Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Danışma Kurulunun 7. toplantısı gerçekleştirildi.

AKÜ Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Zafer TEKNOPARK A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, AKÜ Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Ali Avan, Genel Sekreter İhsan Ceran, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)  Afyonkarahisar İl Şube Başkanı Ercan İşlek,  Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Bekir Yeşilay, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, İş İnsanları Adnan Demirel, Süleyman Kırlıoğlu ve S. Selcen Hıdıroğlu ile birlikte AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Yasemin İmamoğlu katıldı.

Danışma Kurulu Kararları Tavsiye Niteliğinde

Toplantı öncesinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Danışma Kurulu hakkında paydaşlara bilgiler verdi. Karakaş, Danışma Kurulunun üniversitenin kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla diğer paydaşlar arasındaki iş birliğini ve bu iş birliğinin sürdürülebilirliğini sağladığını, burada alınan kararların ise tavsiye kararları olduğunu ifade ederek; “Burada alınan kararlar tavsiye kararlarıdır. Alınan kararlar 2017 yılından itibaren üniversitemizin ilgili birimlerinde değerlendirilerek hayata geçirildi. Bu toplantıyı her yıl en az 1 kez gerçekleştiriyoruz. Üyeler iç ve dış paydaşlardan oluşuyor. Amacımız dış paydaşların görüşlerini üniversite süreçlerine daha çok dahil etmektir. 2017 yılından beri hem üniversite danışma kurulu hem de bütün birimlerin akademik danışma kurulları aktif bir şekilde çalışmaktadır” dedi.

“Dikey ve nitelikli gelişmeye önem veriyoruz”

Rektör Karakaş konuşmasının devamında paydaşları Kocatepe Hayvan Hastanesi, İslami İlimler Fakültesi Binası, Kontenjanlar, Bölümlerin Akreditasyonu, Teknopark, Teknofest Yarışmaları ve RC Pisti konularında bilgilendirdi. 2019 yılında göreve geldikten sonra yatay gelişmeden ziyade dikey ve nitelikli gelişmeyi önemsediklerini belirten Karakaş, “Bu doğrultuda öncelikli alanlar belirledik. Hayvancılığın Afyonkarahisar’ın önemli kalkınma alanlarından biri olması nedeniyle Veteriner Fakültesi ve birleşik birimlerini birinci öncelikli alan olarak belirledik. Afyonkarahisar’ın turizm potansiyelini dikkate alarak Turizm Fakültemizin öncülüğünde turizmi, ikinci öncelikli alan olarak belirledik. Mühendislik alanlarında ise Afyonkarahisar’ın potansiyellerine uygun mermer, maden, gıda ve jeoloji mühendisliği gibi alanları üçüncü öncelik alan olarak belirledik. Bu öncelikli alanlara kendi bütçe ve personel imkanlarımız doğrultusunda pozitif ayrımcılık yapıyoruz ve projeleri destekliyoruz. Güçlendirmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

“2019’da akredite programımız yoktu, 2022’de 6 programımız akredite”

Niteliksel gelişme doğrultusunda eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve uluslararasılaşma gibi 4 temel konunun üniversitelerin temel misyonları olarak değerlendirildiğini ifade eden Karakaş, şunları söyledi:

“Eskiden 3 temel misyon vardı; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı; buna bir de buna uluslararasılaşma eklendi. Biz eğitim öğretim alanında öğrenci merkezli ve kalite odaklı eğitim anlayışını benimseyerek bir eğitim alanı inşa etme gayreti içerisine girdik. Bunun büyük bir zihniyet değişimi ile olabileceğini bildiğimiz için bunu alt birimlere yayma konusunda çaba içerisindeyiz. Gereğini yapma anlamında da akreditasyon süreçlerini önceledik. Her yıl en az iki programımızın akredite olmasını hedefliyoruz. Şimdiye kadar bu gerçekleşti. 2019 yılında akredite olmuş hiçbir programımız yoktu. Şu an 6 programımız akredite oldu. Bazı programlarımızın akreditasyon süreci de devam ediyor.”

