Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2022 Yılı Ödül ve Akademik Yükseltme Töreni düzenlenen törenle Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ödül Yönergesi kapsamında 2022 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda ödüle layık görülen akademik ve idari personelin ödüllendirildiği törene; Afyonkarahisar Vali Vekili Uğur Kolsuz,  Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Afyonkarahisar Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Serdar Köken, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, il müdürleri ve hayırsever iş insanları ile birlikte AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

“AKÜ geleceğe emin adımlarla yürümektedir”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın açış konuşmasıyla devam etti. AKÜ’nün tarihi ile ilgili bilgiler veren Rektör Karakaş, “Temeli 1974’e dayanan ve 1992 yılında çıkan kanunla üniversiteleşen Afyon Kocatepe Üniversitesi, bugün ilimizin ve ülkemizin gelişimine katkı sağlayan bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir. Kuruluşundan bugüne 160 bin civarında mezun veren üniversitemiz, bünyesinden Uşak ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitelerini çıkararak anaç üniversite niteliği de kazanmıştır. Bu kadim topraklarda kök salan Afyon Kocatepe Üniversitesi, adını aldığı Kocatepe’de elde edilen büyük zaferin heyecanıyla geleceğe emin adımlarla yürümektedir” diye konuştu.

“Niteliksel gelişme AKÜ Stratejik Planının merkezinde yer alıyor”

AKÜ olarak stratejik planlarını güncellediklerini ve niteliksel gelişmeyi stratejik planın merkezine koyduklarını kaydeden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Rektörlük görevinin tarafıma tevdi edilmesiyle birlikte stratejik planımızı güncelledik. Stratejik planımızın merkezine, niteliksel gelişmeyi koyduk. Çünkü akademik ve fiziki altyapı ihtiyaçlarımız önemli ölçüde tamamlanmıştı. Artık yeni ürünler ve çıktılar ortaya koymamız gerektiğinin farkındaydık. Bu doğrultuda öncelikli alanlarımızı yeniden tanımladık ve yeni hedefler oluşturduk. Öncelikli alanlarımızı revize ederek, ilimizin ve bölgemizin potansiyel imkânları bağlamında; Veteriner, Turizm ve Mühendislik alanlarını, üniversitemizin yeni öncelikli alanları ilan ettik.”

“Niteliksel gelişme politikası ile hareket ediyoruz”

AKÜ yönetim anlayışı çerçevesinde niteliksel gelişme politikaları doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Karakaş, “Akademik kadro ve özlük hakları sorunlarını çözmeyi, akreditasyon çalışmalarını hızlandırmayı, patent çalışmalarına öncelik vermeyi, nitelikli yayın ve araştırma kapasitesini geliştirmeyi, lisansüstü program ve öğrenci sayımızı arttırmayı, uluslararasılaşma konusunda rekabet kapasitemizi büyütmeyi, üniversite-şehir ve üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeyi, öğrenci aktivitelerini çeşitlendirerek desteklemeyi, gelecek vadeden yeni bölüm ve programlar açmayı ve ihtiyaç olan alanlarda fiziki altyapı imkânlarını oluşturmayı önceledik. Hedeflerimize ulaşma anlamında da önemli mesafeler kat ettik” dedi.

“Atama ve yükseltilme kriterlerini objektif şartlara bağladık”

Akademik atama ve yükseltilme kriterlerini, nicelik ve nitelik olarak yükseltip objektif şartlara bağladıklarını ifade eden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Öncelikli olarak, üniversitemizin iki defa bölünmesinden kaynaklı oluşan kadro sorununu iki ay gibi kısa bir zamanda çözüme kavuşturduk. Akademik atama ve yükseltilme kriterlerini, nicelik ve nitelik olarak yükseltip, objektif şartlara bağladık. Kriterleri sağlayan akademisyenlerimize, ihtiyaç ve hak dengesini gözeterek özlük haklarını teslim ediyoruz. Görevde bulunduğumuz 3,5 yıllık sürede; 73’ü Profesör, 125’i Doçent, 146’sı Dr. Öğr. Üyesi, 69’u Araştırma Görevlisi ve 35’i Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 448 akademik personelin atama ve yükseltmesini gerçekleştirdik. İlan ve izin sürecinde olan 79 kadroyla bu sayı, inşallah 527’ye yükselecek. Özlük hakları konusunda sadece akademisyenler için değil, idari personelimiz için de adımlar attık. Yıllarca yapılmayan unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavlarını gerçekleştirdik. Üniversitemizde ilk defa mülakat sınavında adaylara eşit puan vererek, yazılı sınav sonuçlarına göre idari personelimizin yükseltilmelerini sağladık.”

