Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yıl etkinlikleri kapsamında Hukuk Fakültesi Genç Hukukçular Kulübü tarafından “Hukuk Söyleşisi” etkinliği düzenlendi.
Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan’ın katıldığı söyleşide; Kayıhan, öğrencilik hayatı ve mesleki tecrübelerini anlatarak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Hukukun tanımını yaparak sözlerine başlayan Kayıhan, “Hukuk, gerçek kişilerle gerçek kişiler, gerçek kişilerle tüzel kişiler ve bütün bunlarla devlet tüzel kişiliği arasındaki ilişkileri devlet müeyyidesi altında düzenleyen kurallar bütünüdür” dedi. Bir ülkede yürürlükte bulunan yazılı olan ve yazılı olmayan kaynakların pozitif hukuk kavramına dahil olduğunu ifade eden Kayıhan, “Mevzuat dediğimiz zaman yazılı bütün kaynakları ifade eder. Medeni hukukun her alanında çalışmayı çok seviyorum. O yüzden ticarete hukukunda bir nebze başarılı olma ihtimalim olduysa o yüzden olmuştur. Ticaret Kanunu, Medeni Kanunun ayrılmaz bir parçasıdır. İş, hukukun tanımında başlar. Hukuk kişiler arasındaki ilişkileri devlet yaptırımı altında düzenleyen kurallar bütünüdür diye daha kısa tanım yapabiliriz. Kişiler arasındaki ilişkileri devlet yaptırımı altında düzenleyen kurallar bütününe de pozitif hukuk deriz” diye konuştu.
“Belki zaman içerisinde yapay zekaya da kişilik verilecek”
Hukukun öznesinin kişi olduğunu vurgulayan Kayıhan, “Kişi üst kavramdır. Gerçek kişiler ve tüzel kişilik olmak üzere 2 kişilik kavramı var. Medeni hukukun temel kavramları bağlamında kişi kavramına hakim olmamız lazım. Kişi kavramını tek başına kullandığımız zaman ikisini beraber kullanıyoruz demektir. İnsanların kendi hayatları kısadır. Mali güçleri azdır. Onun için kendi hayatları boyunca kısıtlı mali güçlerle elde edemeyecekleri, gerçekleştirmeleri zor olan amaçları gerçekleştirmek içinde tüzel kişilik kavramına ihtiyaç duyulmuştur. Hukukun içindeki kişi kavramına iyi hakim olmamız gerekir. İlerleyen zamanlarda belki de bir üçüncü kişilik daha gelecek. Ciddi tartışılıyor. Belki zaman içerisinde yapay zekaya da kişilik verilecek” şeklinde konuştu.
“Hukuk seri akan ırmağa benzer”
İyi bir ticaret hukukçusu olabilmek için mutlaka medeni hukukun temel kavramlarının her zaman bilinmesi gerektiğini söyleyen Kayıhan, hukuk fakültesi öğrencilerine meslek seçimi konusunda tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi:
“Hukuk fakültesi öğrencileri olarak bir yola girmişsiniz. Plan yaptığınızda yarısını bile gerçekleştirseniz başarılı sayılırsınız. Her şey planlarınıza uygun gitmeyebilir. Başarısızlıkta hayal kırıklığına uğramamak lazım. Başarı nedir? Onu düşünmek lazım. Bence başarı; mutlu ve huzurlu olabilmektir. Hukuk seri akan ırmağa benzer. Bundan yüz sene evvelki hukuk ile bugünkü hukuk bir değil. İhtiyaçlara göre devlet tüzel kişiliği sistem içerisinde toplumun ihtiyaçlarını tartışarak bunları yasalaştıracaktır. İyi bir ticaret hukukçusu olabilmek için mutlaka medeni hukukun temel kavramlarını her zaman biliyor olmanız lazım. Hukuk öğrencileri mezun olduklarında ne yapacağına kendileri karar verecek. Hukuk fakültesi mezunuysak avukat olabiliriz, hakim, savcı, noter, kaymakam olabiliyoruz. Hukukçu olmayanların olamadığı her şeyi biz olabiliyoruz. “
Söyleşi; Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi̇ Altan Fahri̇ Gülerci’nin Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan’a plaket takdimi ile sona erdi.
Söyleşinin ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti.