Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)  Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi.

Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törene AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ile birlikte AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

“Veteriner Fakültesinde Eğitim Kalitesi Akreditasyonla Tescillendi

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, açış konuşmasını gerçekleştiren Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, 3,5 yıllık dekanlık süresinde Veteriner Fakültesinin ciddi bir yol aldığını kaydetti. Veteriner Fakültesi hakkında bilgiler veren Civelek, “Aşağı yukarı bu sürede 56 yeni akademik kadro ile ek 20 idari kadro aldık” dedi. Civelek, şunları söyledi:

“Mevcut yatırım bütçeleri dahilinde yine tahmini değeri 80-90 milyon TL’ye varan ciddi yatırımlarımız var. Tamamen hastane formatında inşa edilmiş olan Yeni Hayvan Hastanemiz Mayıs ayında hizmete açılacak. 2 milyon metrekareye sahip çiftliğimizde; hayvan varlığı ve ekilebilir alanı, altyapısı, 3 yeni depo, yeni bir koyun ağılı, Anadolu Manda Barınağı Projesi ile uygulama ve araştırma imkanı tanımasıyla Türkiye’nin 1 numaralı Araştırma Uygulama Çiftliğimizle, merkez laboratuvarımızla, deney hayvanları ve yaban hayatı ünitelerimiz ve dergimizle bir bütün olarak hocalarımızın da desteği ile çok ciddi kazanımlar sağladığımız 3,5 yılı geride bıraktık” diye konuştu.

Civelek, Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından ulusal akreditasyon onayını da alarak Veteriner Fakültesinin eğitimde kalitesini de tescillediğini belirtti.

“Başarı ana hedefiniz olsun”

Veteriner Hekimlik mesleğinin önemli şahsiyetler yetiştirmiş, kıymetli bir meslek olduğunu vurgulayan Civelek, “Tarih çerçevesinde değerlendirdiğimizde; Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yine Türk edebiyat tarihinin önemli Yazarı Ziya Gökalp’in, nice siyasilerin, üst düzey bürokratların, iş insanlarının, kıymetli meslek mensuplarının aramızdan çıktığını göreceksiniz. Bu meslek çok önemli şahsiyetler yetiştirmiş, kıymetli bir meslektir. Sizden ricam; bu şahsiyetleri örnek almanızdır. Kendinizi asla küçük görmeyin. Başarı ana hedefiniz olsun. Fırsat tanındığında ortaya koyacağınız icraatlar için şimdiden bir planlamanız olsun. Hiçbir zaman geride durmayın, ön safta yer alın. Unutmayın bilimin aşağısı yukarısı, kuzeyi güneyi, sağı solu yoktur. Bilim evrenseldir. Bilim onu almak isteyen içindir. Bu çerçevede hareket edin. Çaba gösterin, daha çok çabalayın. Çok çalışın ve sürekli okuyun” dedi.

“Veteriner hekimlik insanlığa hizmet vesilesi

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ise Veteriner Hekimlik mesleğinin ilk hayvanın evcilleşmeye başlama sürecinden başlayarak çağlar boyunca gelişerek insanlığa hizmet vesilesi olduğunu ve Veteriner Hekimliğin dünya döndükçe var olacak kadim ve kutsal bir meslek olacağını söyledi. Algan, “Geçtiğimiz Ekim ayında ülkemizde akademik anlamda Veteriner Hekimlik eğitiminin 180. yılını idrak ettik. Çok az mesleğe nasip olabilecek kadar eskiye uzanan bilimsel bir eğitim birikimimiz var. Veteriner Hekimler aldıkları eğitimle köklü bilgi dağarcıkları ile her tarihte, her zaman ismini sihirli bir mürekkep ile yazdırmayı başarmıştır. Hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı alanlarında kısacası insanlık için uğraşan meslektaşlarımızın uzun yıllardır çok mütevazi davranmış olmaları isimlerini mesleki hamasetle öne çıkarmayışları bunda etkili olmuştur” dedi.

“Öğrencilerimiz Veteriner Hekimleri Odasına ücretsiz üye olabilecekler”

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetimi olarak taşıdıkları inançları fiiliyata da yansıttıklarını dile getiren Algan, “Kısıtlı maddi imkanlara sahip olmamıza karşın ilki 2021 yılında olmak üzere derslerinde başarısı yüksek ve maddi imkanı sınırlı 20 öğrencimize aylık 750 TL burs imkanı sağlıyoruz. Burs imkanının yanında geçen yıl maliyeti 50 bin TL olan ders kitaplarını da öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıttık. Çok kısa süre içerisinde yine aynı imkanlarla öğrencilerimizi faydalandıracağız. Önümüzdeki haftadan itibaren odamıza hiçbir ücret ödemeden üye olmaya davet ediyorum. Üniversite eğitimi sadece müfredatta bulunan ders programlarından ibaret değildir. İmkanlarımız el verdiğince fakültemizin, üniversitemizin ve odanın imkanlarından faydalanarak kültürel etkinliklere katılmalısınız” şeklinde konuştu.