“Etkin bir akademik danışmanlık sistemi kurmaya çalıştık”

Öğrenci merkezli ve kalite odaklı eğitim-öğretim anlayışını benimsediklerini söyleyen Karakaş, “Üniversitelerin temel misyonlarından biri olan eğitim-öğretim konusunda; öğrenci merkezli ve kalite odaklı eğitim-öğretim anlayışını benimsedik. Bu yaklaşımın içini doldurabilmek için yönerge ve yönetmeliklerimizi, müfredatlarımızı ve eğitim-öğretim materyallerimizi güncelledik. Bunun yanı sıra etkin bir akademik danışmanlık sistemi kurmaya çalıştık. Danışmanlarımıza sürekli telkinlerimiz, takiplerimiz ve önerilerimiz oldu. Danışmanlık hususunda iyi bir noktaya geldik. Yeni başlayan öğrencilerimizi, üniversitemize ve şehrimize adapte etmek için oryantasyon programları geliştiriyor ve etkin bir şekilde uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Akreditasyon faaliyetlerine her yıl bütçe ayırıyoruz”

Akreditasyon faaliyetine her yıl bütçe ayırdıklarını ve planlamalar yaptıklarını belirten Karakaş, şunları belirtti:

“Eğitim-öğretimin kalitesini artırmak için uyguladığımız bir diğer politika ise akreditasyon çalışmalarıdır. Akreditasyon faaliyetine her yıl bütçe ayırıyoruz ve planlamalar yapıyoruz. Yönetim olarak görevi devraldığımızda akredite olmuş hiçbir bölümümüz yoktu. Bu kapsamda ilk olarak Turizm Fakültesini, tüm bölümleri akredite olan Türkiye’deki ilk ve tek Turizm Fakültesi olma unvanına kavuşturduk. Geçtiğimiz yıl Tarih Bölümü, bu sene itibariyle de İnşaat Mühendisliği ve Veteriner Fakültesi, ilgili kurumlara akredite oldular. Süreçleri devam eden ve önümüzdeki yıl akredite olmaya hazırlanan bölümlerimiz de bulunmakta. YÖKAK kapsamında, kurumsal akreditasyon başvurusu çalışmalarımızı ise sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıl “tam akreditasyon” hedefiyle başvurumuzu yapacağız.”

“100/2000 doktora burs programları bursiyer sayımızı 34’e yükselttik”

Lisansüstü programları da nicelik ve nitelik bakımından geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Karakaş, şunları söyledi:

“Lisansüstü programlarımızı da nicelik ve nitelik bakımından geliştirmeye çalışıyoruz. Farklı alanlarda yeni tezsiz-tezli yüksek lisans ve doktora programları açtık. 2019 yılından bugüne Enstitülerimiz bünyesinde 8’i tezsiz, 11’i tezli olmak üzere 19 yüksek lisans programını ve 5 doktora programını açarak öğrenci alımlarını gerçekleştirdik. 3 tezsiz, 2 tezli yüksek lisans, 10 doktora programının açılması için YÖK’e teklifte bulunduk. Özellikle doktora programlarının açılması yönünde gayret ediyoruz. YÖK tarafından ülkemizin ihtiyacı olan 100 alanda doktora öğrencilerine verilen prestijli 100/2000 burs çağrılarına da etkin şekilde katılıyoruz. 2018-2019 akademik yılında 100/2000 doktora burs programlarına 12 öğrencimiz kabul edilmişken, bugün itibariyle farklı alanlardan bursiyer sayımızı 34’e yükselttik.”

“Türkiye’nin, bölgenin ve şehrin gelecekteki ihtiyaçlarını dikkate alarak yeni bölüm ve programlar açıyoruz”

Türkiye’nin, bölgenin ve şehrin gelecekteki ihtiyaçlarını dikkate alarak, özellikle gelecek vadeden yeni bölüm ve programları AKÜ’ye kazandırmaya devam ettiklerini söyleyen Karakaş, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu kapsamda; Sigortacılık ve Aktüerya, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Koro, Opera, Geleneksel Türk Sanatları, İngilizce Öğretmenliği, Psikoloji, Sanat Tarihi, Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim ve Bilişim Sistemleri, Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri ile Laborant ve Veteriner Sağlık, Seracılık, Sağlık Turizmi İşletmeciliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programlarını açarak öğrenci alımlarını gerçekleştirdik. Yazılım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İngilizce Turizm Rehberliği, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümleri ile E-Ticaret ve Pazarlama, Lojistik, Otobüs Kaptanlığı, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Tekstil ve Halı Makineleri programlarının açılması ve 2023 yılı itibariyle öğrenci alınması için YÖK’e teklifte bulunduk. Ayrıca bu dönemde; Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nu Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu ise Spor Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürerek kapasitelerini artırdık. Üniversite olarak kontrollü büyümeye devam ediyoruz.”

5 patent 1 faydalı model AKÜ adına tescillendi

Araştırma-Geliştirme alanında; proje geliştirme ve nitelikli yayını özendirmenin yanında patent geliştirmeye de destek verdiklerini ifade eden Karakaş, “Nisan 2019’da tescilli hiç patentimiz yokken, bugün itibariyle 5 patent ve 1 faydalı model üniversitemiz adına tescillenmiştir. Bunlardan bazılarının ticarileşme süreci devam etmektedir. 9 patent başvurumuz da tescil sürecindedir. TÜBİTAK gibi araştırma geliştirmeyi destekleyen kurumlar üzerinden üniversitemize dış kaynak getirebilmek amacıyla da farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Farklı alanlarda bilimsel faaliyetler gerçekleşti

Bilimsel faaliyetler kapsamında farklı alanlarda çalıştay, kongre ve sempozyum gibi faaliyetlerin yapıldığını dile getiren Karakaş, “Bu kapsamda sadece 2022 yılında ‘100. Yılında Uluslararası Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi Sempozyumu’, ‘6. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’, ‘2. Uluslararası Karakterizasyon Sempozyumu’ ‘11. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresi’ gibi önemli uluslararası etkinlikleri öğretim üyelerimizle ve paydaşlarımızla gerçekleştirdik” dedi.

“Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde önemli projeler yürütülüyor”

AKÜ’nün ortak olduğu Afyon-Uşak Zafer Teknopark bünyesinde de üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde önemli projeler yürütüldüğü belirten Karakaş, “Zafer Teknopark bünyesinde hali hazırda faaliyet gösteren firma sayısı 41 olup bu firmaların yürüttüğü proje sayısı 43’tür. Doluluk oranı Afyon Kampüs Teknoparkta yüzde 95, Uşak OSB Teknoparkta yüzde 70’tir” ifadelerini kullandı.

“Topluma Hizmet alanında da paydaşlarımızla etkin iş birliğini önemsiyoruz”

Üniversite-şehir iş birliğinin, topluma hizmet misyonunun düğüm noktası olduğunu kaydeden Karakaş, “Topluma Hizmet alanında da paydaşlarımızla etkin iş birliği yapmayı önemsiyoruz. Üniversite-şehir iş birliği, bu misyonun düğüm noktasıdır. Bu kapsamda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, sektörler ve yerel basınla iş birliği ve dayanışma içerisindeyiz İmkânlar çerçevesinde paydaşlarımızla iş birliği yaparak özellikle öğrencilerimiz için bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetleri arttırma yönünde çalışıyoruz. Bu konuda başta Valilik ve Belediyemiz olmak üzere pek çok kurum, kuruluş ve iş insanından ciddi destekler alıyoruz. Bu destekler ve iş birlikleri için huzurlarınızda tüm paydaşlarımıza ve iş insanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Türkiye’de en çok konsorsiyum ortaklığı bulunan üniversiteyiz”

Uluslararasılaşma hedeflerimizi gerçekleştirmek için farklı ülkelerde pek çok üniversite ile iş birliği anlaşmasına imza attıklarını ve yabancı öğrenci sayısında da ciddi oranda bir artış gerçekleştirdiklerini belirten Karakaş, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

“Uluslararasılaşma hedeflerimizi gerçekleştirmek için farklı ülkelerde pek çok üniversite ile iş birliği anlaşmasına imza attık. Bu kapsamda, Avrupa Birliği Erasmus+ hareketliliği başta olmak üzere ikili anlaşmalarla Avrupa Birliği ülkelerine öğrenci ve personelimizi göndermeye devam ediyoruz. Örneğin, 2019 yılında personel hareketliliği sayısı 73 iken bu sayı 2022 yılında 121’e yükseldi. 2021 yılı Erasmus+ Staj Konsorsiyum başvurularında Türkiye genelinde en yüksek hibe almaya hak kazanan üniversite olduk. 6 yeni konsorsiyum ile eğitim, gastronomi, veteriner, yer altı kaynakları ve enerji gibi tematik alanların yanı sıra 2 adet de genel alanda staj değişim faaliyeti yürütme hakkı elde ettik. 2022 yılında tematik olarak BEM (Business-Economics Management) Staj Konsorsiyumu ve Tekno-Staj Konsorsiyumu ile Türkiye’de en çok konsorsiyum ortaklığı bulunan üniversite olduk. 2019 yılında Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe 466 bin Avro iken bu rakam 2022 yılında 664 bin 165 Avro’ya yükseldi. Uluslararasılaşmanın diğer bir boyutu olan yabancı öğrenci sayımızda da ciddi oranda bir artış gerçekleştirdik. 2019 yılında 56 farklı ülkeden 614 yabancı öğrencimiz varken, bu sayı bugün itibariyle; TÖMER, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde olmak üzere 66 farklı ülkeden bin 781’e yükseldi.”

“Öğrencileri, sosyal ve kültürel bakımdan geliştirecek etkinlikleri destekliyoruz”

Öğrencileri, sosyal ve kültürel bakımdan geliştirmek amacıyla AKÜFEST gibi etkinliklerin yanında, 88 farklı öğrenci kulüp ve topluluğunun etkinliklerini desteklediklerini ifade eden Karakaş, “Pandemi sonrasında yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte Atatürk Kongre Merkezimizde adeta gece gündüz, hatta hafta sonu ışıklar hiç sönmedi. Kültürel ve sosyal faaliyetler eşzamanlı olarak devam etti. Ev sahipliğini yaptığımız ulusal ve uluslararası organizasyonlar oldu. Bu sene şehrimize 6 bin öğrenci getiren ÜNİLİG’e ev sahipliği yaptık. Ulusal düzeyde ‘14. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi’ ve ‘Kocatepe Mühendislik Bilimleri Öğrenci Sempozyumu’ gibi öğrenci etkinliklerini gerçekleştirdik” dedi.

“TEKNOFEST’te önemli başarılar elde ettik”

TEKNOFEST yarışlarına 3 yıldır katılım sağladıklarını söyleyen Karakaş, “Topluluk ve ekiplerimizi, paydaşlarımızla birlikte güçlü bir şekilde destekledik. Üniversite olarak 2022 yılının başından itibaren TEKNOFEST’in akademik paydaşlarından biri olduk. 3 yıldır farklı kategorilerde çok sayıda takımla katılım sağlayarak önemli başarılar elde ettik” diye konuştu.

“Fiziksel altyapı da iyileştirmeler yapıyoruz”

Fiziksel altyapı konusunda ihtiyaç duyulan alanları ve eksiklikleri tespit ederek iyileştirmeler yapıldığını belirten Karakaş, fiziksel altyapı çalışmaları hakkında şunları paylaştı:

“13 Kasım 2020 tarihinde temeli attığımız Hayvan Hastanemizi, 2023 yılının ortalarında tamamlayacağız. 7 bin 657 metrekare kapalı alana sahip hastanemiz tamamlandığında, bölgenin ve Türkiye’nin en donanımlı Hayvan Hastanelerinden biri olacak. Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğimize iki adet depo ve 830 metrekare kapalı alana sahip ‘Küçükbaş Araştırma ve Uygulama Ağılı’ kazandırdık. Şehir merkezindeki tek mekânımız olan Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinin iç ve dış restorasyonunu yaparak, binamızı bir kültür ve sanat merkezi haline getirdik. Açılışından bugüne 45 farklı kültürel ve sanatsal nitelikli etkinlik gerçekleştirildi. TÖMER binamızı yeniden revize ederek, 500 öğrencinin Türkçe eğitimi alabileceği donanım ve kapasiteye kavuşturduk. İslami İlimler Fakültesi binamızın temelini, bir hayırsever iş insanımızın desteğiyle yakında atacağız. Proje aşamasına gelen bu bağış kapsamında hayırseverimiz, yaklaşık 90 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirecek ve 8.000 metrekare kapalı alana sahip olacak bina inşaatı kısa sürede tamamlanacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Afyonkarahisar OSB’de 10.000 metrekarelik arsa, Teknopark alanı ilan edilmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği ile 6.000 metrekarelik kapalı alanı olacak OSB Teknopark binasının temelini önümüzdeki günlerde atacağız. Ayrıca Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz için; kütüphane, okuma salonu ve kafeteryadan oluşan 932 metrekarelik kapalı alanı olacak yeni bir bina yapımı konusunda, bir Vakıf ile görüşmelerimiz devam ediyor.”

