Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İlahiyat Fakültesi Halaç Ailesi Eğitim Binasının temeli Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın teşrifleriyle atıldı.
Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünde gerçekleştirilen temel atma törenine; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, AK Parti Afyonkarahisar Dr. Hasan Arslan, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, TBMM 24. Dönem AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Jandarma Komutanı Albay Tolga Yağan, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Hayırsever İş İnsanları Fazlı Halaç, Macide Halaç, Özcan Halaç, Zeynep Başak Halaç ile il müdürleri, il protokolü ve AKÜ personeli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören; AKÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Kadir Yıldırım’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.
AKÜ İlahiyat 1060 mezun verdi
Temel atma töreninin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kökleri 1974’e uzanan 1992 yılında üniversiteleşen Afyon Kocatepe Üniversitesinin evrensel düzeyde bilimsel bilgi üretmeyi, çağdaşlarıyla rekabet edebilen meslek insanı yetiştirebilmeyi, stratejik planında yer verdiği öncelikli alanları bağlamında bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı misyon edinmiş bir üniversite olduğunu ifade etti.
İslami İlimler Fakültesinin 2013 yılında AKÜ’nün bünyesine katıldığını, 14 Eylül 2023 Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İslami İlimler Fakültesinin İlahiyat Fakültesi olarak değiştirildiğini söyleyen Karakaş, şu bilgileri paylaştı:
“Fakültemiz, seçkin akademik kadrosuyla alanında özgün ve objektif araştırmalar yapabilen, donanımlı, millî, dinî ve ahlâkî değerlerimizi güçlendirecek ilahiyatçılar yetiştirmek misyonu ile 10 yıldır eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Şimdiye kadar vermiş olduğu 1060 mezunla ülkemizin yetişmiş insan ihtiyacına katkı sunmaya devam etmektedir. Fakültemiz hali hazırda 2’si profesör, 9’u doçent olmak üzere toplam 40 akademik personel ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.”
İlahiyat Fakültesinin müfredatı ile ilgili bilgiler veren Karakaş, şunları söyledi:
“Fakültemizde Arapça Hazırlık sınıfı zorunlu olarak okutulmakta olup, lisans ders müfredatının yüzde 30’u Arapçadır. Hazırlık sınıfı ile birlikte Normal ve İkinci öğretim lisans programlarında 1200 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Üç farklı alanda yürütülen lisansüstü programlarda ise 150 öğrenci bulunmaktadır. Pek çok akademik çalışmanın yürütüldüğü fakültemiz bünyesinde ayrıca 2018 yılında kurulan akademik nitelikli hakemli Kocatepe İslami İlimler Dergisi çıkarılmaktadır. Ulusal ve uluslararası dizinlerde taranmaya başlayan dergimiz, nitelikli yayınlara yer vererek kısa sürede alanındaki prestijli dergiler arasına girmiştir.”
“İlahiyat Fakültesi bütün ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlandı”
İlahiyat Fakültesi Halaç Ailesi Eğitim Binasının toplam 9 bin 234 metrekarelik kapalı alana sahip olacağını belirten Karakaş, “Kısa sürede tamamlanması planlanan İlahiyat Fakültesi binamız, zemin üzeri 2 kat olarak inşa edilecektir. Bina bünyesinde 2 amfi, 21 derslik, 235 kişilik konferans salonu, 2 seminer salonu, 2 çalışma atölyesi, kütüphane ve okuma salonu, bilgisayar salonu, idari ve öğretim üyesi odaları yer alacaktır. Ayrıca 815 metrekareden oluşan bir kantin binası da projeye dahildir. İlahiyat Fakültesi müfredatı, akademisyen ve öğrencileri düşünülerek inşa edilecek Halaç Ailesi Eğitim Binası, bir ilahiyat fakültesinin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır” diye konuştu.
Rektör Karakaş katkı sunan herkese teşekkür etti
Konuşmasının son kısmında İlahiyat Fakültesi Halaç Ailesi Eğitim Binasının yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Düşünce aşamasından temel atma durumuna gelme sürecindeki değerli katkılara değinmeyi ve teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Öncelikle bu hayır organizasyonun baş aktörleri olan hayırsever iş insanları Özcan Halaç beyefendiye ve Zeynep Başak Halaç hanımefendiye, Fazlı Halaç beyefendi ve Macide Halaç hanımefendiye cömertliklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum, Allah kendilerinden razı olsun, hayırlarını kabul buyursun. Ayrıca bu hayır fikrine katkıda bulunan; Valimiz sayın Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na, önceki Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’e, önceki Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, çok değerli milletvekillerimize, fakülte yöneticilerimize ve Birlik Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere, temel atma törenimize katılımlarınızla bizleri onurlandırdığınız için siz misafirlerimize hassaten teşekkürlerimi sunuyorum.”
