık çağımız bilgi ve teknoloji çağı, onu mutlaka yakalamamız gerekiyor. İlim Çin’de dahi olsa gidin alın diye bir anlayışa sahibiz” diye konuştu.

Kaynakların tamamının Avrupa’dan gelmediğini söyleyen Eroğlu, “Yurt dışındaki bu tür ajanslara paralar ödüyoruz. Bütün parayı Avrupa Birliği ödüyormuş anlayışı var. Biz Avrupa Birliğine ödediğimiz parayı alamıyoruz. İstirhamım çok sayıda proje verelim, en azından verdiğimiz parayı alalım. Bu paralar Avrupa Birliğinden gelmiyor. Bakanlık dönemimde projeler geliyordu, ancak bize tahsis edilen paraları bile kullanamıyorduk. Bu konuda üniversitelerimizden istirhamım; proje verelim, daha çok öğrenci gönderelim dünyaya açılalım. Üniversitelerin de tanınması açısından çok büyük fayda sağlayacaktır.  Bu konuda Afyon Kocatepe Üniversitemiz büyük gayret sarf ediyor, ben de takip ediyorum” ifadelerini kullandı.

 “İngiltere’de bulunmak Türkiye’yi tanımam açısından büyük fırsattı”

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise üniversitenin bir şehre neler kattığını, neler katabileceğini, bir şehre nasıl vizyon oluşturabileceğini Afyonkarahisar Valisi olarak her yerde anlattığını belirtti. Çiçek, “Ben bir yıl İngiltere’de bulunma şansı elde ettim. Şunu söyleyebilirim hayatımda Türkiye’yi daha iyi tanıyabileceğim bir yer olamazdı. Ülke içerden değil, dışarıdan daha iyi görülüyor. Oradaki insanların bakış açısı, konuşabilmek. Benim açımdan çok faydalı oldu. Orada bazı arkadaşlarımızın Türkiye’yi temsil noktasında çok zor durumlarda bıraktıklarını gördüm. Bazı arkadaşlarımızın da çok daha memleket sevgilerinin arttığını gördüm. Aslında bu imtihan. Aynı zamanda doğru insanları seçme açısından da imtihan. Afyonkarahisar’da Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri üniversitelerimiz var. Üniversitenin bir şehre neler kattığını, neler katabileceğini, bir şehre nasıl vizyon oluşturabileceğini ben Afyonkarahisar Valisi olarak her yerde anlatıyorum” dedi.

 Gastronomi Staj Konsorsiyumu

Açış konuşmaların ardından konsorsiyumların imza törenine geçildi. Gastronomi Staj Konsorsiyumunda ilk olarak söz alan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, gastronomi şehri olan Bolu’nun, aşçıların diyarı olduğunu belirterek, “Bu noktada konsorsiyuma dâhil olmaktan duyduğumuz memnuniyeti de dile getirmek istiyorum” dedi. Gaziantep Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık ise Türkiye’de lezzetin öncü başkentinin Gaziantep olduğunu belirterek, “Gaziantep, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin öncülüğünde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Türkiye’den katılan ilk şehirdir. Biz Gaziantep Üniversitesi olarak Turizm Fakültemizde, Turizm Meslek Yüksekokulumuzda ve turizm ile ilgili uygulama otelimizde bu anlamda dünyaya açılma noktasında önemli adımlar atmaktayız. Bu vesile ile konsorsiyum dahilinde dünyaya açılma noktasında önemli bir adım atmış oluyoruz” diye konuştu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise üniversite bünyesinde gastronomi alanında iki bölümde eğitim verildiğini belirterek, “Üniversite olarak gastronomi alanında iki okulumuz var. Biri turizm meslek yüksekokulumuz bünyesinde yer alıyor; diğeri ise aşçılık bölümümüz. Bu konsorsiyum ile zenginliklerimizin, öğrencilerimizin ve personelimizin yurt dışına çıkışları ile en iyi biçimde tanıtılacaktır” ifadelerini kullandı. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise konsorsiyum ile ortakların illerinin yöresel ürünlerini ön plana çıkararak ve öğrencilere geleceğe yönelik zenginlikleri daha güzel anlatabilmeyi hedeflediklerini anlattı. Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği Başkanı V. Doç. Dr. Alper Kurnaz ise Bolu Mengen’in aşçılık konusunda Türkiye’de ilk akla gelen yerlerden biri olduğunu belirterek, “Bolu Mengen’de atadan gelen bir durum var ki, bunu ustadan çırağa olarak tanımlayabiliriz. Biz Osmanlı’dan bu zamana kadar mutfaktaki görgümüzü değerli hocalarımızın öncülüğünde devam ettirmeye çalışıyoruz. Dış paydaş olarak da öğrencilerimizi güzel yerlere gönderip almış olduğumuz misyonumuzu devam ettireceğiz” diye konuştu.

