Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliği ile düzenlenen Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 AR-GE Projesi Hazırlama Eğitimi Programı başladı.

Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 Projesi Hazırlama Eğitimine AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ile birlikte farklı üniversitelerden öğretim elemanları katıldı.

Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 AR-GE Projesi Hazırlama Eğitimi Programının başlangıcında AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu tarafından içerik ile ilgili sunum gerçekleştirildi.  Doktorasını tamamlamış ya da doktora yeterliliğini geçen araştırmacı katılımcının yer aldığı eğitimde TÜBİTAK 1001 projeleri ile ilgili bilgiler veren Uygunoğlu, “İlk etkinliğimizi 2012 yılında yaptık. Ama 2012 yılındakini TTO değil de Mühendislik Fakültesi bünyesinde yapmıştık. 2017 yılında TTO’ya koordinatör atandıktan sonra düzenli olarak bu faaliyetlerimizi halen devam ettiriyoruz. Oldukça faydalarını gördük. Ben her eğitimi anlatırken kendimde eğitimci hocalardan bir şeyler halen öğreniyorum. Yazdığımız, yürüttüğümüz projeler var ama sonuçta tecrübe başka bir şey. Karşılaştığınız problemler, onlara nasıl çözüm getireceğimiz noktasında tecrübe devreye giriyor” diye konuştu.

“Kaynak noktasında TÜBİTAK daha büyük destek veriyor”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise TÜBİTAK’ın değişik kurullarında danışmanlık ve üyelik yaptığını ifade ederek, “Araştırma yapmak, yenilik geliştirmek güzel şeyler. Özellikle bilim insanından yapmasını beklediğimiz şeyler. Ancak burada hem yöntem hem kaynak bakımından eksiklerimiz olabiliyor. Kaynağı, TÜBİTAK ya da üniversitelerimizin BAP gibi birimleri sağlayabiliyor. Kaynak açısından TÜBİTAK daha büyük destek verebiliyor. Bu bakımdan doğru kaynağa başvurmak uygun olur” dedi.

“Bilimsel bir sonuç almanın en iyi yolu proje üretmek”

Yaşadığı tecrübelerden hareketle tavsiyelerde bulunan Özdemir, şunları belirtti:

“Bir proje fikriniz varsa bu proje fikrini eğer hakem heyetine ya da birilerine danışırsanız hakemlik yapıp size geri dönüş sağlayabiliyorlar. Yanlış olacak ya da olmayacak şeylere girmiyorsunuz. Aslında TÜBİTAK bunun için bir mekanizma sağlıyor. Bir proje fikrini bir format halinde geliştiriyorsunuz; gönderiyorsunuz. Olacak bir şey ise devam ediyorsunuz olmayacak bir şey ise size söyleniyor. Geri bildirimler var. Bu bakımdan güzel bir şey. Proje yazdığınızda kabul edildiğinde projelerin hiçbirisi başladığı anda bitmiyor. Ben 30 aylık bir proje yapmıştım. 30 ay boyunca insanın aynı istikamette yürümesi çok kolay değil. Zaman zaman çeviriciler olur. Şunu da çalış bunu da yap diye fikirler gelir. İnsanın istikametini kaybetmemesi için projeler iyi bir şey. Hedefe doğru yöneliyorsunuz ve belirli dönemlerde raporlar isteniyor. O geri dönüşler istikametten şaşmamanızı da sağlıyor. Aynı zamanda belirli bir tempoyu da yakalıyorsunuz. İnsanın bazen modu düşebiliyor. Başka şeyler dikkatini dağıtabiliyor. Bu nedenle proje kapsamında iş yapmak ve sonunda iş çıkarmasına vesile olarak bir motivasyon sağlıyor. Ortaya çıkan kontrol mekanizması var. Projeyi takip eden hakemler var. Bu hakemler yoluyla sonuçtan da emin oluyorsunuz. Başlangıçtan itibaren emin adımlarla bilimsel bir sonuç almanın en iyi yolu proje üretmek. Proje önerisi yazmak da bunun en başıdır. Bu bakımdan doğru yerdesiniz. Doğru amaçla yola çıkmışsınız.”

Doktora yeterliliğini geçen ve doktorasını tamamlamış tüm araştırmacıların katılabildiği AFBEL Termal Otelde düzenlenen eğitim, 3 Kasım 2023 tarihinde sona erecek.

01 Kasım 2023, Çarşamba 367 kez görüntülendi