“Akademik birimlerimizin çoğunda müfredat revizyonu gerçekleştirildi”

Eğitim-öğretim komisyonunu etkin bir şekilde çalıştırarak akademik birimlerin çoğunda müfredat revizyonunu gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karakaş, “Çünkü bilim dinamik bir alan; sürekli kendisini güncellemesi gerekiyor. Akreditasyon kuruluşlarına göre ya da diğer gelişmelere göre müfredatın güncellenmesi gerekiyor. Bu konuda da bir farkındalık yaratarak çoğu programdaki müfredatımızı revize ettik. Lisansüstü programlarımızı önceledik. Şu anda lisansüstü program açma yeterliliğine sahip çoğu programımızda yüksek lisans veya doktora programı mevcut ve müfredatı güncel. Yeni programlar açmaya da devam edeceğiz” dedi.

“Patent sayımız 10 civarında”

Araştırma- geliştirme alanında nitelikli yayını önceledikleri vurgulayan Karakaş, patent çalışmaları hakkında da şunları aktardı:

“Üniversite olarak atama yükseltme kriterlerimizi 2 defa yükselttik. Daha önceki dönemlerde bunu çok fazla yükseltememiştik. Tekrar yükseltmeyi de planlıyoruz. Çünkü üniversiteler bir yarışta. Derecelendirme kuruluşları sürekli derecelendirmeler yapıyor. Mesela Türkiye’de en ciddi derecelendirme kuruluşu URAP’tır. Biz URAP’ta 2019 yılında 78. sıradaydık. 63. sıraya kadar geldik. Şimdi 68. sıradayız. Bunun nedeni ise önceki yıllarda 166 üniversite sıralamaya giriyordu. Şu anda bu sayı 200 civarında. Ancak yine de her kademede puanımızı yükselttik. Araştırma-geliştirme konusunda tez çalışmaları ve tematik projeleri destekledik. En önemlisi patent çalışmalarını destekledik. Göreve geldiğimizde üniversitemizin hak sahipliğinde hiçbir patentimiz yoktu. Bireysel birkaç patent vardı. Biz şu anda 10 civarında patente sahibiz. Süreci devam edenler var. Bu patentlerden de ticarileşme aşamasında olan patentlerimiz var.”

TEKNOFEST çalışmalarını daha kurumsal yürütmek için koordinatörlük kurduklarını söyleyen Karakaş, “TEKNOFEST çalışmaları üniversitemizde 3 yıldır devam ediyor. 2022 yılında yarışmaya katılan 16 takımımızdan 14 tanesi finallere kaldı. Bu konunun daha ciddi ele alınması için yakın zamanda koordinatörlük de oluşturduk. TEKNOFEST’in 40 paydaş üniversitesinden biriyiz. TEKNOFEST yarışlarına daha kurumsal olarak hazırlanıyoruz. Bu konuda iş insanlarımızdan ve odalarımızdan da ciddi destekler gördük. Hepsine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Zafer Teknopark Ek Binası için destek”

AKÜ bilim insanları tarafından BAP, TÜBİTAK, Bakanlıklar ve Teknopark destekli farklı projelerin yürütüldüğünü belirten Karakaş, “Teknopark ile ilgili Afyon-Uşak ilinde ortaklık temelinde yürütülen bir süreç vardı. Teknopark Üniversitemizde verdiğimiz binada Afyonkarahisar’daki faaliyetlerini yürütüyordu; Uşak’ta ise iş insanlarınca organize sanayi bölgesinde bir bina yapılmıştı. Afyonkarahisar organize sanayi bölgesinde ise bir alan Teknopark alanı olarak ilan edilmişti. Oraya bir bina projesi hazırlamıştık. Sayın Valimizin başkanlığında bir heyetle Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a gittik ve orada Bakanımız binamızın yapılmasıyla ilgili bütün taleplerimize olumlu yaklaştı. İhtiyacımız olan yatırımı yapmak için destek sözü aldık” ifadelerini kullandı.

