Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “29 Ekim’den 15 Temmuz’a Zor Zamanda Direnmek” temasıyla düzenlenen 2. Büyük Taarruz Kısa Film Festivali kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileriyle söyleşti.

Etkinliğe Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Selçuk Akçay ile belgesel yapımcıları, öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.

İbrahim Küçükkurt konferans salonunda düzenlenen söyleşi öncesinde Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın kendi belgesel filmi olan ve FETÖ’nün darbe girişimine direnen 6 kadın kahramanın anlatıldığı Kalplerin Direnişi belgeseli izlendi.

Yiğitbaşı, söyleşide yönetmenliğini Rengin Gültekin’in üstlendiği “Kalplerin Direnişi” belgeselinin ortaya çıkış hikâyesini anlattı.

“Çok farklı duyguları bir arada yaşadık”

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Marmara Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yaptığını ifade eden Yiğitbaşı, “İstanbul’daydım. Bu kalkışmayı duyduğum an eşime ‘hemen bebeği annemlere bırakalım ve Atatürk Havalimanına gidelim” dedim. O da beni ikiletmedi ve 8-9 aylık bebeğimizi bırakıp oğlumuzu da alarak evden çıktık. Atatürk Havalimanı o zaman aktifti; o noktaya yürüdük. O yürüyüş sırasında çok farklı duygular yaşadık. Her görüşten insanlar vardı.  F16’lar üzerimizden geçerken bir taraftan da her görüşün farklı marşlar eşliğinde yürüdüğünü gözlemledik. Allah’a şükür ki o gecenin sabahında aydınlık bir güne uyandık” dedi.

Yaşadıklarımızı gelecek nesle anlatmak istedik”

Yaşananların gelecek nesle anlatılması ve kalıcı bir eser üretilmesi gerektiğini düşündüklerini anlatan Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu:

“Ben iletişim alanında akademisyenim. Sadece belli alanda kalmak istemedim. Akademik çalışmalarımı iletişim kanalları aracılığıyla topluma daha fazla aktarmak istedim. O gece şahit olduklarımız dışında medyaya yansıyan haberleri de okuyordum. Bir sohbet sırasında eşim bu fikri ortaya çıkardı. Yaşadıklarımızı gelecek nesle aktarmamız gerekiyor düşüncesi ile yola çıktık. Ne yapalım, nasıl yapalım derken şu noktaya vardık. Bizi cesaretlendiren sensin demişti eşim. 15 Temmuz’u eksen alırsak, kadınların direnişteki aktifliğinin, belki de belirleyici, öncü rollerinin altının çizilmesi gerektiğini düşündük ve böylelikle yola çıktık. 6 kadın direnişçiyle görüşerek belgeseli hazırladık. Kadınların kilit rolünü anlatmak için de İstanbul ve Ankara merkezli isimleri araştırdık ve 6 kadına ulaştık. Yönetmenimiz Rengin Bey ile birlikte böyle bir belgesel film hazırladık” ifadelerini kullandı.

Festivale ilişkin düşüncelerini de dile getiren Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar milli mücadelenin kilit şehri. Her yıl Zafer Haftası programlarıyla Büyük Taarruz Zaferini coşkuyla kutluyoruz. Büyük Taarruz Kısa Film Festivalimiz de bu zaferi hatırlama, anma noktasında önemli bir işlev görüyor. Bu festivalin her yıl coşkuyla devam etmesini ve gelenekselleşmesini diliyorum” dedi.

“Afyonkarahisar talepkar bir şehir”

Sosyal ve kültürel etkinlikleri artırma noktasında her türlü desteğe hazır olduğunu belirten Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar çok talepkar bir şehir. Yapılan her festival, etkinlik ve sosyal aktiviteler yoğun ilgi görüyor. Gençlerimiz ve şehir etkinlikleri sahipleniyor. İnşallah bizler de elimizden geldiğince bu tür festivalleri ve etkinlikleri artırmaya hayret ediyoruz. Büyük Taarruz 2. Uluslararası Kısa Film Festivali 4 gün süreyle dolu dolu etkinliklerle yapılıyor. Festivalin teması da oldukça anlamlı. 29 Ekim’den 15 Temmuz’a Zor Zamanda Direnmek teması etkileyici olmuş. İnşallah hayırlara vesile olur. Şehrimizin bu tür festivallerde her daim öncü olmasını temenni ediyorum. Destek olan tüm ekibe teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Belgesel film ekibiyle hala görüştüğünü ve bu çalışma sonrası güzel dostluklar oluştuğunu kaydeden Vali Yiğitbaşı, belgesel çekimi sırasında zaman zaman duygulandığını da sözlerine ekledi.

Program, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın öğrencilerin sorularını cevaplamasıyla son buldu.

27 Ekim 2023, Cuma 183 kez görüntülendi