Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) ev sahipliğinde “Erasmus+ Yükseköğretim KA131 Hareketlilik Proje Yönetimi Toplantısı” düzenlendi.
Atatürk Kongre Merkezinde başlayan toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Ulusal Ajans Yüksek Öğretim Koordinatörü Hür Güldü, UİM Müdürü Doç. Dr. Volkan Yüncü, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Fati̇h Güngör ile üniversitelerinin Erasmus koordinatörleri, temsilcileri ve akademik personel katıldı.
“UİM’in başarısı, AKÜ’nün uluslararasılaşmaya verdiği önemin göstergesi”
“Erasmus+ Yükseköğretim KA131 Hareketlilik Proje Yönetimi Toplantısı”nın açış konuşmasını yapan UİM Müdürü Doç. Dr. Volkan Yüncü, Erasmus temsilcilerini Afyonkarahisar ve Afyon Kocatepe Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AKÜ’nün son yıllarda yükselen bir grafikle başarılı bir performans sergilediğini belirten Yüncü, “Bunun haklı gururunu yaşıyoruz ama burada hakkı teslim etmemiz gereken noktalar da var ki bunlardan ilki değerli Ulusal Ajans Yönetimi ve yetkilileridir. Bu toplantılarda kendileri ile iletişim kurduğumuzda oldukça hızlı ve çözüm odaklı yaklaşımları bunda çok etkili. Hibe kullanımımız, öğrenci ve personel hareketliliği ve anlaşma sayımız gibi birçok etken bu grafiğimizin yukarı çıkmasını sağlıyor. Bu etkenlerde bir diğer unsur da üniversitemizin kurumsal vizyon ve stratejisi ile doğrudan ilişkilidir. Burada bir başarıdan söz ediyoruz fakat bu noktada bu başarı en tepeden en aşağıya kadar gidiyor” diye konuştu.
“AKÜ, niteliksel gelişmeyi önceliyor”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün köklerinin 1974 yılına uzandığını belirterek, “Anadolu Üniversitesine bağlı Maliye Muhasebe Yüksekokulu olarak ilk tohumları atıldı. 1992 yılında çıkan kanunla üniversiteleşti. Üniversitemiz zaferin kazanıldığı bu kadim topraklarda kök salan güçlü bir kurum olma yolunda ilerliyor. Kuruluşundan bugüne 170 bin civarında mezun veren bir üniversiteyiz. Halihazırda 1080’i akademik, 970’i idari olmak üzere toplam 2 bin personeli ile Cumhuriyetimizin 100. yılında; 2. yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması yönündeki çabalarıyla niteliksel gelişmeyi öncelikli politika olarak belirleyen bir kurumuz” dedi. Üniversitelerin kurulduktan sonra fiziksel ve akademik altyapı çalışmalarına odaklandığını söyleyen Karakaş, “Uzun süre bu odaklanma devam eder. Belirli bir noktaya gelindiğinde politikalarda bir dönüşüm gerçekleştirip yönünüzü niteliksel alana çevirmen gerekiyor. Bütün kurumların kuruluş süreçlerinde bu tür hikayeler yaşanır. Biz de 2019 Nisan ayında Rektörlüğe atandığımızda oluşturduğumuz yönetim ile birlikte; üniversitemizin niceliksel gelişim sürecinin önemli ölçüde tamamlanması nedeniyle niteliksel gelişmeyi temel politika olarak benimsedik ve bu doğrultuda stratejik planımızı güncelledik” ifadelerini kullandı.
“Uluslararasılaşma, üniversitelerin 4. misyonu olma yolunda”
Üniversite olarak niteliksel gelişmeyi önceleyen, uluslararasılaşmanın da aralarında olduğu yeni hedefler belirlediklerini anlatan Karakaş, şunları söyledi:
“Özellikle uluslararasılaşma noktasında rekabet kapasitemizi büyütmeyi hedefledik. Bu doğrultuda çok yönlü politikalar ortaya koyduk ve koymaya devam ediyoruz. II. Dünya Savaşından sonra kurulan yeni dünya düzeni içerisinde dünyanın küresel bir köy olma süreci başladı ve bu durum, 1980’li yıllarda ivmesini özellikle bilişim teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte yükseltti. 2000’li yıllarda yaşadığımız dönemde de küreselleşmenin ivmesi oldukça yükseldi. Dolayısıyla artık sadece bulunduğunuz lokasyonda etkinlik oluşturan veya işler ortaya koyan bir kurum olamazsınız. Eğer adınız üniversite ise mutlaka uluslararasılaşma düzeyinde, küreselleşme sürecinin getirmiş olduğu imkanlardan faydalanma ve bu sürece katkıda bulunma adına faaliyetler gerçekleştirmeniz gerekir. Bu anlamda biz de; uluslararasılaşma noktasında rekabet kapasitemizi artırmayı ana niteliksel gelişme politikamızın hedefleri içerisine yerleştirdik ve bu doğrultuda da çok yönlü çalışmalar başlattık.”