 “AKÜ Turizm Fakültesi, Türkiye’nin tüm bölümleri akredite olan ilk fakültesi”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Türkiye’nin her kentinin kendine özgü bir kapasitesi olduğunu belirterek bunun Türkiye’nin bir zenginliğini olduğunu belirtti. Karakaş, “Afyonkarahisar; gastronomisi, termali, gıda çeşitliliği ve turizmi ile birlikte bu yarışta varım diyen ve ön almak isteyen şehirlerden birisi. Her şehrimizin kendine özgü bir kapasitesi var ki, bu da Türkiye’mizin zenginliğidir. Üniversitemizde ön lisans düzeyinde iki aşçılık programımız var. Lisans düzeyinde ise gastronomi bölümümüz var. Gastronomi bölümümüz Türkiye’de TURAK tarafından akredite olmuş tek bölüm. Bunun yanı sıra Turizm Fakültemiz bünyesinde tüm bölümlerimiz de akredite olmuş durumda” ifadelerini kullandı.

 Veteriner Staj Konsorsiyumu

İkinci olarak imzalanan Veteriner Staj Konsorsiyumunda söz alan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, MAKÜ’nün bölgesel kalkınma, ihtisas üniversitesi olduğunu belirterek, “Hayvancılık konusunda Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Yükseköğretim Kurumu nezdinde yürüttüğümüz bölgesel kalkınma ihtisas üniversitesi olarak hayvancılık çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır aktif olarak sahadayız. Tarım Bakanlığımız ile çok ciddi projeler yürütüyoruz. Ürettiğimiz projelerin Burdur ve çevresinde sahaya yansıması konusunda da önemli işbirlikleri ve çalışmalar yürütüyoruz. Burada önemli olan husus, bir tek kurumun tek başına bir şeyi başarması mümkün değil; çünkü devlet yönetiminde kamunun ve özel sektörün aynı zamanda sivil toplumun ve yerel yönetimlerin işbirliği içerisinde belirli konulara odaklanması halinde çok güzel başarı hikâyeleri çıkabilmesidir. Afyonkarahisar bunun güzel bir örneğidir ki tüm şehirlere örnek olabilecek bir çerçeve sunuyorlar” dedi.  Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise Diyarbakır’ın son yıllarda gerçekleştirilen sulama projeleri neticesinde hayvancılık ve tarım alanında Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olacağını ifade etti. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise Veteriner Fakültelerinin 1967 yılında kurulduğunu belirterek, “Veteriner Fakültemiz ise 1967 yılında kurulmuş, Türkiye’de birçok veteriner fakültesinin kurulmasında, gelişmesinde ve büyümesinde rol almış bir fakülte aynı zamanda. Türkiye’de artık her ilimizde bir üniversitemiz var. Ancak bunun dezavantajı ise pek çok öğrencimizin yükseköğretim hayatının başka şehirleri görmeden bitmesidir. Bu konsorsiyum ile öğrencilerimiz hem ülkemizdeki bazı şehirleri hem de dünyadaki başka ülke ve şehirleri kısa süre de olsa tanıma ve görme fırsatı elde edecekler” diye konuştu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ise Muğla’nın turizm olarak ön plana çıkan tarafının dışında hayvancılık ve tarım sektörleri ile ilgili de ciddi bir potansiyelinin olduğunu belirti. Çiçek, “Bu anlamda bu konsorsiyuma dâhil edilmiş olmamızın, henüz 4. yılında olmasına rağmen gelişimini hızlı sürdüren yeni bir veteriner fakültesinin gelişmesinde çok önemli destek sağlayacağına inanıyorum. Üniversite olarak paylaşarak, birlikte yapılan her şeyin çok daha fazla büyüyeceğine ve getirilerinin büyük olacağının farkındayız. Bunu her alanda gördük. Dolasıyla bu konsorsiyumun çok ciddi gelişmelere vesile olarak Türkiyemizin gücünün artarak gelişmesine katkı sağlayacağını ümit ediyorum” dedi.