“Afyonkarahisar Veteriner Hekimler açısından önemli bir il”

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar ise konuşmasında Veteriner Hekimlik açısından Afyonkarahisar’ın Türkiye’de önemli illerinden biri olduğunu kaydetti. Acar, “Toplam 430 bin civarında büyükbaş hayvan sayımız 1 milyon 250 bin küçükbaş hayvanımız bunun yanında Türkiye’de birinci olduğumuz 21 milyon kapasiteli ve şu anda mevcut kullanımı 14 milyon olan yumurta tavuğu sayımızla Afyonkarahisar Veteriner Hekimler açısından önemli bir il. Veteriner Hekimlik mesleğinin revaçta olduğu bir il. Türkiye’de en başarılı projelerin yürütüldüğü il Afyonkarahisar’dır. Bunu yapan hoca arkadaşlarımız var. Bir mesleğin değerlendirilmesi yapılırken ya da bir kişinin mesleki başarısı ölçülürken genelde denir ki bu falan hocaların öğrencisidir diye velilerimiz için söylüyorum gönderebileceğiniz en iyi veteriner fakültelerinden birine çocuklarınızı göndermiş oldunuz” diye konuştu.

“Kader gayrete aşıktır”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise 5 yıllık eğitim-öğretim hayatının çok hızlı geçtiğini belirtti. Peker, “1 dönemini hemen hemen bitirdiniz. Hayatta böyle bugün başlamış olduğunuz kariyer basamağında bir bakacaksınız ki zirvede olacaksınız. Tabi bunun temelinde çalışmak yatıyor. Çalışmak denilince benim aklıma gelen güzel bir ifade var, kader gayrete aşıktır. Dolayısıyla kendi kaderinizi kendi karakterinizle bir şekilde oluşturacaksınız. Bugünden itibaren önümüzdeki 5 yıl içerisinde eğitim-öğretim hayatında kendinizi ne kadar iyi yetiştirirseniz gelecekte de o kadar başarılı olacaksınız. Bu bahsettiğimiz husus sadece kendi başarınız değil, bizim temel gayemiz ülkemize, memleketimize hizmet etmektir” şeklinde konuştu.

Ülkesini en çok sevenlerin ülkesine en iyi hizmet edenler olduğunu söyleyen Peker, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Dolayısıyla sizin bugünden itibaren önümüzdeki 5 yıllık eğitim-öğretim hayatınızda kendi adınıza yapacağınız gayretler gelecekte de ülkemize hizmet etmek adına önemli çakıl taşları olacaktır. O nedenle sadece veteriner hekimlik alanındaki çalışmalara odaklanmak değil, onun dışında da sosyal hayata örnek olarak da kendimizi iyi yetiştirmemiz önemli. Oda Başkanımız sizler için anlamlı bir davette bulundu. Odaya ücret ödemeden üye olabileceksiniz. Dolayısıyla sizi daha diplomanızı almadan Veteriner Hekimler Odasına davet ettiler. Sizler bizim meslektaşımızsınız diyorlar. 5 yıl boyunca sadece fakültemizdeki eğitim değil sosyal alanda eğitiminiz de gerçekleşmiş olacak. Eğitim sadece 4 duvar arasında geçen bir olgu değildir. Bunun dışında dışarıya çıktığınız zamanda Frig Vadisini gezmekle, Kocatepe’ye çıkmakla da bir şey öğrenebilirsiniz. Afyonkarahisar’ın ve ülkemizin tarihini de bir anlamda öğrenmiş olursunuz. Malumunuz Büyük Taarruz ’un 100. yılını kutluyoruz. 100 yıl önce bu topraklarda yaşananlar ve 100 yıl sonra bu topraklarda yaşanacak olanlar bir anlamda bu topraklarda yaşayan insanların kaderine yön vermeleri ile alakalı. O yüzden sizler bizim için ve bu ülke için değerlisiniz.”

Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beyaz önlüklerini giymesinin ardından tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

04 Kasım 2022, Cuma 614 kez görüntülendi