Toplumsal katkı ve sosyal-kültürel faaliyetler anlamında paydaş kurumlarla etkin iş birlikleri geliştirmeye gayret ettiklerini belirten Karakaş, “Özellikle üniversite-şehir iş birliği kapsamında çok sayıda kamu kuruluşuyla protokollerimiz var. Valiliğimiz ve Belediyemiz başta olmak üzere çok etkin iş birliklerimiz devam ettiriliyor. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşları ve üniversite-sanayi iş birliği komisyonu oluşturduk. Çünkü üniversitede üretilen bilgi raflarda tozlansın diye üretilmiyor; bunun bir şekilde hayata geçmesi lazım. Biz ilişkilerimizi sıcak tutmaya devam ediyoruz. Öğrencilere yönelik yoğun bir kültür-sanat faaliyeti yürütülüyor. Bu sene ilk defa AKÜFEST’i gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl daha etkin bir şekilde bunu sürdüreceğiz. Burada da yine Belediyemiz ve Valiliğimizin çok ciddi desteğini gördük” dedi.

Uluslararasılaşma noktasında uluslararası hareketlilik ve uluslararası öğrenci konusunda AKÜ’nün çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler veren Karakaş, şunları söyledi:

“Uluslararasılaşma noktasında 2 başlık var. Birincisi; uluslararası hareketlilik. Erasmus+ kapsamında özellikle Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz güzel bir ekip oluşturdu. Ciddi çalışmalar yaptılar ve belli alanlarda Türkiye’de 2 yıldır ilk 3’e girecek şekilde hibe desteği alıyoruz. Yoğun bir şekilde öğrencilerimiz, öğretim elemanlarımız ve memurlarımız yurtdışına gidebiliyorlar. Ciddi bir hareketlilik var. İkinci başlığımız ise uluslararası öğrenci. Bu konuda katlamalı olarak sayıyı arttırıyoruz. 2019 yılında sayı 400 civarındayken şu anda 2 bine dayanmış durumda. Süreç devam ediyor. 64 farklı ülkeden öğrencimiz var. Ağırlıklı olarak Afrika ve Orta Asya ülkelerinden öğrenciler geliyor. Avrupa’dan da öğrencilerimiz var.  Bunu artırmaya devam edeceğiz. Kendi YÖS sınavımızı yapacağız. Bununla ilgili pandemi öncesinde bir hazırlık yapmıştık. TÖMER’i geliştirdik. TÖMER’de 600 civarında öğrenciye hizmet verecek bir altyapıyı oluşturduk. Geçen yıl 300 civarında öğrenci vardı. Bu sene 400 öğrenciyi hedefliyoruz.”

“Hayvan Hastanesinde son aşamaya gelindi”

Rektör Karakaş, konuşmasının devamında fiziksel altyapı hakkında şunları aktardı:

“Yatırımlar konusunda üniversitemiz fiziksel altyapısını önemli ölçüde tamamladığı için ihtiyaç olan alanlara yöneliyoruz. Hayvan Hastanesi Mayıs ayında inşallah bitecek. Gerekli ödenekler alındı. İslami İlimler Fakültesi ile ilgili bina ihtiyacımız vardı. Orada da hayırsever arayışındaydık. Bir hayırseverimiz ile protokol aşamasına gelindi. İnşallah onun da temeli yakında atılacak. Belediyemizin desteği ile 2 yatırım oldu. Birincisi hobi bahçeleri yapıldı; diğeri ise RC araçlar pisti oluşturuldu. Onun da rötuşları kaldı. İnşallah Başkanımızla birlikte açacağız. Desteklerinden dolayı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. RC Araçlar Pisti öğrenci kulüp ve topluluklarının talebiydi; biz ilettik. Hobi bahçeleri ise çalışanlarımızın talebiydi; Başkanımız ikisine de karşılık verdi. Yatırımlarla ilgili ihtiyaç olan alanlarda eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz.”

Toplantı, üniversitenin ve şehrin öncelikli alanlarındaki programların tercih edilebilirliğini artırmak ve niteliğini yükseltmek amacıyla öğrencilere burs verilmesi, Afyonkarahisar’ın potansiyeline uygun bölüm ve programların açılarak burs imkanları ile desteklenmesi, Üniversitenin 2024-2028 Stratejik Planı için öngörülen Misyon ve Vizyonunun müzakere edilmesi, Stratejik Plan için Üniversitenin Güçlü, Zayıf Yönlerinin, Fırsatlar ve Tehditlerinin analizi gibi hususlarda görüş alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.

08 Kasım 2022, Salı 388 kez görüntülendi