30 yıllık birikimiyle bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerinde kaliteyi artıran, bölgesel kalkınmaya katkı sunan, yenilikçi projelerle ulusal düzeyde girişimci üniversiteler arasında yer alan uluslararası bir üniversite olmak için pek çok başarıya birlikte imza atacaklarını belirten Karakaş, AKÜ’nün kuruluşunda ve gelişiminde katkısı olanlara teşekkür ederek şunları söyledi:

“Bu noktada, Üniversitemizin kuruluşunda ve gelişiminde katkısı olan ve bugün aramızda olmayan büyüklerimizi minnet ve rahmetle anıyor; kuruluşumuzdan bu yana özverili ve gayretli çalışmalarıyla üniversitemize emek veren başta Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı olmak üzere rektörlerimize, yöneticilerimize, akademik ve idari personelimize; desteklerini esirgemeyen siyasilerimize ve devlet büyüklerimize; Afyonkarahisarlı hemşerilerimize ve elbette sevgili öğrencilerimize şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum.”

“AKÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında önemli bir yere sahip oldu”

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise konuşmasında AKÜ’nün çok geliştiğini ve bünyesinden 2 üniversitenin doğduğunu belirtti. Eroğlu, “Afyon Kocatepe Üniversitesi çok gelişti. Afyon Kocatepe Üniversitesi 2 tane büyük üniversitenin doğmasına vesile oldu. Bunlardan bir tanesi Uşak Üniversitesi diğeri ise Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesidir. Dolayısıyla bu üniversite Afyonkarahisar’a ikinci bir üniversiteyi kazandırdı. Aynı zamanda Türkiye’deki üniversiteler arasında önemli bir yer sahip oldu. Bundan dolayı Rektörümüzü, akademik çalışma yapan hocalarımızı ve idari personelimizi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi 650 milyar TL

Türkiye’de eğitimin çok önemli olduğunu ve dünyada bir yarışın var olduğunu söyleyen Eroğlu, “Bu yarışı kazanmak için tek şart geleceğimizin teminatı olan gençleri yetiştirmektir. Üniversite de bu vazifeyi yapıyor. Bu bakımdan yaptığınız vazife gerçekten çok önemli. Bizde hükümet olarak eğitime en büyük desteği veriyoruz. Yeni bütçe görüşmeleri komisyondan geçti. 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi sadece 11 milyar TL idi. Önümüzdeki Pazar günü Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi görüşülecek. Teklif 650 milyar TL’dir. Türkiye’de en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığına ayrılıyor. Bundan dolayı fevkalade mutluyuz. Bu da bir ihtiyaçtır” diye konuştu.

“İyi bir eğitimin 3 şartı var”

İyi bir eğitim için 3 şartın önemli olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

“Birinci şart; eğitimle alakalı kurumlarda fiziki şartların en iyi şekilde sunulması gerekir. Bu konuda Türkiye’nin üniversitelere verdiği bu büyük imkanla nereden nereye geldiğini herkes biliyor. Hem devletimiz hem hayırseverlerimiz sayesinde üniversitelerimizin fiziki imkanları muhteşem. Her şey var gerçekten. Olmayan bir şey varsa bunu da yapmak devletimizin boynunun borcudur. İyi bir eğitim için ikinci bir husus da hocalarımızın kendilerine bu milletin evlatlarını teslim ettiğimiz hocalarımızın özellikle şevk ve heyecanla bu gençleri geleceğe hazırlamasıdır. Dünyada büyük bir yarış var. Bu yarışı kazanmak için bu gençleri en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bu topraklarda ayakta kalmanın yegane yolu güçlü olmaktan geçiyor. Bu topraklara göz koyanlar çok. Biz güçlü olursak, birlik beraberlik içinde kardeşliğimizi pekiştirirsek güçlü şanlı bayrağımız ilelebet bu topraklarda dalgalanacaktır. Bunun için değerli hocalarım size teslim edilen evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, onlara büyük hedefler göstermek. Türkiye’nin Kızıl Elma’ları var. Onları mutlaka bu şuurla yetiştirmek gerekir. Üçüncü şart ise çok çalışmaktır. Çalışmak, gayret etmek ve üretmek. Bütün gençlere şevk ve heyecanla çalışma şuurunu vermemiz lazım.  Zamanı çok iyi kullanmamız lazım ve gençlere bunu öğretmemiz lazım. En kötüsü zamanı heba etmektir. Gençlere zamanı planlamayı öğretmemiz lazım. Daima planlama yapmalıyız.”

