Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) idari personeline Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Atatürk Kongre Merkezinde “Temel İlk Yardım Uygulamaları” eğitimi verildi.

Selamlama konuşmasını AKÜ Sivil Savunma Uzmanı Hasan Hüseyin Karacan’ın yaptığı eğitimi Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Hüseyin Çalışkan’ın verdi. Çalışkan ilk yardımı herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durumda sağlık görevlileri yardıma gelene kadar ihtiyacı olan kişilerin hayatının kurtarılması ya da durumlarının kötüye gitmesini engelleyebilmek amacıyla yapılan uygulamalar olarak tanımladı. İlk yardımda tıbbi araç ve gereç aramadan, olay yerinde bulunan araç ve gereçlerin kullanılarak, ilaçsız uygulama yapıldığının altını çizen Çalışkan, ilk yardım eğitimi almanın önemini vurguladı.

Hayati tehlikenin ortadan kaldırılmasının ilk yardımın öncelikli amaçlarından olduğuna değinen Çalışkan, Acil Yardım Hattı 112’ye tüm Türkiye’den ulaşılabileceğini hatırlattı. 112 Çağrı Merkezinin Avrupa ile entegre olduğunu ve Avrupa ülkelerinde de ihtiyaç halinde 112 ile acil yardım hattına ulaşılabileceğini anlatan Çalışkan, “Başka bir ilde bir yakınınızın kaza geçirdiği haberini aldığınızda, sırasıyla başına sıfır koyarak o ilin alan kodu, 112 ve ardından dört adet 0 tuşlamanız halinde söz konusu ilin acil çağrı merkezine ulaşabilirsiniz” dedi. Çalışkan, eğitimde ilk yardım uygulamalarını değişik senaryoları örneklendirerek, cansız mankenler üzerinde uygulamalı olarak anlattı.

“Temel İlk Yardım Uygulamaları” eğitimi soruların cevaplanmasının ardından son buldu.

25 Ekim 2022, Salı 274 kez görüntülendi