Fazlı Halaç: “İlahiyat Fakültesi Halaç ailesinin hayır amaçlı yaptırdığı 16. binası”
Hayırsever iş insanı Fazlı Halaç ise İlahiyat Fakültesi Halaç Ailesi Eğitim Binasının Halaç Şirketinin Türkiye’de on altıncı, Afyonkarahisar’da ise üçüncü hayır amaçlı binası olduğunu dile getirdi. Halaç, “İnsanoğlu yaşadığı sürece insanlara destek olmalı ve hayır yapmalıdır. Okul, cami, köprü ve yol yaptırmak, su çıkartmak, hayırlı evlat yetiştirmek önemli olan. İnsan yaşadığı sürece bunları yaparsa amel defteri kapanmaz. Yaptıkları hayırlar nedeniyle bu kişilerin amel defteri kapanmıyor ki buna Sadaka-i Cariye diyoruz. İnsanoğlunun hayattaki en büyük kazancı yaptığı hayır ve hasenattır. Bana göre en büyük kazanç budur. Biz buna inanarak; okul, cami, engelliler için okul ve hastane yaptırdık. Bugün temelini atacağımız İlahiyat Fakültesi Türkiye’de 16. Afyonkarahisar’da 3 temel. İlahiyat Fakültesi burada hafızlar yetiştirecek. Vatana millete faydalı insanlar yetiştirecek” ifadelerini kullandı.
“Eğitim dünyası bir şehrin en önemli dinamiklerinden”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı konuşmasında Afyonkarahisar’ın çok şanslı bir il olduğunu belirtti. Yiğitbaşı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Eğitim dünyası bir şehrin en önemli dinamiklerinden bir tanesi, lokomotifi. Biz Afyonkarahisar olarak çok şanslıyız. İki üniversitemiz var. 40 bin kadar öğrencimiz var. Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bizim en önemli dinamiklerimiz. Her iki üniversitemiz de Afyonkarahisar’ı daha üst noktalara taşıyacak ve ülkemize inşallah nitelikli, kaliteli insan yetiştirecek; akademisyen yetiştirecek; sahada güzel işler yapacak; ülkemiz için çalışmalara katkı sağlayacak çok kıymetli değerlerimiz. Yeni ismiyle İlahiyat Fakültemiz, geçmişteki hizmetlerine, daha büyük gelişme göstererek, daha büyük donanımla, daha güzel fiziksel imkanlarla hizmet verecek.18 ay sürmesi planlanan fakülte binasının inşallah açılışına da hep beraber tanıklık etme mutluluğunu yaşarız.”
“İlahiyat Fakültesi gençlere ve yetişkinlere ufuk açacak akademisyenler yetiştirsin”
Yiğitbaşı konuşmasında hayırsever Halaç ailesine teşekkür ederek, “Hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten bu yatırımlar ve bu hayır işlerinde ki sadaka-i câriye niyetine geçecek; devletimizle birlikte hareket etmeleri, kendi içinden çıktıkları, doğup büyüdükleri, yetiştikleri şehre katkı sağlamaları gerçekten çok kıymetli” dedi. Yiğitbaşı, İlahiyat Fakültesinin binin üzerinde mezunu olduğunu belirterek fakültenin yetişmiş, nitelikli, sahadaki çalışmalarıyla gençlere ve yetişkinlere ufuk açacak, Türkiye için hayırlı hizmetler yapacak akademisyenler yetiştirmelerini temenni ettiğini de sözlerine ekledi.
“Afyonkarahisar tarih boyunca medeniyetlerin kavşak noktası oldu”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise Afyonkarahisar’ın tarih boyunca medeniyetlerin kavşak noktası olduğunu belirtti. Göktaş, “Afyonkarahisar ticaret yollarının kesiştiği bir şehirdir. Ayrıca birçok âlimin yolu da Afyonkarahisar’dan geçmiştir. Bugün bu misyonu üniversitemiz de devam ettiriyor. Üniversite eğitimine, gençlere ve gençlerimize yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır” şeklinde konuştu. İlahiyat Fakültesi Halaç Ailesi Eğitim Binasının öğrencilere ve akademisyenlere modern ve verimli bir eğitim ortamı sunacağını ifade eden Göktaş, şöyle konuştu:
“Bakanlığımıza da çok kıymetli katkılar sunan ve geçtiğimiz ay Emirdağ’da çocuk evi sitesinde de çok kıymetli desteği olan saygıdeğer Özcan ve Başak Halaç hayırseverlerimizle bir ay sonra tekrar Afyonkarahisar’da bir arada bulunduğum için çok mutluyum. Bu güzel eseri de bu şehre kattıklarından dolayı kendilerini tebrik etmek istiyorum. İnşallah kısa sürede tamamlanıp hizmete girecek olan bu bina, öğrencilerimize ve hocalarımıza modern ve verimli bir eğitim ortamı sunacaktır. Afyonkarahisar’a çok emek vermiş Emirdağlı hemşerilerim Özcan ve Başak Halaç olmak üzere bu fakültenin yapımına destek olan herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Bu binadan faydalanacak bütün öğrencilerimize hocalarımıza şimdiden hayırlı uğurlu olsun.”
Tören, temele ilk beton atılması öncesinde Afyonkarahisar İl Müftü Yardımcısı Harun Yılmaz’ın yaptığı dua ve protokolün harç dökülmesi için butona basması ile son buldu.
Rektör Karakaş Halaç Ailesine Hediye Takdim Etti
Temel atma töreninden önce hayırsever iş insanları Özcan ve Başak Halaç AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti. Rektör Karakaş, hayırsever iş insanları Özcan Halaç ve Başak Halaç’a teşekkür ederek, hediye takdim etti.