Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yılı kutlamaları kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından Sabri Bektöre konferans salonunda “Kariyer Günleri Mezunlarımız Öğrencilerimizle Buluşuyor” etkinliğinin üçüncüsü düzenlendi.

Kariyer Günleri programının açış konuşmasını yapan İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, Kariyer Günleri etkinliğinin üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini ve bu etkinliklerin devamının geleceğini söyledi.

“Kariyer Günleri Mezunlarımız Öğrencilerimizle Buluşuyor” etkinliğine konuşmacı olarak Sandıklı Kaymakamı Mehmet Sülün ve Komiser Uğur Erbaş katıldı.

“Kaymakam ilçenin genel idaresinden sorumlu”

Kaymakamlık mesleği hakkında bilgiler veren Sandıklı Kaymakamı Mehmet Sülün, Kaymakam’ın görevinin en basit tabirle ilçeyi yönetmek olduğunu söyledi. İlçenin her şeyinden kaymakamın sorumlu olduğunu belirten Sülün, “Ama kanunda ‘Kaymakam, Cumhurbaşkanının ilçedeki idari yürütme vasıtasıdır. İlçenin genel idaresinden sorumludur’ diye bir ibare var. Kaymakam ilçenin her yönden genel idare, genel gidişini düzenlemek ve denetlemekle sorumludur. Aslında ilçenin her şeyinden kaymakam sorumludur. Bire bir her işi sizin yapmanıza gerek yok ama her işi düzenlemekle mükellefsiniz. Bu bazen doğrudan doğruya talimat vermekle, bazen bir sorun çıktığında küçük dokunuşlarla, bazen de sorumluluk alarak o an ki duruma göre değişen bir durum. Kanunda yazılmasa bile inisiyatifinizi kullanın, ilçenin genel gidişatını sorun olmadan düzenleyin” diye konuştu.

“Kaymakam’ın yetkileri ve görev alanı çok geniş”

Kaymakam’ın yetkilerinin ve görev alanının çok geniş olduğunu ifade eden Sülün “İlçede bulunan adliye çalışanları ile kara, hava, deniz gibi askeri birlikler haricindeki devlete ait bütün teşkilatlar, bütün memurlar kaymakamın emri altındadır. Bu aynı zamanda ciddi bir sorumluluk yüklüyor. Bütün devlet dairelerini, özel iş yerlerini ve köyleri denetleme yetkimiz de var. Kaymakamlar ilçedeki genel sağlık, ahlak, asayişin düzenlenmesinde ve bunların korunmasından sorumlu. Salgın bir hastalık çıktığı zaman kaymakam ilçesinde ya da köyde karantina uygulayabilir. Maske yasağı getirebilir. Belli yerlere girişi çıkışları engelleyebilir. Kolluğun amiri olduğu için kaymakam güvenliğin bozulmaması için gereken her türlü tedbiri alır” dedi.

Sandıklı Kaymakamı Mehmet Sülün konuşmasının devamında kaymakamlık sınavı, kaymakam olma süreci hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Komiser Uğur Erbaş ise mesleki tecrübelerinde bahsederek, komiser olma sürecini anlattı.

26 Ekim 2022, Çarşamba 249 kez görüntülendi