Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yılı kutlamaları kapsamında AKÜ Afyon Meslek Yüksekokulunda “Girişimcilik ve İş Kurma Süreci” söyleşisi düzenledi. Söyleşide Musakka Restoran İşletme Sahibi Ayşe Safkurşun iş kurma deneyimlerini anlattı.

Söyleşinin selamlama konuşmasını Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yılmaz yaptı. Yılmaz, girişimciliğin ekonomik gelişme ve kalkınmadaki önemini hatırlatarak özellikle kadın girişimcilerin rolüne dikkat çekti.

Söyleşide Musakka Restoran İşletme Sahibi Ayşe Safkurşun ev hanımlığından profesyonel mutfağa geçiş sürecinde yaşadıklarını anlattı. Safkurşun, “Kendi mutfağımda, evimin mutfağında yaptığım tüm yemekleri, aileme, akrabalarıma yaptığım gibi hem kentimizde hem yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerimize Afyonkarahisar’a has tatları sunmak amacımdı” dedi. İşletme fikrini hayata geçirdikten kısa bir süre sonda pandemi sürecinin başladığını anlatan Safkurşun, sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla birlikte işlerin yavaşladığını ve ‘evdeki hesabın çarşıya uymadığını’ ifade etti. Safkurşun sözlerine şöyle devam etti:

“Pandemi sürecini işletmemi ve personelimi yakından tanımak için kullandım. 6 ay gibi bir süreyi böyle geçirdik. Sosyal hayat tekrar açıldığında da endişelerimiz devam ediyordu. Eşim de ben de mükemmeliyetçiyiz. Aldığımız ve yaptığımız her şeyin en iyisi olmasını istedik. Bu süreçte aldığımız kredinin ödemeleri başladı. İşler de yavaş yavaş açılmaya başladı. Biz açılış da yapmadık. Kendimizi nasıl tanıtabiliriz diye düşünürken hem Afyonkarahisar halkı hem de valilik, belediye bize çok büyük destek oldu. Açıldıktan bir ay sonra ben MasterChef’te jürilik yaptım. Bu bana büyük artı getirdi. Daha sonra televizyon programlarında tanıtımlarımız yayınlandı. Açılışımız olmadı ama tanıtımlarımız oldu.”

“En büyük rol modelim annem”

Safkurşun, restoran fikri ilk doğduğunda büyük bir işletmeden ziyade butik bir işletme hayal ettiğini ifade ederek, yapılan işin layığıyla yapılmasının önemini vurguladı. Safkurşun, “En büyük rol modelim annem. Biz bu işe başlarken annelerimizden aldığımız damak lezzeti ile artıyla başladık. Bizim kendi kültürel damak lezzetimiz var. Annelerimizden, atalarımızdan aldığımız deneyim ve lezzet var. Başka bir mesleği yapıyor olsak okulda öğrenme şansımız da var. Ancak biz küçüklüğümüzde tanıştığımız damak tadı ile mesleğimizi ve kendimizi geliştirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Söyleşi Safkurşun’un kendisine yöneltilen soruları cevaplamasının ardından sona erdi.

08 Aralık 2022, Perşembe 230 kez görüntülendi