2022 TEKNOFEST Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında Afyon Kocatepe Üniversitesini (AKÜ) temsil edecek olan AKÜMOBİL ve GÖKBÖRÜ takımları ikinci aşama olan Teknik Tasarım Raporu değerlendirmesini de geçmeyi başardı.

Akademik Danışmanlığını Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ile Akademik Sorumluğunu Öğr. Gör. Ahmet Kaysal’ın yaptığı AKÜMOBİL ile Akademik Danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Çakmakkaya’nın yaptığı GÖKBÖRÜ takımları Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2005 yılından bu yana düzenlenmekte olan Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında 2021 yılından daha büyük başarılar elde etmeyi planlıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “Üniversitemizi 2022 TEKNOFEST Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında temsil edecek olan AKÜMOBİL ve GÖKBÖRÜ takımlarımız ikinci aşama olan Teknik Tasarım Raporu değerlendirmesini de geçmeyi başardılar. Körfez pisti için hareket etmeyi sabırsızlıkla bekliyorlar. Akademik danışmanları başta olmak üzere emek veren tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, 2021 yılından daha iyi sonuçlar alacaklarına gönülden inandığımı belirtmek istiyorum” dedi. Karakaş, TEKNOFEST 2022’de AKÜ’yü ve Afyonkarahisar’ı temsil eden takımlara önemli desteklerin de devam ettiğini belirterek, “Takımlarımıza her türlü maddi ve manevi destek veren tüm kamu ve özel destekçilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. İnşallah öğrencilerimiz alacakları iyi sonuçlarla Afyonkarahisar’a dönecekler” diye konuştu.

AKÜMOBİL hakkında

AKÜMOBİL takımının yarış serüveni 2014 yılında başladı. Takip eden yıllarda kurulan takımlarda az sayıda öğrenci yer almaktaydı. Bu nedenle ilk yıllarda yarışa katılan araçların tasarımları ve üretimleri AKÜ öğretim elemanları tarafından gerçekleştirilmekteydi. Ancak, AKÜ’de yapılan tanıtımlar, üniversite yönetiminin desteği ve elektrikli araçlara olan ilgi her geçen yıl arttı ve son üç yılda öğrenciler daha aktif görevler aldılar, yarışa katıldıkları araçlarını kendileri tasarladılar ve ürettiler. AKÜMOBİL takımı tarafından tasarlanan son araç geçtiğimiz yıl TUBİTAK’tan yaygınlaştırma ödülü aldı ve yarışlarda da gelecek vadeden iddialı bir performans sergiledi. Araç üzerinde yapılan son iyileştirmeler sayesinde 2022 yılı yarışlarına yapılan başvurudaki tasarım raporu, takımın tüm zamanlarda yarışa yapılan başvuruları arasında en yüksek puanını aldı.

GÖKBÖRÜ Hakkında

GÖKBÖRÜ Elektrikli Araç Takımı TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları için 2021 yılı mart ayında kurulmuştur. GÖKBÖRÜ takımı, çalışmalarına 2021 yılı Nisan ayı başında Afyonkarahisar’da başlayarak Eylül ayına kadar bazı eksiklikleri dışında kısıtlı imkana rağmen pistte yarışabilir bir düzeyde araç çıkarmayı başarmış ve finalist takımlar arasında yer almıştır. Geçtiğimiz yıl piste çıkmak için gerekli olan 6 etiketin 4’ünü almayı başarsa da donanımsal eksikliklerden dolayı piste çıkmaya hak kazanamayan GÖKBÖRÜ takımı, Türkiye’de neredeyse üretim ve tasarımı olmayan yüzde 100 yerli ve milli elektrikli motoru üretmiş ve TÜBİTAK tarafından yerlilik sertifikasını almaya hak kazanmıştır. 2022 yılı yarışları için finalist olmaya hak kazanan GÖKBÖRÜ takımı, 2 yerli parçası ile çalışmalarında sona yaklaşmıştır.

AKÜMOBİL ve GÖKBÖRÜ takımlarının geliştirdikleri araçlar 20-22 Temmuz 2022 tarihlerinde Körfez Pistinde gerçekleştirilecek olan teknik kontrollerin ardından başarılı olmaları durumunda 23-24 Temmuz 2022 tarihlerinde Elektromobil kategorisinde yarışa katılacaklar.

06 Temmuz 2022, Çarşamba 293 kez görüntülendi