Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı tarafından “Davranış Bağımlılıkları” konferansı düzenlendi.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Numan Harputlugil, Mühendislik Fakültesi öğrencilerine “Davranış Bağımlılıkları”nı anlattı. Kişinin bir maddeyi veya bir aktiviteyi ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen almaya devam etmesi, bırakma isteğine rağmen bırakamaması ve maddeyi alma isteğini durduramamasının bağımlılık olduğunu ifade eden Harputlugil, “Madde bağımlılarıyla ilgili en faydalı toplum görüşü, sosyal durumları nedeniyle mağdur olmaları durumudur. Bununla beraber daha sık olan görüş, madde bağımlılarının zayıf ve kötü insanlar oldukları, ahlaklı yaşam sürdürmekte ve davranışlarını kontrol etmekte isteksiz oldukları şeklindedir” diye konuştu.

“Farklı davranış bağımlıkları var”

Farklı bağımlılık türlerinin olduğunu belirten Harputlugil, şöyle konuştu:

“Kumar, alışveriş, yeme, cinsel ve egzersiz bağımlılığı olarak davranış bağımlılıkları farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Kumar bağımlılığı, eylemin doğası gereği kişilere ekonomik, ailevi ve duygusal yönden ciddi zararlar verir.  Bu bağımlılığa sahip kişilerde intihar oranının diğer bağımlılıklara oranla bir hayli fazla olduğu görülür. Son dönemde kumar bağımlılığındaki artış bu konudaki araştırmalarda da artışa neden olmuştur. Kumar bağımlısı bireylerin bu eylemi birçok kayba ve olumsuz sonuçlarına rağmen sürdürmesi üzerinde yapılan araştırmalarda kişilerin beynin karar verici ve belirli bir davranışı baskılama mekanizmalarında bozulmalar tespit edilmiştir.”

Konferans soru cevabın ardından sona erdi.

25 Ekim 2023, Çarşamba 164 kez görüntülendi