Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, hayvan sağlığının korunması, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kilit rol üstlenen veteriner hekimlerin, tek sağlık yaklaşımının olmazsa olmazları olduğunu bildirdi.

Karakaş, Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Karakaş, mesajında Veteriner hekimlerin hayvan ve insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesi, hayvan ıslahı, gıda güvenliğinin sağlanması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağladıklarını belirtti.

Karakaş mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Hayvanların evcilleştirilmesi ile tarih sahnesine çıkan dünyanın en köklü ve saygın mesleklerinden olan veteriner hekimlik, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarla beşeri hekimliğin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. Tüm dünyada kabul gören ‘Tek Sağlık’ yaklaşımında çevre, hayvan ve insan sağlığı ayrılmaz bir bütün olmakla birlikte bu bütünün her birinde yaşanacak bir aksama halk sağlığına doğrudan yansımaktadır. Bunun son örneği ise Veteriner hekimlerin kısa süre önce küresel ölçekte tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınında geliştirilen aşının her aşamasında önemli katkılar sunmuş olmalarıdır. Hayvan sağlığı ve hayvancılığı öncelikli çalışma alanlarından biri olarak belirlemiş olan Üniversitemiz bu anlamda Veteriner Fakültesi, Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma Çiftliği, Veteriner Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hayvan Hastanesi), Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı ile Bayat, Emirdağ ve Şuhut Meslek Yüksekokullarındaki laborant ve veteriner sağlık bölümleri ile bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Kısa bir süre sonra hizmete girecek olan yeni AKÜ Hayvan Hastanesi de bölgenin en gelişmiş ve büyük hastanesi olarak ülkemizin bu alandaki önemli merkezleri arasında yerini alacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle hayvan sağlığı, hayvan refahı, gıda güvenilirliği ve halk sağlığının korunması kapsamında özveri ile çalışan başta Veteriner Fakültemizin değerli öğretim üyeleri ve Veteriner Hekim adayı öğrencilerimiz olmak üzere tüm veteriner hekimlerin Dünya Veteriner Hekimler Gününü tebrik ederim.”

28 Nisan 2023, Cuma 396 kez görüntülendi