Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, dünya genelinde 1 milyar, Türkiye’de ise 12 milyondan fazla engelli insanın bulunduğunu belirterek oransal olarak bu sayının her 7 kişiden birinin engelli olduğu anlamına geldiğini bildirdi.

Karakaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayımladığı yazılı mesajında insanların engelli olmalarının çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmelerinin yegâne yolunun toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla sağlanabileceğini belirtti. Karakaş mesajında AKÜ’nün engelli öğrencileri ve personeli için fiziksel şartlarını her geçen gün daha da geliştirdiğini belirterek, üniversitenin tüm kampüslerinde mekânda erişim sorunlarının ortadan kaldırılarak tüm birimlerde engelli asansörü, engelli rampaları, engelli tuvaletleri, engelli takip yüzeyleri, Braille alfabesi ile yön levhaları ve engelli otoparklarının kazandırıldığını ifade etti.

Karakaş mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Anayasamızın 42. maddesinde yer alan ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ hükmünden yola çıkarak engelli öğrencilerimize de uygun bir kampüs olma yolunda her geçen yıl önemli aşamalar kaydedilmiştir. Yapılan çalışmalarımız Yükseköğretim Kurumu tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödüllerinde de takdir edilmiş ve 2022 yılında ‘Mekânda Erişilebilirlik’ kategorisinde 12, 2020 yılında ise 13 ödüle layık görülerek Türkiye’de en çok ödüle layık görülen üniversite olma unvanını kazanmıştır. Üniversite yönetimi olarak engelli öğrencilerimizin eğitim öğretimlerinde engelleri ortadan kaldırmayı sürdüren anlayışımız gelecekte de artarak devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle en büyük engelin zihinlerde ve kalplerde olduğu gerçeğinden hareketle Dünya Engelliler Gününün, tüm dünyada ve ülkemizde engellilere karşı daha fazla anlayış ve hassasiyet geliştirmemize katkı sağlamasını temenni ediyor; engelli kardeşlerimize aileleri ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat diliyorum.

02 Aralık 2022, Cuma 148 kez görüntülendi