Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kocatepe Mühendislik Bilimleri 1. Öğrenci Sempozyumu Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törenle başladı.

30 Mayıs-1 Haziran 2022 tarihleri arasında 3 gün sürecek olan sempozyumun açış törenine AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“16 farklı bölümden toplam 104 bildiri sunulacak”

Törenin açış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Arş. Gör. Ömer Gökberk Narin, sempozyum ile mühendislik bilimlerinden öğrencileri bir araya getirerek, mühendislik alanındaki güncel gelişmeleri, mevcut çalışmaları ve sorunları ortaya koyarak sorunların ve çözüm önerilerinin sunulmasını amaçladıklarını belirtti. Narin, “Sempozyumda özel sektör temsilcileri ile öğrencileri bir araya getirerek öğrencilerle özel sektör arasında köprü kurulması, ulusal düzeyde lisans ve lisansüstü öğrencilerini aynı çatı altında toplayarak potansiyel işbirliği fırsatlarının oluşturulması da amaçlanmaktadır. Narin, sempozyuma 16 farklı bölümden 104 bildirinin geldiğini belirterek “104 bildiriden 60’ı sözlü sunum, 35 tanesi ise poster sunum olarak sunulacaktır. Bildirilere katkı veren toplam yazar sayısı 218’dir” diye konuştu.

“Mühendislik eğitiminde pratik en az teorik kadar önemli”

AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, ülkelerin ekonomik ve teknolojik olarak gelişmesinde katkıları olan mühendislerin eğitiminde teorik dersler ile birlikte verilen uygulamalı derslerin rolünün de önemli olduğunu belirtti. Yıldız, “Birinci sınıftaki temel dersler ile birlikte takip eden yıllardaki mesleki dersler ve yaz stajı uygulamaları mühendislik öğrencilerinin iş yaşamında ihtiyaç duyduğu pratik bilgileri kazandırmaktadır. Altıncı yarıyılda planlamasına başlanılan ve yedinci ve sekizinci yılda yürütülen mühendislik projeleri mühendislik eğitimi alan öğrencilerin tabiri caiz ise rüştünü ispat ettiği ve mühendislik mesleğine adım attığı önemli derslerden birisidir. Yıldız, ilk kez düzenlen sempozyumun gelecekte de gelenekselleştirmeyi hedeflediklerini ve bu şekilde mühendislik eğitimi alan öğrencileri Afyonkarahisar’da bir araya getirmeyi ve Afyonkarahisar’ı mühendislik projelerinin ve mühendislik eğitiminin konuşulduğu bir ile dönüştürmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

“2022 yılı bilimsel etkinlik olarak AKÜ için dolu dolu geçecek”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise 2022’nin Büyük Taarruz Zaferinin 100. yılı olması dolayısıyla Afyonkarahisar ve Türkiye için önemli bir yıl olduğunu belirtti. 2022 yılının AKÜ’nün kuruluşunun 30. yılı olması nedeniyle de önemli olduğunu ifade eden Karakaş, “Aslında üniversitemizin ilk temelleri 1974 yılında Maliye Muhasebe Yüksekokulunun kurulması ile atıldı ama üniversite olarak 1992 yılında kuruldu. Bu yıl 30. yılımızı kutluyoruz. Bu kapsamda hem Büyük Taarruz’un 100. yılı hem de Üniversitemizin kuruluşunun 30. yılı kapsamında pek çok faaliyet gerçekleştiriyoruz” dedi. Karakaş, 2022 yılında gerçekleştirilecek olan bilimsel etkinlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Geçtiğimiz hafta AKÜFEST gerçekleştirildi. Uzun süredir bu tür faaliyetleri gerçekleştirememiştik. 2 yıl süren pandeminin araya girmesi ile birlikte Üniversitemiz eğitim öğretimi uzaktan yürüttük. Ancak eğitim öğretim sadece sınıflarda anlatılan derslerden ibaret değil, üniversiteler aynı zamanda sosyal, kültürel ve bilimsel etkinleri de içeren bir faaliyet alanına sahip. Özellikle ikinci dönemden itibaren yüz yüze eğitimi yüzde 90’a çıkararak bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerinin de önünü alabildiğine açarak gerçekleştirmeye çalıştık. Gerçekten Şubat ayından bu yana üniversitemizde faaliyetler takip edemeyeceğimiz yoğunlukta gerçekleştiriliyor ki Atatürk Kongre Merkezinin ışıkları adeta hiç sönmedi. AKM’de hem kamu kurumlarımızın hem de sivil toplum kuruluşlarımızın işbirliğiyle ciddi anlamda faaliyetler yürütüldü. Bu sene ulusal düzeyde bir gıda güvenilirliği çalıştayını gerçekleştirdik. Yakın dönemde ÜNİLİG finalleri gibi büyük bir organizasyona il olarak hep birlikte ev sahipliği yaptık. ÜNİLİG finalleri sırasında 14. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresini gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde ise Ağustos ayında 100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumunu Türk Tarih Kurumu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile ortaklığında gerçekleştireceğiz. Ekim ayında ise Türkiye Bilimler Akademisi ile ortak bir Doğaltaş ve Mermercilik Çalıştayını gerçekleştireceğiz. Kasım ayında Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresini gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla 2022 yılı bizim için dolu dolu bilimsel etkinlikleri ile geçen bir yıl olmuş olacak.”

“Afyonkarahisar Belediyesi AKÜ’ye her zaman destek olacak”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise AKÜ’ye başta öğrenci talepleri olmak üzere pek çok hususta destek verdiklerini belirtti. Zeybek, “Pandemi sonrası rahatlama başladıktan sonra üniversitemizin öğrencileri ile bir araya gelerek istek ve taleplerini dinleyelim ve istişare edelim istedik. Bu kapsamda öğrenci kulüp ve topluluk başkanları ve danışmanları ile bir kahvaltıda bir araya geldik. Afyonkarahisar’ı hem okullarını bitirdikten sonra hem güzel anılarla hatırlasınlar diye bu yıl Hayati İnanç, Nurullah Genç ile öğrencileri arkadaşlarımızı buluşturduk” dedi. Zeybek, AKÜ’yü TEKNOFEST yarışmalarında temsil eden topluluklara da destek olduklarını belirterek şu bilgileri paylaştı:

“TEKNOFEST’e hazırlanan Mühendislik Fakültesi öğrencilerimize elimizden gelen desteği verebileceğimizi ifade ettik ki veriyoruz. Türkiye’de hiçbir üniversitede olmayan dünya standartlarında bir RC araç pistinin yapımına başladık ve kısa süre sonra kullanımına açılacak. Böylece bu alanda uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapılacak. Yine hiçbir üniversitede olmayan bir proje dahilinde kampüs alanına 115 hobi bahçesi inşa edip AKÜ personelinin hizmetine sunduk. Öğrenci kardeşlerimizin gelişimi ve üniversitemizin adının daha fazla duyulması açısından daha önce olduğu gibi bugün de belediye olarak desteklemeye hazırız.”

Sempozyum açılış töreni AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun verdiği “Ülkemizin Kalkınmasında Öncü Mühendislik Projeleri” konulu konferans ve akabinde gerçekleştirilen Devlet Konservatuvarı Müzik Dinletisi ile sona erdi. Konferans sonrası AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKM önündeki Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin açtıkları stantları ziyaret ederek bilgiler aldı.

30 Mayıs 2022, Pazartesi 1353 kez görüntülendi