“AKÜ’ye has konferanslar serisi düzenlenmeli”

Konuşmasının son kısmında Rektör Prof. Dr. Karakaş nezdinde tüm personele teşekkür eden Eroğlu, AKÜ’nün çalışmalarını tebrik ederek, şu tavsiyelerde bulundu:

“Yabancı öğrencilere çok önem vermeliyiz. İngiltere’nin ekonomisinin büyük kısmı yabancı öğrencilerden kaynaklanıyor. Keza Fransa da öyledir. Çünkü Türkiye’ye gelen öğrenciler bir noktada o ülkenin elçisi oluyor. Hocalarımızın görevi sadece ders vermek değil aynı zamanda araştırma yapmaktır. Özellikle şehir ve kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve üniversite iş birliklerini çok önemsiyorum. Bunun biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Çalışma yapılıyor biliyorum. Bunun faydası; hem öğretim üyesi bizzat tatbikatın içinde oluyor hem de o sektöre katkı sağlıyor. Hocalarımız mutlaka arazi ile iç içe olmaları lazım. Sadece kitap okuma ve yazmak doğru değil. Hocalarımızın bilgileri mutlaka kitaba da dökmesi lazım. Tebliğ, uluslararası yayınların çoğaltılması da çok önemli. Ama bazen hep uluslararası yayınlara bakıyoruz. Bu konuda Türkçe yayınlar da çok önemli. Çok konferansa gittim bizim bilgileri onlara aktarıyoruz. Bu bilgilerin Türkiye’de yayılması kanaatindeyim. Mümkünse AKÜ’ye has 2 veya 3 yılda devam eden bir konferanslar serisi olsa çok isabetli olur diye düşünüyorum. Daha önce AKÜ ile birlikte Jeotermal Kaynakların Kullanılması sempozyumunu yapmıştık. Çok faydalı olmuştu. Türkiye’ye örnek oldu. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ayrılmadan Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili çalışmalar AKÜ ile yapılıyordu. Bunların gerçekten Türkiye’de önünün açılması konusunda faydalı oldu. Bu konularda bir konferanslar serisi başlaması isabetli olur.”

Protokol konuşmalarının ardından tören; “Kuruluşundan Bugüne Afyon Kocatepe Üniversitesi” adlı Belgeselin Ön Gösterimi AKÜ’nün 2022 Yılı Ödüllerinin Verilmesi, Profesörlere Belgelerinin Takdimi ve Doçent ve Doktor Öğretim Üyelerine Şal Takma Merasimi devam etti. 2022 yılında ikincisi gerçekleştirilen, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ödül Yönergesi kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Ödül Komisyonunca 9 farklı kategoride ödüle layık görülen akademik ve idari personele ödülleri takdim edildi.

2022 Yılı Bilimsel Başarı Ödülleri

Bilimsel Başarı ödülü için farklı birimlerden toplam 8 öğretim üyesi aday gösterilmiştir. Bu adaylar arasından Dünyanın etkili bilim insanları listesinde %2’lik dilime giren akademisyenlerden biri olan, 30’dan fazla Web of Science yayını, 500’e yakın atıfı, yayın başına 17’den fazla atıfı ve 13 WoS h indeksi ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Fatih Ecer ve son 5 yılda yaptığı yayınlar bakımından Web of Science’ta yaptığı 50’den fazla yayını, yayınlarına aldığı 600’den fazla atıfı, yayın başına 10’dan fazla atıf ve toplam 13 WoS h indeksi ile adaylar arasında en yüksek performansa ulaşmış olan Fen Bilimleri Alanında Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Taner Kavas ödüle layık görüldü.

2022 Yılı Genç Bilim ve Sanat İnsanı Ödülleri

Web of Science’ta yaptığı 10 yayın ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanında Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Cahit Erdem, Web of Science’ta yaptığı 25’ten fazla yayın, aldığı 200 atıf ve elde ettiği 8 h indeksi ile genç araştırmacılar arasında en yüksek performansı sağlayan Fen Bilimleri Alanında Mühendislik Fakültesinden Araştırma Görevlisi Dr. Recep Kurtuluş ödüle layık görüldü.

