Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü, Rektörlük Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Büyük Taarruzun 100. Yılında Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk” konulu konferans düzenlendi. Afyon Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ve AKÜ Rektörlüğü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığında görevli Öğr. Grv. Gülden Yürektürk birer konuşma yaptı.

Konferansta ilk olarak söz alan Öğr. Grv. Gülden Yürektürk “Mustafa Kemal Atatürk’ün İnsani Vasıfları” başlıklı konuşmasında Atatürk’ün kişilik özellikleri hakkında bilgi verirken, Atatürk’ün anılarından da bahsetti. Yürektürk konuşmasında “Bizler nasıl ki tarihi olayları, gerçekleştiği günün koşullarında değerlendiriyorsak, tarihi kişilikleri de yaşadıkları zamanın koşullarında değerlendirmemiz gerekir. Bu bakış açısından bakarsak, Mustafa Kemal’i, tıpkı onun bakış açısında olduğu gibi duygusal bir pencereden değil, akıl ve bilim çerçevesinde aktarmamız gerekiyor. Çünkü, Mustafa Kemal’i anlamak, Cumhuriyetin kuruluş felsefesini ve yanı sıra dünü, bugünü ve yarını anlamak anlamına gelmektedir” dedi.

“Mustafa Kemal Atatürk askeri bir dahidir”

Yürektürk, Atatürk’ün tarihte bir örneği daha olmayan bir direnişe önderlik etmiş inkılapçı bir devlet adamı olduğunu belirterek, “Mustafa Kemal’in 1881 yılından 1938 yılına değin geçen hayatı çökme ve dağılma aşamalarını geçirmekte olan, temel ilkelerini yitirmiş bir monarşiden, ulus devlete ve demokratik bir cumhuriyete uzanan aslında çok da uzun olmayan bir süreci kapsamaktadır. Atatürk, bir Osmanlı subayı olarak devletinin çözülme aşamalarına şahitlik etmiş, doğup büyüdüğü toprakların kaybının hüznünü görmüş ve yaşamış; tarihte bir örneği daha olmayan bir direnişe önderlik etmiş inkılapçı bir devlet adamıdır” dedi.

Yürektürk, Atatürk’ün liderlik özellikleri hakkında ise şunları söyledi:

“Mustafa Kemal Atatürk, gerçekçi bir lider olduğuna verilebilecek en net ve en objektif örneklerden biridir. Aynı zamanda askeri bir dahidir. O, devlet kuran büyük bir siyaset adamı, ulus devletimizin mimarı ve milletini çağdaşlaştıran güçlü bir devrimcidir. Aynı zamanda hem fikir adamı hem de aksiyon adamıdır. Yani fikir ve hareket Mustafa Kemal’in kişiliğinde birleşmiş bir haldedir. Mustafa Kemal’in fikir ve düşüncelerinin özünü oluşturan Atatürkçü düşünce sistemi, her türlü dogmatik unsurdan sıyrılmış, akılcı bir dünya görüşü haline gelmiştir. Bunun yanında milletiyle bütünleşmiş, vatansever ve milliyetçi bir liderdir.”

“Atatürk, deha diyebileceğimiz belirli temel niteliklere sahip”

Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ise “Mustafa Kemal Atatürk’ün Siyasi ve Askeri Nitelikleri” başlıklı konuşmasında Atatürk’ün cephe anılarından ve askeri yeteneklerinden bahsetti. Altıntaş şunları söyledi:

“Mustafa Kemal’in askeri nitelikleri dediğimiz zaman askerlik konusunda deha diyebileceğimiz belirli temel niteliklere sahip olduğunu görürüz. Bunun ilk örneklerini çok önceden görmemiz mümkün. Mesela daha askeri idari döneminde manastırda arkadaşlarıyla harp oyunları teorik çalışmalarını yapıyorlar. Burada kendisi sınıf çavuşu seçilecektir. Aynı zamanda iyi bir süvari ve iyi bir atıcı olduğunu biliyoruz. Yine aynı zamanda iyi bir teorisyen olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bunlar daha sonra şekillenecek olan komutanlık niteliklerinin yapılandırılmasında da Mustafa Kemal’e çok önemli katkılar ve kazançlar sağlayacaklardır. Askeri niteliklerinden bir tanesine bakıldığı zaman Mustafa Kemal bizim centilmen subay grubu olarak ifade ettiğimiz bir centilmen subay grubuna mensup. Bu ne demek? Bu askeri niteliklerin bütün temel niteliklerine sahip, ama aynı zamanda dünyayı da tanıyan, aynı zamanda yabancı dil bilgisine de sahip demek. Bu yabancı dil bilgisi ile diğer orduların taktiklerini yakın bir şekilde takip eden bir mesleki duyarlılığı aynı zamanda mesleki hassasiyete sahip. Dolayısıyla Mustafa Kemal’in bu niteliği daha sonra,  askeri yönlendirmelerine  ve komutanlık niteliklerine yansıyacak, Mustafa Kemal’e bir zemin oluşturacaktır. Mustafa Kemal’in bu doğrultuda çalışmalarına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Onun askeri karakterlik yapısını da oluşturacaktır.”

Konferans, katılımcılara belgelerinin verilmesiyle son buldu.

10 Kasım 2022, Perşembe 204 kez görüntülendi