Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytekin Hitit tarafından önerilen “Ni-CoWB  Nanokompozitlerinin Sentezlenmesi ve Karakterizasyonu” başlıklı TÜBİTAK-1001 projesi desteklenmeye hak kazandı.

Ni-CoWB  Nanokompozitlerinin Sentezlenmesi ve Karakterizasyonu” başlıklı  proje, 2022 yılı 1. döneminde TÜBİTAK-1001 programı kapsamında sunulan  bin 992 proje önerisinden yapılan değerlendirme sonucunda desteklenmesine karar verilen 306 projeden birisi oldu. 719 bin TL’lik bütçeye ve 30 aylık süreye sahip olan projede, proje yürütücüsü ile beraber iki öğretim üyesi ve iki lisansüstü bursiyer öğrenci görev alacaktır.

Proje hakkında

Proje kapsamında geliştirilmesi hedeflenen kompozit malzemelerin,  metallerin talaşlı imalatı, madencilik, tünel açma ve sondaj sektörü ile orman ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde oldukça yaygın olarak kullanılan ve küresel piyasa büyüklüğü yıllık yaklaşık 15 milyar Avro olan karbür esaslı sermetlere iyi bir alternatif olacağı düşünülmektedir.  Ayrıca,  geliştirilecek olan kompozit malzemelerin, hem uygulama kolaylığı (özellikle termal püskürtme ile kaplama ve eklemeli imalat uygulamaları) hem de karbür esaslı sermetlere göre daha yüksek korozyon ve oksidasyon direnci özelliklerine sahip olmalarından dolayı birçok uygulamada karbür esaslı sermetlerin yerini alması hedeflenmektedir.

Proje detaylarına ulaşmak için tıklayınız…

16 Ağustos 2022, Salı 763 kez görüntülendi