 Yeraltı Kaynakları ve Enerji Staj Konsorsiyumu

Yeraltı Kaynakları ve Enerji Staj Konsorsiyumu imza töreninde söz alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Kamil Çolak, öğrenciler açısından konsorsiyumun faydalı olacağına inandığını ifade etti. Çolak, Üniversitemizin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde daha ziyade maden mühendisliği ve jeoloji mühendisliği bölümlerimizin öğrencileri bu konsorsiyumdan yararlanacaklar. Türkiye’de yer altı zenginlikleri bölgesel anlamda değişiklik gösteriyor ki, Eskişehir’de bor madeni, lületaşı, demir ve altın gibi madenlerimiz bulunuyor. Öğrencilerimizin bu değişim programlarından fazlasıyla istifade edeceğini düşünüyorum. Gelen ve giden öğrenci noktasında yararlı olacağı kanaatindeyim” dedi. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise konsorsiyumun üniversitelere değer katacağını belirterek, “Öğrenci buluşmalarında onların bir vesile yurt dışını görmelerini arzu ediyorum. Kulak Burun Boğaz konusunda uzmanlığı olan bir hekim olarak ABD’de giderek gördüğüm 3 farklı ameliyatı Türkiye’de uyguladım. Hepsi literatürde yerini aldı. Görmek de en az okumak kadar önemlidir” dedi. Süleyman Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ise üniversitelerinin kökeninin mühendisliğe dayandığını belirterek, “Üniversitemizin kökeni, 1978’de Isparta Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisine dayanıyor. 1982’de Akdeniz Üniversitesinin kurulması ile bağlandı ve Isparta Mühendislik Fakültesi olarak isimlendirildi. Üniversitemizin bugünkü noktaya gelmesinde en önemli etkenlerden bir tanesi bu bağlanma ile birlikte fen bilimleri enstitüsünün Isparta’da kurulmuş olmasıydı. Buna bağlı olarak çeşitli bölümler akabinde gelişti ve 1992 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi olarak kurulduk. Özellikle yenilikçi teknolojiler merkezimiz bünyesinde bölümlerin bugüne dek gelmiş olduğu gelişme ile birlikte bu alandaki hareketliliğin ülkemiz gençliği açısından önemli olacağı kanaatindeyim” dedi.

 Avrupa Staj Fırsatları (EPO) Konsorsiyumu

Avrupa Staj Fırsatları (EPO) Konsorsiyumu imza töreninde söz alan İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, üniversite olarak uluslararasılaşmayı, bilim diplomasisini, idari, akademik personelin ve öğrencilerin uluslararası tecrübe edinmesini önemsediklerini belirtti. Çin, “Üniversitemizde 8 fakültemiz, 2 yüksekokulumuz, 4 meslek yüksekokulumuz, bir de enstitümüz var. Hukuk Fakültesi ve Sanat Bilimleri Fakültesi haricinde eğitim dilimiz İngilizce. Bunun dışında ikinci yabancı dili de önemsiyoruz. Öğrencilerimiz, İngilizcenin dışında 7 farklı ikinci yabancı dil seçeneğinden birini seçmek zorundalar. İkinci yabancı dil seviyesinde de en az B1 seviyesine öğrencilerimizin gelmesini hedefliyoruz. Bu anlamda bu tür programlar bizim için çok önemli. Öğrenciler hem uluslararası kültürü ediniyorlar, hem dil yeteneklerini geliştiriyor hem de mesleki tecrübe ediniyorlar” diye konuştu. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal ise  “Kütahya ve Afyonkarahisar birbirine çok yakın iki şehir. Kuruluşumuz da kurtuluşumuz da bu topraklarda oldu. Domaniç’te kurulduk, Dumlupınar’da biz burada kalıcıyız, gitmiyoruz dedik. Kalıcı olduğumuzun gitmediğimizin altını doldurmamız lazım. Bu faaliyetler aslında bunu doldurmak içindir. Yıllar önce başlayan bu iş şu anda iyi bir noktaya geldi. Tüm üniversitelerimizden hem akademisyen hem öğrencilerimiz yurt dışına gidiyor; oranın teknolojisinden, bilgisinden ve kültüründen istifade edip dönüyor. Bu ülkemizin için çok hayra vesile olacağının kanaatindeyim” diye konuştu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ise üniversite olarak Erasmus+ projelerini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ataç, “K107’de 8 tane devam eden, bu yıl sunduğumuz da 16 tane projemiz var. Bunun stratejik birinci hedefi öncelikle verdiğimiz paramızdır. Tüm insanımızın katma değerinden oluşan paramızı yine bu insanımızın katma değerinin gelişimini sağlamak birinci vazifemizdir. KA2’de de sunduğumuz projemiz var. Ülkemizin kaynaklarını ülkemize tekrar geri döndürme noktasında da çaba sarf ettiğimizi göstermek istedik” dedi. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ise uluslararasılaşma adına önemli ölçüde gayret gösterdiklerini belirtti. Savaş, “Uluslararasılaşmada elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana hem Mevlana hem de Erasmus programlarında anlaşma sayılarımızı ciddi manada arttırmış olduk. 19 farklı ülkeden 109 tane programda anlaşmamız var. Bütün hocalarımızın 1 hafta da olsa yurt dışına gitmelerini oradaki kültürü, ahlakı ve çalışma kültürünü görmelerini çok istiyorum. Üniversitemizde bunu yerleştirmeye, fakültelerde toplantılar yaparak çok fazla katılım olmasını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Tören, konsorsiyumlara katılan üniversite rektör ve vekillerinin aile fotoğrafı çektirmesi ve akabinde Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait AFBEL Otelde verilen Afyonkarahisar yöresel yemeklerinden oluşan öğle yemeğinin ardından sona erdi.

21 Mart 2022, Pazartesi 1787 kez görüntülendi