Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Belediyesi iş birliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Zafer Kalkınma Ajansı, Sandıklı Belediyesi ile Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odasının katkılarıyla düzenlenen, “Herkes İçin Gastronomi” ana temasıyla 6-9 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Akrones Termal Otel’de düzenlendi.
Kongre açış törenine Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Adem Aslan, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, kamu kurum ve kuruluş, özel sektör temsilcileri, farklı ülkelerden gelen bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
“Dünyanın hızlı değişimi yeni estetik ihtiyaçların çıkmasına sebep oldu”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından AKÜ Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ile devam eden 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin açış konuşmasını Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay yaptı. Dünyanın teknolojik, ekonomik ve sosyo kültürel açıdan gösterdiği hızlı değişimin, insanlarda farkındalıklarının, değerlerin artmasıyla yeni estetik ihtiyaçların ortaya çıkmasına sebebiyet verdiğini ifade eden Doğdubay, “Bu süreçte bilim ve sanatın da işin içine girmesiyle birlikte birçok alanda kendisini gösterdi. Bu alanlardan birisi de Gastronomi ve Gastronomi Turizmi biz bu doğrultuda dünyada ve Türkiye’de Gastronomi konusunda hem bilimsel hem de sanatsal anlamda birçok çalışma yapıldığına şahit olduk ve oluyoruz. Bu da devam edecek gibi duruyor. Özellikle kamu kurumlarının, üniversitelerin, çeşitli özel kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının da bu anlamda farklı etkinlikleri, farklı farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarının da olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
“Gastronomi Turizminde önemli avantajlara sahip strateji ve politikalarının belirlenmesi ni hedefliyoruz”
Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin tarihi hakkında bilgiler veren Doğdubay, şunları söyledi:
“Kongre ilk defa Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde 2016 yılında yapıldı. Daha sonra 2017’de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde, 2018 yılında Kocaeli Üniversitesinde, 2019 yılında ise Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesinde gerçekleştirildi. 2020 yılında Sakarya’da Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ev sahipliği yapacaktı ancak pandemiden dolayı 2021 yılında çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Uluslararası Gastronomi Turizminin 6.’sını da Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Bu kongre ile öncelikle Gastronomi Turizminde önemli avantajlara sahip ve gelişime açık olan destinasyonlar için strateji ve politikalarının belirlenmesi hedefleniyor. İlgili alan ve uygulama tarafında yer alan sektörlere katkı sağlaması da alanla ilgili araştırmacıların ve sektör temsilcilerin bir araya getirilmesinde Gastronomi Turizmin merkezinde akademik etkileşim oluşturmasında da önemli çıktılar ve faydalar sağlamasını ümit ediyoruz.”
“AKÜ Afyonkarahisar’ın Gastronomi kültürüne katkı sağlamaya gayret ediyor”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ Turizm Fakültesinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Meslek Yüksekokullarındaki Aşçılık Programlarında toplam bin 400 öğrencinin gastronomi eğitimi aldığını söyledi. Karakaş, “UNESCO yaratıcı şehirler ağında gastronomi alanında Türkiye’deki 3 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da üniversite olarak; lisansüstü akademik çalışmalarla, sektörel iş birliği girişimleriyle ve sosyal etkinliklerle şehrin gastronomi kültürüne katkı sağlamaya gayret ediyoruz. ‘VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’ ile gastronomi turizminde önemli avantajlara sahip ve gelişime açık olan destinasyonlar için strateji ve politikaların belirlenmesi; uygulama alanında sektörel faydaların sağlanması ve ilgili literatüre katkıda bulunulması amaçlanmaktadır” dedi.
200 bilim insanı 132 bildiri
3 gün sürecek olan kongrede farklı ülkelerden 200 bilim insanının 132 bildiri sunacağını belirten Rektör Karakaş, şunları kaydetti:
“Uluslararası nitelikteki kongremize, başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Birleşik Krallık, Macaristan, Cezayir, Endonezya, Fas, Hindistan, İngiltere, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Mısır, Özbekistan, Portekiz, Sri Lanka, Tayland, Litvanya, Hollanda ve Tunus gibi farklı ülkelerden 200’ü aşkın bilim insanı katılmaktadır. Kongre kapsamında ulusal ve uluslararası alanda gastronomi ile ilgili çalışmalar yapan akademisyenler ve gastronomi profesyonelleri 3 gün süreyle bir araya gelecek ve sağlanan bu birliktelikle gastronomi şehri Afyonkarahisar’da akademik etkileşim artırılmış olacaktır. Yine bu birliktelik, hem ülkemizin hem de şehrimizin gastronomi açısından bilinirliğine de muhakkak katkı sağlayacaktır.”
Sözlerinin son kısmında Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Karakaş, “Altıncısı düzenlenen bu kongrenin organizasyonunda görev alan, tüm bölümleriyle akredite Turizm Fakültemiz yöneticilerine, öğretim elemanı ve öğrencilerine, katkı sağlayan sponsorlara, desteklerini her daim hissettiğimiz Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e ile Afyonkarahisar Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve ekibine huzurlarınızda en kalbi teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca bilimsel çalışmalarıyla kongreye katkı sağlayan bilim insanlarımıza, kongrenin düzenlenmesinde emeği olan düzenleme ve bilim kurulu üyelerine teşekkür eder, verimli bir kongre olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.
“Bizim mutfağımızda sadece yemek değil, insan da pişer”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise yaptığı konuşmada festivalin içine manevi dokuyu da kattıklarını söyledi. Zeybek, “Afyonkarahisar, yolların kesişme noktasında, dört yol kavşağında olan, aşağı yukarı 16 ile bir ila 3 saatlik mesafede olan tipik bir Anadolu şehri. Afyonkarahisar, Konya’dan sonra Mevleviliğin başkenti. Mevlana Celaleddin Rumi’nin 7. göbek torunu Afyonkarahisar’da bulunmakta. Ondan dolayı da bu sene 4.’sünü, uluslararası düzeyde de 2.’sini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Gastronomi Festivalimizin teması ‘Bizim mutfağımızda sadece yemek değil, insan da pişer’ oldu. Yani Mevlana’nın ‘Hamdım, piştim, yandım’ sözünden hareketle bir manevi dokuyu da bu vesile ile festivalin içerisine kattık” diye konuştu.
“600’e yakın yöresel ürünümüz var”
Afyonkarahisar’a ait 600’e yakın yöresel ürün olduğunu belirten Zeybek, “31 Ekim 2019 yılı itibariyle UNESCO tarafından dünyada o dönemde 36, şu anda da 49 Gastronomi şehri var. Ülkemizde de Gaziantep ve Hatay’dan sonra 3. Gastronomi şehri ilan edildik. Afyonkarahisar 8 bin yıllık geçmişi olan tarihi olan aşağı yukarı 7 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Ondan dolayı da 600’e yakın yöresel ürünümüz var. Türk Patent Enstitüsüne müracaat ederek 32 ürünümüzün tescilini aldık. 31 ürünümüz de şu anda askıda; teslim sırasını bekliyoruz. Yılbaşına kadar müracaat sayımızı 99’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
“Gastronomi bir rehber niteliğinde”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi alanında Türkiye’de 3, dünyada 49 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da anlamlı ve özel bir kongrenin yapılıyor olmasından son derece memnun olduğunu ifade etti. Yiğitbaşı, “Günümüzde kültürel çekiciliğin ana faktörünü oluşturan gastronomik miras kavramı ülkelerin kültürel değerleri kapsamında değerlendirilmektedir Gastronomi; hangi eşleşmelerle, ne zaman, ne yiyip içeceğimize dair rehber niteliği taşıyor” diye konuştu.
“Gastronomi denildiğinde ilk akla gelen Türk mutfağıdır”
Geçmişte turistlerin amaçları, gittikleri bölgeyi genel hatlarıyla keşfetmekten ibaretken, son zamanlarda bu amaca ek olarak turizm içinde yemek kültürünü deneyimleme, farklı bölgelerin farklı damak zevklerini öğrenme isteği ve merakının, gastronomi turizmi kavramını ortaya çıkardığını söyleyen Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı giderek artış gösteriyor. Bir tatil planı yaparken hepimizin öncelikle baktığı nokta öncelikle yeme-içme kültürü oluyor. Gastronomi denildiğinde ilk akla gelen Türk mutfağıdır. Türk mutfağı yaşayan en eski ve en zengin mutfaklardan biridir. Bizim mutfağımızda hem bedene hem de ruha şifa veren asırlık reçeteler vardır. Anadolu’da birçok tarif, hekimlerle birlikte hazırlanmıştır. İşte bizler de bu noktadan hareketle bu yılki festival sloganımızda ‘Bizim mutfağımızda önce insan pişer’ diyoruz. Bizim yemeklerimiz bedenen olduğu kadar manevi olarak da ruhumuza da şifadır diyoruz.”
“Gastronomi halk ile turist arasında duygusal bağ kuruyor”
Yeme-içme ile turizmin arasındaki iyi ilişki kurulduğunda, gastronomi turizminin yalnızca ekonomik değil bölgesel kalkınmaya ve yerel kimliğin ve kültürün güçlenmesine de katkı sağladığını belirten Yiğitbaşı, “Gastronomi turizminin ekonomik ve sosyal gelişime katkısı dışında bir başka etkisi de yerleşik halk ile turist arasında duygusal bir bağ ve sembolik etkileşim kurulmasına olanak tanımasıdır; böylece bölgenin imajı ve pazarlaması açısından güçlü bir gelişim sağlamaktadır. Gastronomi turizminin, turizm sezonunu uzattığını bunun sonucunda destinasyona ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik gibi temel katkılar sağladığını da biliyoruz. Yiyecek-içecek ürünleri, turistler açısından bir pazar oluşturuyor ve yine turizmin güçlenmesine katkı sağlıyor” dedi.
Galada paydaşlar bir araya geldi
“Herkes İçin Gastronomi” ana temasıyla gerçekleştirilen 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi Galası, Akrones Termal Otel’de yapıldı.
6.Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi Galasına Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kübra Teymur, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Barış Dal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay, AKÜ Genel Sekreteri İhsan Ceran, kamu kurum ve kuruluş ile özel sektör temsilcileri, farklı ülkelerden gelen bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
“Kongre, turizmin daha da canlanmasına ve gelişmesine katkıda bulunacak”
6.Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi Galasının açış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Afyonkarahisar’da mermer ve gıdanın yanı sıra önemli sektörlerden biri olan turizm alanına yapılacak yatırımların da Afyonkarahisar’ın refahını daha da artıracağını belirtti. Sağbaş, “Afyonkarahisar’da bugünlerde gerçekleştirilen Gastronomi Festivali ve 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi gibi etkinlikler bir yatırım olarak uzun vadede turizmin daha da canlanmasına ve gelişmesine katkıda bulunacaktır. Üniversite olarak bu konunun bilincindeyiz ve katkı sunmaya çalışıyoruz. Gastronomi şehri unvanının sürdürülebilmesi için UNESCO’ya verilen taahhütlerden biri kapsamında Uluslararası Gastronomi Kongresini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“Paydaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz”
Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Zafer Kalkınma Ajansının Afyonkarahisar’ın Gastronomi yolculuğunda en başından beri yer aldığını söyledi. Oğuz, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına katılım, dünyadaki diğer şehirlerle iş birliğinin geliştirilmesi, Afyonkarahisar’ın dünyada tanınırlığının arttırılması, yeni gelişim fırsatları sunması, gelecek yabancı turist sayısının arttırılması bakımından büyük önem taşımaktaydı. Biz bu önemin farkında olarak paydaşlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde bu süreci çok iyi yürüttüğümüzü ve Afyonkarahisar’ımızın unvanlarına Gastronomi şehrini de ekleyerek ulusal ve uluslararası platformlarda bilinirliliğini arttırdığını söyleyebiliriz” dedi.
“Beklentilerimizin üzerinde bir kongre oldu”
Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay konuşmasında 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin çıktılarının ilgili alana ve uygulamaya katkı sağlamasını temenni etti. Doğdubay, “Bize bu güzel ev sahipliğini yapan Sayın Rektörümüz nezdinde Afyon Kocatepe Üniversitesine, Sayın Dekanımız nezdinde Turizm Fakültesine ve Bölüm Başkanımız nezdinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne danışma kurulu adına teşekkür ediyorum. 6.’sını güzel şartlarda akademik beklentilerimize hitap eden hatta zaman zaman beklentilerimizin üzerine çıkan şartlarda ifa ettiğimiz bu Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin öncelikle 7.’sini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenecek” dedi.
6.Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi Galasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezinde öğrenim gören Kazakistanlı misafir öğrencilerimizin yöresel dans gösterisi sundu. Galada ayrıca katılımcılara ve paydaş kurumlara belgeleri takdim edildi.
Kongresi Değerlendirme ve Kapanış Oturumu ile Sona Erdi
6.Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Akrones Termal Otelde düzenlenen Değerlendirme ve Kapanış Oturumu ile sona erdi.
Değerlendirme ve Kapanış Oturumunun açış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin AKÜ Turizm Fakültesi tarafından bu düzeyde katılımcı ile yapılan 2. kongre olduğunu, ilk kongrenin çıraklık, bunun kalfalık olduğunu ustalığı ise bir sonraki kongreye bıraktıklarını ifade etti.
“Turizm fakülteleri olarak sektöre kalifiye elamanlar yetiştiriyoruz”
Gala Yemeğinde özellikle ortaya çıkan fotoğrafın gerçekten uluslararası bir kongre olduğunu kanıtlar nitelikte olduğunu belirten Sağbaş, Sri Lanka, Endonezya, Malezya, Hindistan gibi çok uzak ülkeler de olmak üzere 20 farklı ülkeden akademisyenin kongreye katıldığını belirtti. Sağbaş, Afyonkarahisar’da katma değer yaratan mermer, gıda ve turizm olmak üzere 3 temel sektörün varlığını, turizm sektöründe çok fazla sayıda eleman istihdam edildiğini, birçok kişinin ekmek yediğini aynı zamanda Afyonkarahisar’ın tanıtımına katkı sunduğunu, Turizm Fakültesi olarak turizm sektöründe kalifiye eleman yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti. Sağbaş, kongre katılımcılarına, yürütme, danışma ve bilim kurulu üyelerine, Turizm Fakültesi idari ve akademik personeline ve katkı sağlayan sponsorlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı ise 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin düzenleme süreci hakkında bilgiler verdi. Sandıkçı, kongrenin Afyonkarahisar’da düzenlenme kararı alınmasıyla birlikte kongre dönem başkanı ve yürütme kurulu olarak çok sayıda toplantı gerçekleştirdiklerini, danışma kurulunun da teşvikleriyle uluslararası bir kongre gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ve bugün itibariye bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
“Şimdiye kadarki yabancı katılımın yerli katılımı geçtiği ilk kongre”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Kılıç ise 6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresine dair sayısal verileri paylaşarak şu bilgileri aktardı:
“6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’ne gelen toplam bildiri sayısı 145’tir ve sürece katılan 145 bildiriden 5 tanesi hakem değerlendirmesinden sonra yazarlar tarafından geri çekilmiştir. Sekiz bildiri de hakemler tarafından sunulmaya değer bulunmamış ve toplamda 132 bildiri sunulmaya değer bulunmuştur. Toplamda 340 akademisyen ve lisans üstü öğrenci bu kongreye bildiri göndermiştir. Ülke içinden ve dışından toplam 140 hakem değerlendirme sürecinde görev almıştır. Kongrede; yurtiçinden 60, yurtdışından 72 bildiri kabul edilmiş ve kongrede sunulması uygun bulunmuştur. Şimdiye kadarki yabancı katılımın yerli katılımı geçtiği ilk kongredir bu anlamda Afyon Kocatepe Üniversitesini tebrik ediyoruz. Bildiriler farklı temalar halinde gruplandırılan 7’si çevrimiçi olmak üzere toplam 32 farklı oturumda sunulmuştur. Kongreye gönderilen bildiriler içerisinde 1 yazarlı 31, 2 yazarlı 56, 3 yazarlı 24, 4 yazarlı 15 ve 5 yazarlı 6 bildiri vardır. Yazarların unvanlarına göre ise kongrede 25 profesör, 41 doçent, 45 doktor öğretim üyesi, 35 öğretim görevlisi, 21 araştırma görevlisi yer aldı. 143 tane lisansüstü öğrencinin de kongreye bildiri gönderdiğini dikkate alındığında, özellikle gençlerin yoğunlukla kongreye katılmaya başladığını görülmektedir. Akademisyenlerin dağılımına baktığımızda; Türkiye’den 55, Malezya’dan 43, Endonezya’dan 30, Fas 16, Sri Lanka 10, Hindistan 10 ve Portekiz 8, Özbekistan 6, Kırgızistan ve Kazakistan 4 olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden katılımcı kongremize katılım göstermiştir.’’
7.Kongre Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek
Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay, Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin 7.’sinin Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşeceğini söyledi. Doğdubay, 6.’sını güzel şartlarda, akademik beklentilerimize hitap eden hatta zaman zaman beklentilerimizin üzerine çıkan şartlarda ifa ettikleri Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresinin öncelikle 7.’sini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yapılacağını, kongrenin şu an itibariyle akademik kısmını bitirdiğini ifade etti. Ulusal ve uluslararası faydalı çıktıların olmasını temenni eden Doğdubay, misafirliğinden ötürü Afyon Kocatepe Üniversitesini tebrik ederek, tüm yerli ve yabancı katılımcıları bundan sonraki kongrelere de beklediğini ifade etti.
6.Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi oturumların ardından; uluslararası akademisyenler 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivalinde workshop etkinliğine katıldı. Kongre; Ayazini, Devlet Konservatuvarı Müzik Müzesi, Turizm Fakültesinde sucuk ekmek ikramı ve Afyonkarahisar şehir merkezi gezisi sosyal programı ile sona erdi.