2022 Yılı Eğitsel Performans Ödülleri

2022 Yılı Eğitsel Performans Ödülleri kategorisinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizden Dr. Öğretim Üyesi Bülent Altay, Güzel Sanatlar Fakültemizden Öğretim Görevlisi Deniz Kartal Kara ve Afyon Meslek Yüksekokulundan Öğretim Görevlisi Mustafa Ümit İşbeceren ödüle layık görüldü.

2022 Avrupa Birliği Projesi Ödülleri

Şuhut Meslek Yüksekokulundan Prof. Dr. Halil Selçuk Biricik ve Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Nezahat Hamiden Karaca Avrupa Birliği Projesi kapsamında ödüllerini aldılar.

2022 Proje Performans Ödülleri

2021 yılında sonuçlandırdığı iki adet TAGEM projesi nedeniyle Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Serdar Koçak ve İngiltere Büyükelçiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansından aldığı projeler ve yapmış olduğu proje danışmanlıkları nedeniyle Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fatih Bıyıklı 2022 Proje Performans Ödülüne layık görüldü.

Kuruma Katkı Ödülü

Kuruma Katkı Ödülü kategorisinde; Veteriner Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Durmuş Fatih Başer, Güzel Sanatlar Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Sena Coşkun, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanları adına Doç. Dr. Ahmet Karaman ve Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanları adına Doç. Dr. Volkan Yüncü ödüllerini aldılar.

2022 İdari Başarı Ödülleri

Rektörlük Strateji Geliştirme Daire Başkanlığından Şube Müdürü Mehmet Çiçeklitaş, Rektörlük Personel Daire Başkanlığından Şef İzzet Ergün, Rektörlük Makamında Özel kalem olarak çalışan Bilgisayar İşletmeni Gözde Özel, Mühendislik Fakültesinden Bilgisayar İşletmeni Tacittin Kızıltepe, Rektörlük Bilgi İşlem Daire Başkanlığından Tekniker Rahmi Dönerkaya, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığından Şoför İsmail Kavlak, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığından Hizmetli Nevzat Bayrak idari başarı ödülü ile taltif edildi.

Bilime ve Sanata Destek Ödülleri

AKÜ akademik birimlerinin yaptıkları bilimsel proje ve etkinliklere sağladıkları maddi destek nedeniyle ödüle layık görülen İş İnsanı Mehmet Reha Kora, İş İnsanı Mehmet Şimşek ve İş İnsanı Yavuz Kocaşaban Bilime ve Sanata Destek kategorisinde ödüle layık görüldü.

2022 Yılı TEKNOFEST Destek Ödülleri

2022 yılında TEKNOFEST Yarışmalarındaki desteklerinden dolayı; İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, İstanbul AFSİAD Başkanı Hüseyin Çelik, İş İnsanı Fehmi Denizli, İş İnsanı Hakan Kırlıoğlu, İş İnsanı Kadir Sayın, İş İnsanı Yusuf Balık ve İş İnsanı Ümit Özen ödüle layık görüldü.

Plaket takdim edildi

AKÜ’nün tüm faaliyetlerinde maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen, ne zaman ihtiyaç duyulsa destek veren Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yapmış oldukları katkılardan dolayı plaket takdim edildi.

2022 Yılında Profesörlük Unvanına Yükselen Akademisyenler

Tören 2022 yılında Profesörlük Unvanına Yükselen öğretim üyelerine belge takdimi ile devam etti. 2022 yılında Profesörlük Unvanına yükseltilen; Prof. Dr. Ahmet Baytok, Prof. Dr. Aytekin Hitit, Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, Prof. Dr. Erdinç Dündar, Prof. Dr. İrfan Celal Engin, Prof. Dr. Kamuran Pamuk, Prof. Dr. Mehmet Güneş, Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı, Prof. Dr. Ömer Hazman, Prof. Dr. Rasim Dermez ve Prof. Dr. Yurdal Sever profesörlük belgelerini aldılar.

