Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulunda (MYO) düzenlenen Kariyer Günleri Etkinliğinde öğrenciler ile bir araya geldi.
Afyon MYO konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşiye AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyon MYO Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
AKÜ Afyon MYO Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Yılmaz Soytekin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Serteser, ATSO’nun ticaret ve ihracatın gelişmesi için önemli çalışmalar yaptığını, aynı zamanda kentin toplumsal ve kültürel alanda ilerlemesi için faaliyetlerde bulunduğunu aktardı.
“Kamuda Yeşil Bina Yapılmalı”
ATSO’nun merkezi İngiltere’de bulunan bina araştırma ve derecelendirme kuruluşu BREEAM’den en üst düzeyde Yeşil Bina Sertifikasını aldığını, aynı kuruluş tarafından yapılan yarışmada da dünya genelinde birincilik elde ettiğini hatırlatan Serteser, “Biz binamızda kullandığımız yenilenebilir enerji ile işletmelere örnek olmak istedik. Bunun yanı sıra kamu binalarında da hükümetimize ve devletimize örnek olmayı, bundan sonra yapılan kamu binalarının yeşil bina olarak tasarlanmasına ve cari açığın kapanmasına katkı sağlanmasını arzu ettik. Ümit ediyorum ki tüm kamu binaları yeşil bina olarak yapılır ve ekonomimize katkı sağlar” diye konuştu.
“Yeşil OSB ile katma değer sağlanacak”
Serteser, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Afyonkarahisar Merkez 2’nci Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), ATSO hizmet binasındaki Yeşil Bina tecrübesinden yararlanacaklarını belirterek, “Bizim ihracat değerlerimiz yükselmesine rağmen kilogram başına ihracat değerimiz düşüyor. Bunu yükseltmemiz gerek. Şu an ihracat başına kilogram bedelimiz 26 cent. Bununla birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranında Türkiye genelinde 13’üncü sıradayız. Kilogram değeri yüksek yatırımlar yapmak zorundayız. Belki yeni sektörler gelecek. Bir de ihracatın ithalatı karşılama oranını yükseltmeliyiz. Bu da altyapısından yatırımcı firmaların fabrikalarına, yönetim binasından yenilenebilir enerji santrallerine kadar her alanda Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması’na uyumlu olarak planladığımız Yeşil OSB ile mümkün. Yeşil OSB’deki firmalar, ihracatta uygulanacak karbon vergisini ödemeyecek” dedi.
“Afyonkarahisar’ı süper lige çıkaracak bir proje”
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, milletvekilleri ile birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşların Afyonkarahisar’da Sağlık Endüstri Bölgesi için çalışma yaptığına dikkat çeken Serteser, bu projeyi “Afyon’u Süper Lig’e çıkaracak proje” olarak niteledi. Serteser, Sağlık Endüstri Bölgesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ATSO, Afyonkarahisar Belediyesi, İl Genel Meclisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin iştirakleri ile bir yönetici şirket kurulacağını, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilanının bekleneceğini kaydetti.
“Ana eleman olacaksınız”
Konuşmasında öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Serteser, şunları söyledi:
“Üniversitelerde sizlere temel bilgiler öğretiliyor. Türkiye’nin, hatta dünyanın en iyi üniversitelerine de gitseniz mesleğiniz ve branşınız ile ilgili temel bilgiler öğretiliyor. Resmi ve kendi çabanızla yapacağınız stajlarla kendinizi geliştirmediğiniz sürece başarılı olamazsınız. Tatillerde, boş zamanlarınızda mutlaka kendinizi konunuzla ilgili yetiştirmeniz gerekiyor. O zaman başarılı olunabiliyor. Okuduğunuz bölümler, hem size değer katabilen, hem de ülkemizin ekonomisine değer katabilecek çok önemli bölümler. Bu bölümlerden kendi gayretinizle kazandığınız deneyimle mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili su gibi bilmeniz gerekiyor. Yabancı dil kesinlikle şart. Yabancı dili nasıl öğreneceğiz? Yurt dışına gidilebilse ve orada yabancı dil öğrenilse daha güzel olur ama kendinize ayıracağınız vakitlerde dahi yabancı dil öğrenmeniz mümkün. Üniversite dönemleri, sizin zaman bulup yabancı dil öğrenebileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz dönemlerdir. Ayrıca kendi okuduğunuz bölümlerde, okulun verdiği temel eğitim dışında mesleğinizi geliştirmelisiniz. Aksi takdirde üniversiteden de mezun olsanız sıradan oluyorsunuz. Sıradan olmayacağız. Sıradan kişi, en iyi üniversiteden de mezun olsa zor iş bulur. Hayata atıldıktan sonra iş hayatı, aile hayatı derken bazı konular hakkında yoğunlaşmak zor oluyor.”
“Dijital Dönüşümü Iskalamamalıyız”
Dünyanın küresel koronavirüs salgınından sonraki durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Serteser, “Dünya, pandemiden önce değişmeye başlamıştı; pandemiden sonra bu değişim hızlandı. Bu değişimi kaçırmamak lazım. Metaverse diye bir kavram çıktı, biliyorsunuz. ABD merkezli strateji danışmanlığı firması Future Today Institute (Gelecek Bugün Enstitüsü) yöneticilerinden Melanie Subin, 2030’a kadar insanların büyük bir kısmının bir şekilde Metaverse’te olacağına inandığını söyledi. Metaverse, yapay zeka teknolojisinden, kripto paralara, 5G veya 6G hızında internet ağına, blok zincir teknolojisine kadar pek çok farklı sistem ile bağlantılı. Gelecek yılların bu kavramlar üzerinde şekilleneceği görülüyor. İleride mesela bir gofreti fiili olarak marketten daha ucuza Metaverse’ten alacağız ve aynı tadı hissedeceğiz. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak da Metaverse için düşüncelerimiz var. Mesela bir Mermer Fuarı’nı Metaverse üzerinden gerçekleştirebiliriz. Büyük fuar firmalarına para ödenmeden, cüzi ücretlerle bu fuar gerçekleştirilebilir. Her meslekte dijital dönüşüm çok hızlı gerçekleşecek. Bu hızlı dönüşümü ıskalamamak lazım. Ticaret ve Sanayi Odaları bu dönüşümü ıskalamamalı, üniversiteler ıskalamamalı, öğrenciler ve akademisyenler ıskalamamalı. Çevre yolunda bir sapağı kaçırdığınızda, diğer araçlar sapağı kaçırmazsa sizden önce menzile varır. Dijital dönüşüme hâkim olan ülkeler, lider ülkeler olacaktır” ifadelerini kullandı.
Söyleşi, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’e plaket takdim etmesinin ardından sona erdi.