Uluslararasılaşmanın üniversitelerin temel misyonları arasına girme yolunda hızla ilerlediğine dikkat çeken Karakaş, şunları ifade etti:
“Üniversitenin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı gibi 3 temel misyonu var. Uluslararasılaşma da bu misyonlara eklenen 4. misyon haline gelme yolunda hızla ilerliyor. Üniversite yönetimi olarak bu trendi de görerek, öncelikli hedeflerimiz arasına uluslararasılaşmada rekabet kapasitesini arttırmayı koymuş olduk. Bu kapsamda Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezimizde farklı ülkelerde birçok üniversite ile iş birliği anlaşmalarına imza attık. Avrupa Birliği Erasmus+ hareketliliği başta olmak üzere ikili anlaşmalarla Avrupa Birliği ülkelerine öğrenci ve personelimizi göndermeye devam ediyoruz. Örneğin, göreve geldiğimiz 2019 yılında personel hareketliliği sayımız 73 iken, bu sayıyı 2023 yılında 129’a yükselttik” diye konuştu.
Türkiye’de konsorsiyum çeşitliliği ve bütçesinde AKÜ ilk sırada
Afyon Kocatepe Üniversitesinin 2023 yılı Erasmus+ staj konsorsiyumlarında 5’inde koordinatör, 5’inde ise ortak olduğu toplam 10 konsorsiyum ile Türkiye’de konsorsiyum çeşitliliği en fazla olan ve en yüksek hibe almaya hak kazanan üniversite olduğunu söyleyen Karakaş, şu bilgileri paylaştı:
“Koordinatör ve ortak olduğumuz Staj Hareketliliği Projelerimiz arasında; Erasmus+ Avrupa Staj Fırsatları Konsorsiyumu, Gastronomi Konsorsiyumu, Veteriner Staj Konsorsiyumu, Yeraltı Kaynakları ve Enerji Konsorsiyumu, Eğitim Bilimleri Staj Konsorsiyumu, Dumlupınar Staj Konsorsiyumu, BEM Staj Konsorsiyumu, Tekno-Staj Konsorsiyumu ve Frigya Staj Konsorsiyumu bulunmaktadır. 2019 yılında Ulusal Ajans tarafından AKÜ’ye tahsis edilen bütçe 466 bin Avro iken bu rakam 2023 yılında 705 bin Avro’ya yükselmiştir. 2023 yılı Erasmus+ KA171 hibelerine göre Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bangladeş, Kamboçya, Gürcistan, Ekvador, Fiji, Gambiya, Güney Afrika olmak üzere toplam 26 ülkeye, 179 bin 195 avro hibe almaya hak kazanmıştır. Alınan hibelerle Erasmus+ KA171 programında değişim yapabileceğimiz ülke sayısı artmış, önceki projemizde yer almayan Karadağ, Kamboçya, Nepal, Tunus, Jamaika ve Fiji projemize dahil olmuştur.”
Karakaş, AKÜ’nün Erasmus+ KA131 hareketliliğinde 149, KA171 hareketliliğinde ise 91 farklı kurum ile anlaşması olduğunu belirterek gelecekte daha fazla öğrenci ve personeli Erasmus+ kapsamında yurt dışına göndermeyi, yurt dışından ise daha fazla öğrenci ve personeli misafir etme yolunda çalışmaya devam edecek bir kurum olduğunu da sözlerine ekledi.
2024 hibe miktarlarında artış yaşanacak
Açış konuşmalarının ardından Ulusal Ajans Yüksek Öğretim Koordinatörü Hür Güldü’nün “2023 Yılı Değerlendirmesi ve Güncel Gelişmeler” konulu sunumuna geçildi. Güldü, 2023 Yılına dair Erasmus+ hareketliliklerini değerlendirerek, veriler paylaştı. Güncel gelişmeler ve yenilikler hakkında bilgiler aktaran Güldü, 2024 yılına dair yapılması planlanan değişiklikleri anlattı:
“2024 yılında toplam dağıtılacak hibede artış söz konusu olacak. Elbette bu artış 2 katı gibi bir talebi karşılamaya yetmeyecek. Bir artış söz konusu olacak. Bizde bur artışı yeni yeni değişkenlerle dağıtım algoritmamıza ekleyeceğimiz değişkenlerle kendilerini daha iyiye götürmeye çalışacağız. Bunlardan bir tanesi akademik tanınma ile ilgili veri olacak. Bir tanesi imkanları kısıtlı katılımcıların katılımı ile ilgili bir veri olacak. Katılımcı anketinin yüksekliği ya da Türkiye ortalamasına göre üniversitenin bulunduğu yere göre tespit edilmiş standart sapma ile hesaplanacak bir veri olacak. 2024 yılında dağıtım algoritmamızı biraz daha zenginleştireceğiz. Bireysel destek hibe miktarlarında bir artış öngörülüyor.”
“Erasmus+ Yükseköğretim KA131 Hareketlilik Proje Yönetimi Toplantısı” öncesi Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti.