Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yıl etkinlikleri kapsamında Teknoloji  Fakültesi tarafından “Bir Toplum Bilimi Olarak Sosyoloji” söyleşisi düzenlendi. İbrahim Küçükkurt konferans salonunda düzenlenen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak ile öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.

Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Ak Akyol’un konuşmacı olarak yer aldığı söyleşinin moderatörlüğünü Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol yaptı.

Erol yaptığı selamlama konuşmasında “Burada farklı branşlardan öğrencilerimiz var. Bu anlamda buranın da bir sosyolojisi var. Biz Teknoloji Fakültesinde 6 bölümümüzde mühendis yetiştiriyoruz. Sosyolojiye bakış açımız ve konuya ilgimiz bu bilim alanının dışından biri olarak daha farklı. Sosyoloji toplumu ilgilendiren bir bilim dalı. Biz de toplumun bireyleri olarak aslında doğrudan içindeyiz” dedi.

“Toplumu anlamak için sosyolojik bakış açısına sahip olmak önemli”

Doç. Dr. Akyol söyleşinin başında sosyoloji biliminin ne olduğu ve sosyolojiyi ilgilendiren konular hakkında açıklamalarda bulundu. Akyol, “İki kişi bir araya geldiği an sosyolojinin konusudur. Sosyoloji aslında içimizde olan, insanlar arasında yaşanan her tür ilişki ile ilgilenir. Hepimizin hayatında sosyolojik olaylar ve olgular var. Herkeste bu gözlük yok ama sosyoloji gözlüğü edinilebilir” dedi. Toplumu ve toplumsal olayları anlamak için sosyolojik bakış açısına sahip olmanın önemini vurgulayan Akyol, “İnsan sadece birey değil. İnsanı tarih ve coğrafya içinde farklı kılan öğeler var. Tarihsel bir değişim yaşıyoruz. Aynı şekilde dünya üzerinde coğrafyalarda da her birimizin farklı kültürleri, değerleri, inançları var. Dolayısıyla insanlar aynı değil. İşte bu değişimler ve ilişkiler sosyolojinin konusu. Bir olayı anlamak için toplumda ekonomik, siyasi ve sosyolojik olarak hangi nedenler, hangi etkilerle bu olaylar gerçekleşiyor, buna bakmak lazım” diye konuştu.

“Çalışma hayatında gözetmemiz gereken toplumsal bir yapı var”

Akyol, mühendis adaylarının da sosyolojik bakış açısı kazanmalarının öneminden bahsederek, sosyoloji gözlüğü ile bakmanın çalışma hayatında ideal ortamı yaratma konusunda fayda sağlayacağının altını çizdi. Akyol sözlerine şöyle devam etti:

“Çalıştığımız ortamda eşitlik ve adaleti sağlamazsanız işçiden ve çalışandan verim alamazsınız. Eşit işe eşit ücret alınıyor mu? Herkes hakkaniyetle terfisini alıyor mu? Burada çalışanın bir eğitime ihtiyacı var mı? Burada sadece teknoloji değil, hepimizin çalışma hayatında gözetmesi gereken toplumsal bir yapı var. Bu yapıda da biz her şeyi eşit dağıtmalıyız.”

“Z kuşağı hayatı başka kanallardan öğreniyor”

Akyol “z kuşağının yalnız ama sosyal bir kuşak” olduğunu belirterek, toplumsal değişimlerin, kuşakları isimlendirmemize neden olduğunu söyledi. Akyol, geçmişte kuşaklar arasında 50 ila 100 yıl olduğunu ancak günümüzde bu sürenin toplumsal değişimler nedeniyle kısaldığını ifade etti. Akyol, “Bu kuşak, dijital çağı görerek, bilerek ve çağın içinde olarak doğduğu için ilişkilerini, sanat üretimlerini, kendilerini kanıtlama ve ifade etme, eğlence ve oyun seçimlerini bu dijital alan üzerinden yapıyorlar. Bu da, bu kuşağın kendilerine aşırı bir özgüven duymalarına neden oluyor. Biz ise kendimize bir türlü güvenemezdik. Çünkü başımızda korktuğumuz büyüklerimiz vardı. Hayatı onların söylediği kadarıyla öğrenirdik. Şimdi gençlerin hayatı öğrenebileceği başka kanalları var” dedi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşi, Akyol’un soruları cevaplaması ve  AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın’ın Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Ak Akyol’a çiçek takdiminin ardından sona erdi.

21 Ekim 2022, Cuma 523 kez görüntülendi