2022 Yılında Doçentlik ve Dr. Öğr. Üyeliği Unvanına Yükselen Akademisyenler Şal Taktı

Doçentlik unvanına yükselen; Doç. Dr. Abdullah Çakmak, Doç. Dr. Ahmet Uyar, Doç. Dr. Ali Fikret Aydın, Doç. Dr. Ayşe Kılınç, Doç. Dr. Bekir Oruncak,  Doç. Dr. Bekir Sarıkaya, Doç. Dr. Cahit Erdem, Doç. Dr. Cengiz Yılmaz, Doç. Dr. Duygu Sökezoğlu Atılgan, Doç. Dr. Ercan Şen, Doç. Dr. Erhan Ünal, Doç. Dr. Erkan Özkan, Doç. Dr. Esra Tekel, Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Doç. Dr. Hacer Ulu Bilim, Doç. Dr. Hamdi Korkman, Doç. Dr. Huriye Gonca Diler, Doç. Dr. Hüseyin Pamukçu, Doç. Dr. İsmail Ciğerci, Doç. Dr. Koray Çelikeloğlu, Doç. Dr. Mehmet Erkol, Doç. Dr. Mehmet Koçyiğit,  Doç. Dr. Mehmet Özkan, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Doç. Dr. Murat Kelikli, Doç. Dr. Mustafa Yalçın, Doç. Dr. Necmi Kahraman, Doç. Dr. Necmiye Serap Vurur, Doç. Dr. Nezahat Hamiden Karaca, Doç. Dr. Nimet Akın, Doç. Dr. Osman Uslu, Doç. Dr. Rifat Yağmur, Doç. Dr. Sebiha Gölünük Başpınar, Doç. Dr. Seda Yalçın, Doç. Dr. Serdar Ögel, Doç. Dr. Serhat Sinan Kocaoğlu, Doç. Dr. Tuğçe Akyol, Doç. Dr. Tuna Beşen Delice, Doç. Dr. Ülkü Küçükkurt, Doç. Dr. Volkan Göçoğlu, Doç. Dr. Volkan Yüncü ve Doç. Dr. Ziya Özgür Yazıcı doçentlik şallarını taktılar.

2022 yılında Doktor Öğretim Üyeliğine yükselen; Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fatih Yuran, Dr. Öğr. Üyesi Ahsen Ela Kızılkaya, Dr. Öğr. Üyesi Ali Balkı, Dr. Öğr. Üyesi Aliye İlkay Yemenici, Dr. Öğr. Üyesi Alper Günaydın, Dr. Öğr. Üyesi Alper Karasoy, Dr. Öğr. Üyesi Anıl Süvari, Dr. Öğr. Üyesi Arif Arifoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ayla Sandıkcıoğlu Gümüş, Dr. Öğr. Üyesi Aylin Saltürk, Dr. Öğr. Üyesi Azize Atik, Dr. Öğr. Üyesi Barış Denk, Dr. Öğr. Üyesi Bilgütay Kaan Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Burak Olur, Dr. Öğr. Üyesi Büşra Onay, Dr. Öğr. Üyesi Cansu Kurtuluş, Dr. Öğr. Üyesi Celal Onur Gökçe, Dr. Öğr. Üyesi Cemal Hakan Dikmen, Dr. Öğr. Üyesi Didem Gülçin Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Emre Baysan, Dr. Öğr. Üyesi Evren Barut, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Görücü, Dr. Öğr. Üyesi Faruk Emrah Oruç, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Özaktan, Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Handan Deniz Böyükaslan, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kızılkaya, Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yaran Ögel, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Osmanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kılınç, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yağcı, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yumurtacı, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aydın Akalan, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Enes Sağar, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tamer Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Melih Özçatal, Dr. Öğr. Üyesi Mine Koyuncu Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Salim Danış, Dr. Öğr. Üyesi Murat Keskin, Dr. Öğr. Üyesi Murat Tekbaş, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özbek, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yasin Akbaş, Dr. Öğr. Üyesi Mürşide Şimşek, Dr. Öğr. Üyesi Mürüvvet Düz, Dr. Öğr. Üyesi Nihal Yumak, Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Kalkan, Dr. Öğr. Üyesi Olcay Şener Erkırtay, Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Erol, Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Yurtseven, Dr. Öğr. Üyesi Seher Çakan, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Göksu, Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Tortop, Dr. Öğr. Üyesi Talat Koçak, Dr. Öğr. Üyesi Temel Alper Karslı, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Dedebaş, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Yalçın Uzun, Dr. Öğr. Üyesi Ümit Özçınar, Dr. Öğr. Üyesi Yunus Yılan ve Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Kasap Doktor Öğretim Üyeliği şallarını taktı.

2022 Yılı Ödül ve Akademik Yükseltme Töreni toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

07 Aralık 2022, Çarşamba 4873 kez görüntülendi